Autostart i C++

Wszystko co dotyczy tworzenia i optymalizacji stron internetowych oraz programowania
vegan

Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 18 lut 2013, 04:30

Autostart i C++

Post25 mar 2013, 07:29

Przez jakiś tydzień pewien znajomy pomagał mi napisać kod do programu, o którym można powiedzieć, że jest podobny do Net Metera. Problem w tym, że nie wiem czy poniższy kod będzie sprawiał, że aplikacja będzie odpalać się wraz ze startem systemu. Oto i kod:

Kod: Zaznacz cały

HKEY hKey;
    RegOpenKeyEx( HKEY_LOCAL_MACHINE,(LPCTSTR) "Software\\Microsoft\\Windows\\CurrentVersion\\Run",0,   KEY_ALL_ACCESS, &hKey );
    RegSetValueEx(hKey,      NULL,0,REG_SZ,(CONST BYTE *) (LPCTSTR)buff,strlen(buff));
    RegCloseKey( hKey );


Nie jestem pewien czy jest on wystarczający. Rozumiem, że czasem powinno coś znaleźć się zamiast slasha w kodzie i przez to może nie pójść no i poza tym część z autostartem jest łatwa do zrobienia z tego co słyszałem. Tak jak była mowa w temacie o k9 web protection nieraz siedzę po nocach, lecz wówczas nie jest najlepiej skupić się nad takimi rzeczami dla mnie, stąd załatwiłem sobie pomoc, ale póki co mój znajomy jest zbyt zajęty, żeby zadbać o to, czy nie robię za dużo błędów.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21305
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Autostart i C++

Post25 mar 2013, 07:56

Kod: Zaznacz cały

//do buff musi trafić ścieżka do programu
HKEY hKey;
    if(RegOpenKeyEx(HKEY_LOCAL_MACHINE, TEXT("Software\\Microsoft\\Windows\\CurrentVersion\\Run"),0,KEY_ALL_ACCESS,&hKey) == ERROR_SUCCESS)
    {

        if (RegSetValueExA(hKey, "tu_bym_dal_nazwe_klucza", NULL, REG_SZ, (const BYTE*) buff.c_str(), buff.size() + 1)==ERROR_SUCCESS)
        {
                //tu możesz dać MessageBox że kod się wykonał
        }
        RegCloseKey(hKey);
    }
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

vegan

Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 18 lut 2013, 04:30

Autostart i C++

Post26 mar 2013, 05:17

Podejrzewam, żeby lepiej niczego nie kopiować tylko przepisać ręcznie. Napatoczyłem się w sieci pewnego razu na wzmiankę, że tak lepiej nie robić. Z drugiej zaś strony ile w tym prawdy to nie wiem.

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert
Posty: 1462
Rejestracja: 15 gru 2009, 11:10

Autostart i C++

Post26 mar 2013, 07:22

Żadna różnica, wynik ten sam.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Posty: 5855
Rejestracja: 27 lis 2011, 14:25
Lokalizacja: Pasztowa Wola Kolonia.
Kontaktowanie:

Autostart i C++

Post26 mar 2013, 17:30

vegan pisze:Podejrzewam, żeby lepiej niczego nie kopiować tylko przepisać ręcznie. Napatoczyłem się w sieci pewnego razu na wzmiankę, że tak lepiej nie robić. Z drugiej zaś strony ile w tym prawdy to nie wiem.


Bzdet. To samo przecież ;) .
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

vegan

Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 18 lut 2013, 04:30

Autostart i C++

Post27 mar 2013, 04:27

Cóż chciałem zastosować słynną kombinację Ctrl+V, ale coś zaczęło dziać się u mnie z Visualem C++. Zaraz dam tu screeny.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Szczerze nie wiem co z tym zrobić. Dodam, że niedawno po raz drugi instalowałem ten program. Nie jestem pewien, ale jeden z tych komunikatów odnosi się chyba do System Volume Information. I przepraszam w razie czego, że trzeba to ściągać, ale na takich stronach jak imgur i imageshack mam problem z wysyłaniem plików.

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert
Posty: 1462
Rejestracja: 15 gru 2009, 11:10

Autostart i C++

Post27 mar 2013, 06:27

Coś się sypnął visual, można też pisać to w darmowym dev-cpp
A tak ogólnie strasznie kombinujesz i to tak na około, nie łatwiej ręcznie po prostu dodać jeden wpis w rejestrze?

vegan

Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 18 lut 2013, 04:30

Autostart i C++

Post27 mar 2013, 11:41

Dev-Cpp to też dysponuje choć myślałem wcześniej, że to jest visual C++ i jakoś go zainstalowałem. Czyli efekt będzie ten sam jak użyje drugiej aplikacji? Visuala odpalam przez skrót na pulpicie. Spróbuję go znaleźć i odpalić plik gdzieś z C:\ :think:

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21305
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Autostart i C++

Post28 mar 2013, 09:28

Nie będzie różnicy.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

vegan

Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 18 lut 2013, 04:30

Autostart i C++

Post28 mar 2013, 11:55

W takim razie albo znajdę sposób na osadzenie zdjęcia w Dev-Cpp albo postaram się rozwiązać problem związany z Visualem C++...hmmm....może reinstalacja coś da, ale za bardzo w to wątpię.



  • Reklama

Wróć do „Webmastering i programowanie”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość