Błąd 404 przy instalacji Mambo na krasnalu na win XP

Wszystko co dotyczy tworzenia i optymalizacji stron internetowych oraz programowania
wiewiórka1

Użytkownik

Post03 sie 2009, 18:20

Cześć!

Jestem zrozpaczona!
Mam problem z Mambo 4.6.5 albo krasnalem, którego zainstalowałam, jak mnie komunikuje, z sukcesem na Win XP prof.
otóż z tej strony do której jest link na tej stronie w poradniku do instalacji Mambo 4.6.5 skopiowałam plik, rozpakowałam
i umieściłam całą rozpakowaną zawartość w:
C:\usr\krasnal\www

Za pomocą zielonego piórka z dolnego paska od krasnala i USTAWIENIA/KONTA utworzyłam konto artus.

Jak napiszę w pasku adresu:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników wyświetla mi się panel informacyjny krasnala, na którym pisze że powiodło mi się z instalacją!

Jak napiszę na pasku adresu:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
to pokazuje mi się ładna graficzna strona z duzym napisem: WITAJ ARTUS

Jak chcę instalować Mambo i wpiszę:

to pojawia mi się strona krasnala informująca mnie, że mam błąd 404!

Gogluję w tym temacie już 3ci dzień i opadają mi ręce!!!! :cry:

Próbowałam:

za każdym razem mam bład 404!

Awatar użytkownika
me@djohnsc

Administrator

Post03 sie 2009, 19:37

Nie mam krasnala (bardziej polecam XAMPP), ale spróbuj z Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników folderu w którym jest mambo/install.php bądź installation/index.php

A skąd dokładnie pobrałaś? Bo może trzeba wypakować 2 razy, tzn gdy za pierwszym razem wypakujesz nadal jest on spakowany tak jakby i znów trzeba rozpakować aby uzyskać zwykły folder

A to że próbowałaś z Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników itd to nic nie da, gdyż nie ma takich plików w paczce z tym CMS-em

Ja bym zainstalował XAMPP i spróbował z nim

Przydatne linki związane z XAMPP -> XAMPP - instalacja i konfiguracja serwera oraz przykład instalacji CMS-a z php fusion -> Instalacja lokalna CMS na przykładzie PHP-Fusion v7

wiewiórka1

Użytkownik

Re: Błąd 404 przy instalacji Mambo na krasnalu na win XP

Post04 sie 2009, 00:27

pobrałam stąd:

a te pliki mam w katalogu installation - przyjrzałam się uważnie i nie mam halucynacji! Jeszcze raz rozpakowałam ten spakowany plik i te pliki installation/install (1,2,3,4).php sąąąąą!!!

Spróbuję jutro jeszcze raz od zera czyli od krasnala chociaż już nie wierzę że coś z tego wyjdzie!
Załączyłabym ci te pliki ale nie widzę możliwości dołaczenia plików do postu na tym forum.

A z PHP-Fusion to bawiłam się 2 lata temu i wszystko było OK (robiłam to na Win2003 Server!).
Teraz muszę coś zrobić ze stronką, która jest w jakiejś archaicznej wersji Mambo. Nie znam tego CMSa, chciałam mu się przyjrzeć zanim zabiorę się za jakieś poprawki tej istniejącej strony.
Chciałam to zrobić na kompie w domu, więc na Win XP Prof.

-- Dzisiaj, 22:55 ---

Chciałam poinformować, że przeinstalowałam Win XP od zera (tyyyyyle roboty!!!!) i ruszyło! :D
Musiało być coś bardzo naśmiecone! Dobrze, że się zainstalowało.
Przepraszam, za zajęcie czasu i dziękuję za czytanie postu! :roll:

• Reklama

Wróć do „Webmastering i programowanie”