Zgubiony SE c902

Wszystko o telefonii komórkowej, problemy, usługi, opinie, promocje etc.
Awatar użytkownika
Maciak Plock

VIP
Kontaktowanie:

Zgubiony SE c902

Post14 kwie 2012, 22:45

Witam. Właśnie zgubiłem telefon, dzwoniłem na niego, był sygnał, później już poczta (ktoś wyłączył). Da sie jakoś odzyskać ten telefon? Pójść do operatora czy coś? Telefon był na kartę, miałem ją zarejestrowaną, na policję i go namierzyć czy nic się nie da już z tym zrobić?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Zgubiony SE c902

Post15 kwie 2012, 00:10

Można jedynie sprawdzić w jakiej ostatnio stacji logował się Twój numer przed wyłączeniem telefonu, co pozwoli ustalić, w jakim mniej więcej miejscu znajdował się telefon.
Nie wiem czy operator udzieli takiej informacji, a nawet jeśli, to raczej w niczym Ci ta wiedza nie pomoże, bo karta z Twoim numerem zapewne została już wymieniona na inną.

Maciak_Płock pisze:później już poczta (ktoś wyłączył)

Jeżeli włącza się poczta, karta najprawdopodobniej nie została zniszczona, co oznacza, że albo jest w wyłączonym zaginionym telefonie, albo ktoś ją wyrzucił, ale nie zniszczył.
W tym pierwszym przypadku masz nikłe szanse na odzyskanie telefonu.
Najlepiej byłoby jakbyś nagrał wiadomość na ten numer.
Być może znalazcę ruszy sumienie i postanowi zwrócić Ci telefon po odsłuchaniu wiadomości.
Jeżeli natomiast nie ma zamiaru zwrócić telefonu, a włączy telefon z Twoją kartą, to karta znów zaloguje się w stacji operatora i będzie można ponownie zlokalizować mniej więcej, gdzie telefon się znajduje.

Awatar użytkownika
Maciak Plock

VIP
Kontaktowanie:

Zgubiony SE c902

Post15 kwie 2012, 00:19

Na telefon jest założony kod PIN, więc jeśli go wyłączył, już go nie włączy na tym numerze, bo nie będzie znał numeru PIN

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Zgubiony SE c902

Post15 kwie 2012, 00:27

W takim wypadku pozostaje jedynie zlokalizowanie u operatora ostatniej stacji, w której logował się Twój numer przed wyłączeniem zaginionego telefonu, ale tak jak napisałem wcześniej ta informacja będzie mało przydatna, jeżeli w ogóle ją uzyskasz.

Awatar użytkownika
Maciak Plock

VIP
Kontaktowanie:

Zgubiony SE c902

Post15 kwie 2012, 00:41

Czyli z telefonem mogę się pożegnać i już go nie odzyskam? :P

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Zgubiony SE c902

Post15 kwie 2012, 01:18

Masz spisany numer IMEI telefonu ?
Masz pudełko po telefonie ze wszystkimi papierami ? Numer IMEI będzie w karcie gwarancyjnej lub na specjalnej naklejce na pudełku.
Zgłoś sprawę na Policję.
Jeżeli sprawa wejdzie na drogę prawną i zostanie zarejestrowana, jako kradzież telefonu, to wtedy można jeszcze namierzyć telefon poprzez numer IMEI, który Ty musisz znać i podać Policji.
Wtedy pierwsze włączenie telefonu z jakąkolwiek kartą zostanie zarejestrowane przez operatora nowej karty.
Operator wtedy ma obowiązek powiadomić organy ścigania, że telefon o zgłoszonym numerze IMEI zalogował się do stacji w tym i w tym miejscu.
Tak Policja może odzyskać Twój telefon.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Zgubiony SE c902

Post15 kwie 2012, 12:46

Jak trafiłeś na profesjonalistę to telefonu nie odzyskasz.
Jeśli natomiast znalazła go osoba, która nie jest obyta w tym temacie można namierzyć telefon po jego unikalnym numerze identyfikacyjnym, nie trzeba nawet z niego dzwonić, wystarczy że go ktoś włączy może być na innej karcie SIM i od razu telefon zaloguje się do najbliższej stacji bazowej, zostawiając ślady. Niestety na własną rękę tego nie zbadasz, trzeba to zgłosić na policję ale musisz mieć dane komórki przede wszystkim IMEI. Druga rzecz można zablokować dany telefon po IMEI, nie testowałem tego nigdy ale wiem że jest taka możliwość u operatora tyle że jak trafiłeś na speca to ci to guzik da bo IMEI już dawno zmienił. W każdym bądź razie zgłoś utratę telefonu na policję.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
Maciak Plock

VIP
Kontaktowanie:

Zgubiony SE c902

Post15 kwie 2012, 13:00

Hmm więc tak uczynię, ten numerek IMEI powinienem mieć, jutro będę wiedział więcej bo wezmę papiery od kumpla, albo nawet dziś. Czy za te zgłoszenie na policję będę musiał coś płacić? Mam po prostu powiedzieć że go zgubiłem, czy że ktoś mi go ukradł?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Zgubiony SE c902

Post15 kwie 2012, 13:25

Maciak_Plock pisze: Czy za te zgłoszenie na policję będę musiał coś płacić?

Nic nie będziesz płacił.

Maciak_Plock pisze:Mam po prostu powiedzieć że go zgubiłem, czy że ktoś mi go ukradł?

Dla Ciebie byłoby lepiej, jakby Ci ukradli telefon. Wtedy jest przestępstwo.
Tak czy inaczej powiedz prawdę, bo jak zaczniesz kręcić, to prędzej czy później fakty wyjdą na jaw oczywiście na Twoją niekorzyść.

mikki

Użytkownik

Zgubiony SE c902

Post22 cze 2012, 21:01

W zeszłym roku ukradli mi telefon, zgłosiłam sprawe na policje. Pan policjant wszystko zanotował i powiedział ze za miesiąc sie do mnie odezwie. Tak minął juz ponad rok i po telefonie ani śladu. Teraz stwierdzam ze jeśli telefon był wart mniej niż 500zł to oni bardzo sie tym nie zajmują.

• Reklama

Wróć do „Telefonia GSM”