Ostatnio zamierzałem się uczyć programowania w C++ czy Python jednak jak zauważyłem, jakie to jest pogmatwane. Wróciłem do języka o ile można projektowaniem stron nazwać. Ku HTML i CSS, którego jako tako potrafię w miarę obsłużyć. Co prawda nie mam pojęcia nic o bazach mysql czy php oraz javascript. Jednak ostatnio uczę się tego ostatniego. Co prawda nie ukrywam że będę myślał nad stworzeniem jakieś gry via www, ale to jak pojmę co i jak. Dlatego pytam co jest potrzebne znać by stworzyć taki minimalistyczny blog przy założeniu, że potrafię tego HTML oraz CSS. (co prawda nie znam wszystkich komend, ale te najbardziej podstawowe znam).
Z tego co rozumiem za styl odpowiada html i CSS. A co odpowiada za dodawanie wpisu oraz komentarzy? Być może jakaś blokada anty-spam? W sensie co potrzebne do nauki PHP/mysql czy właśnie javascript którego uczę się? Ten blog też wiążę jako naukę, ale też jako główny system bloga na swoją stronę.
Tyle się czyta o stylach, które mają wlepione coś na rodzaj szkodnika czy np taki WP jest znany itp. Taki mój własny do swoich potrzeb napisany minimalistyczny mógł być znany tylko mi, jego struktura. Do czasu jak ktoś nie włamie się na mojego ftp

Nie wiem myślałem nad jakimiś książkami i tego typu rzeczami, ale nie wiem. Jakieś pomysły?