Favicon pomocy

Wszystko co dotyczy tworzenia i optymalizacji stron internetowych oraz programowania
Marzenijka

Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 07 cze 2013, 14:38

Favicon pomocy

Post07 cze 2013, 14:42

Witam.
Jestem tu nowa i prawde mówiac jestem troche zielona i nie wiem czy dobrze umieściłam wątek ale mam problem z faviconem. umieszczenie favicona w katalogu nic nie dało wiec dodałam wpis w index.php w aktualnie używanym szablonie odnośnie favicona w sekcji head, wgrałam na serwer plik ico i na niektórych komputerach i przeglądarkach pojawia sie nowy favicon a na niektórych nie i czyszczenie nic nie dało. jaka może byc tego przyczyna??
zauważyłąm że wchodząc przez przeglądarke i po wciśnieciu pokaż kod żródłowy strony i kliknieciu na ścieżke favicon nie otwiera mi sie obrazek a pisze o braku dostępu. nizej komunikat który wyskakuje.

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//IETF//DTD HTML 2.0//EN">
<html><head>
<title>403 Forbidden</title>
</head><body>
<h1>Forbidden</h1>
<p>You don't have permission to access /templates/"tu nazwa szabonu"/favicon.ico
on this server.</p>
<hr>
<address>Apache Server at nazwa strony. com Port 80</address>
</body></html>

Prosze o pomoc. Dlaczego wyskakuje mi brak dostepu do favicona?? dodam ze mam joomle 3,5

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert
Posty: 1462
Rejestracja: 15 gru 2009, 11:10

Favicon pomocy

Post07 cze 2013, 22:19

Czy to dotyczy jakiegoś konkretnego CMSa czy to strona własnej konstrukcji?

Awatar użytkownika
Lena

Globalny Moderator
Posty: 4554
Rejestracja: 10 lut 2009, 19:42
Lokalizacja: Sz-n

Favicon pomocy

Post08 cze 2013, 23:41

ikonkę wystarczy podmienić poprzez ftp, nie potrzeba żadnych zmian w Joomli

zanim przeglądarka załapie nową faviconę może troszkę minąć

Marzenijka

Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 07 cze 2013, 14:38

Favicon pomocy

Post10 cze 2013, 09:57

strona jest postawiona na joomli 3,5 i wszystko przez nią robione a samą konstrukcją nie ja sie zajmowałam a favicon mi przypadł.
Podmieniona ikona była przez ponad miesiąc i nie było reakcji także czekam na pomysły jak rozwiazac ten problem. Dodam ze uprawienia pliku favicon są raczej dobre bo 644

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21237
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Favicon pomocy

Post10 cze 2013, 22:44

Zwiększ na razie prawa do 777 i zobacz czy to coś zmienia. Tylko dla weryfikacji.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Marzenijka

Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 07 cze 2013, 14:38

Favicon pomocy

Post11 cze 2013, 08:21

zmieniłam nic nie dało...

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21237
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Favicon pomocy

Post11 cze 2013, 08:27

A zobacz czy Tobie plik .htaccess nie blokuje. Zmień mu nazwę, wejdź na stronkę i sprawdź. Potem go przywróć.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Marzenijka

Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 07 cze 2013, 14:38

Favicon pomocy

Post11 cze 2013, 10:45

zmieniłam nazwe tego pliku i strona mi znikła :) wiec musiałam przywrócić stary plik.
i nadal nie wiem co zrobic

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21237
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Favicon pomocy

Post11 cze 2013, 23:32

Kurczątko, daj adres tej strony.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Marzenijka

Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 07 cze 2013, 14:38

Favicon pomocy

Post12 cze 2013, 08:20

udało sie wstawić ale jest jeden problem na FF i chromie się wyświetla ale nie na IE
strona to Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
Lena

Globalny Moderator
Posty: 4554
Rejestracja: 10 lut 2009, 19:42
Lokalizacja: Sz-n

Favicon pomocy

Post12 cze 2013, 10:24

w kodzie masz dwa razy

linia 16 <link href="/templates/fizjotechnologia/favicon.ico" rel="shortcut icon" type="image/vnd.microsoft.icon" />

linia 42 <link rel="shortcut icon" href="/images/favicon.ico" />

Marzenijka

Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 07 cze 2013, 14:38

Favicon pomocy

Post12 cze 2013, 11:23

tylko jak zmienic ten na linijce 16??
bo ten z 42 jest poprawny wpisywany w index w szablonie i jak zmieniłam jego to wtedy favicon zaczoł hulac

Awatar użytkownika
Lena

Globalny Moderator
Posty: 4554
Rejestracja: 10 lut 2009, 19:42
Lokalizacja: Sz-n

Favicon pomocy

Post12 cze 2013, 14:12

usuń ten, który dopisałaś (linia 42) i podmień ikonkę która znajduje się w folderze /templates/fizjotechnologia/

Marzenijka

Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 07 cze 2013, 14:38

Favicon pomocy

Post12 cze 2013, 14:21

nie moge bo do tego w temples do ikonki nie ma dostępu jest tylko dostęp do pliku który znajduje sie w images
dopiero po dodaniu 42 linijki ze favicon jest w images zaczął sie wyświetlać.
a w templates też jest ta sama ikonka

Awatar użytkownika
Lena

Globalny Moderator
Posty: 4554
Rejestracja: 10 lut 2009, 19:42
Lokalizacja: Sz-n

Favicon pomocy

Post12 cze 2013, 21:28

w katalogu z templatką powinnaś mieć plik templateDetails.xml, odszukaj w nim linijkę <filename>favicon.ico</filename> i usuń, jest to domyślny favicon dla Joomli.



  • Reklama

Wróć do „Webmastering i programowanie”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość