seba86mu pisze:DVB-T, standard telewizji cyfrowej nadawanej z nadajników naziemnych, a nie w Internecie.
No tak, z tym
Internetem to pokpiłem trochę masz rację, telewizja to telewizja, nie
Internet.
Jeżeli ktoś w Internecie będzie udostępniał kanały strumieniowo, znajdziesz źródło, to możesz oglądać i tyle w tym temacie. Nie masz żadnej gwarancji, że ktoś będzie udostępniał coś stale czy udostępnia tylko jednorazowo, np. transmisję z jakiegoś meczu.
Nie ma oficjalnych stron w Internecie, które transmitują programy DVB-T.
Właśnie tylko, że teraz nie ma i zapewne w przyszłości też nie będzie tam transmisji na żywo. Najwyżej są retransmisje lub jako materiał do odtworzenia.
To jeszcze zależy jakie konkretnie kanały telewizyjne chcę oglądać na żywo. Chodzi mi o większość kanałów TVP, których nie ma i chyba nie będzie na żywo czy strumieniowo w Internecie, ale już np.
TVP Sport nie wiem czy zawsze ale często udostępnia transmisje na żywo.
Nie ma czegoś takiego jak antena cyfrowa czy antena nie cyfrowa.
Nie ma ? No może nie dosłownie "
antena cyfrowa", ale chociażby
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników jest opisane na temat anten
DVB-T, a więc chyba zalecanych do odbioru właśnie telewizji cyfrowej.
Jeśli chodzi o odbiór normalnie poprzez telewizor to oczywiście oprócz nowego telewizora z tunerem potrzebna będzie chyba taka właśnie specjalna antena, ja mam teraz zwykłą antenę kierunkową choć podobno nie ma to znaczenia - może być ta stara, pozostaje tylko kwestia podłączenia do nowego telewizora. Jakiego to musi być rodzaju złącze ?
Czy w przypadku teraz przejścia na TV cyfrową dobór anteny od czegoś zależy np. od jej lokalizacji zewnętrznej lub wewnętrznej albo odległości od nadajnika ?
W Twoim przypadku najlepszym rozwiązaniem będzie zakup tunera DVB-T na złącze PCI lub USB do komputera.
Do niego podłączasz antenę (najlepiej zewnętrzną kierunkową) i jeżeli jesteś w zasięgu normalnie odbierasz telewizję DVB-T w komputerze.
No tak, w zasadzie to jest odpowiedź na moje pytanie.
Czyli podłączam tuner do portu
USB (u mnie z przodu komputera) lub
PCI (tylko którego, bo tych slotów
PCI jest kilka) ?
Oczywiście podłączenie do anteny powiedzmy
DVB-T. I to już wszystko ? Czy trzeba będzie coś konfigurować w komputerze ? Tuner to nowe urządzenie zewnętrzne - a więc wymaga chyba takiego skonfigurowania choćby w
MU ?
Napisałem, że mam monitor ze złączem analogowym
D-Sub - czy to łącze nie będzie kolidowało w odbiorze sygnału cyfrowego ? Bo mnie się wydaje, że nie no przecież w tej chwili ten sygnał jest też cyfrowy.
A jak to wygląda od strony tego wymaganego kodeka
MPEG-4, czy i tutaj coś trzeba wcześniej uwzględnić ?
A to podłączenie do TV cyfrowej czy nie będzie w żaden negatywny sposób wpływało na działanie komputera no i
Internetu ?
Jako, że to nie ma nic wspólnego z
Internetem, to podłączenie TV
DVB-T nie będzie wymagało jakiejś zgody dostawcy internetowego ?
Pamiętam, że już ten temat kilka / kilkanaście miesięcy temu poruszałeś na tym forum.
To ciekawe, bo ja sobie nie przypominam bym pisał tu choćby podobny temat.
Czy chodzi ci o
ten temat ? Jeśli tak to nie ma on z tym raczej nic wspólnego.