Nie chciałem zakładać nowego tematu więc postanowiłem sie podpiąć do tego tutaj o W10 ponieważ mój problem się tego oto systemu tyczy. Chodzi mi o to że kupiłem jakiś czas temu laptopa z w 8.1 home x64 . Laptop ten kwalifikuje się do update do w10 co też zrobiłem , ale updejtowany w8.1 do 10 pomimo zaktualizowania sterowników kuleje od czasu do czasu i wywala BSOD. Postanowiłem przeinstalować ten nieszczęsny system i postawić na czysto w10. I teraz tutaj pojawia sie mój problem a mianowicie do tej pory miałem system postawiony z uwzględnieniem UEFI secure boot co przy instalacji dzieli mi dysk na 4 partycje, dodając jakieś 2 ukryte.
Mogę również wyłączyć w biosie to UEFI i przestawić na Legacy os , co likwiduje mi przy instalacji windowsa tą opcję tworzenia i posiadania dodatkowych ukrytych partycji.
Pytanie mam takie : czy lepiej jest mieć system z UEFI secure boot ? czy bez ? i czy posiadając secure boot można mieć np 3 systemy operacyjne na jednym , podzielonym na partycje dysku ?? interesuje mnie posiadanie windowsa visty i xp na osobnych partycjach po za tym dysk na którym będą systemy jest to dysk SSD.
Z góry dziekuję za odpowiedź