Jak skopiować Mambo z hostingu na krasnala na własny PC?

Wszystko co dotyczy tworzenia i optymalizacji stron internetowych oraz programowania
wiewiórka1

Użytkownik

Post07 sie 2009, 00:03

Witam,

Mój zasadniczy problem dotyczy skopiowania z płatnego hostingu starej stronki pisanej ~2004r w Mambo, na mój PC na którym to mam windowsa XP i krasnala.
W krasnalu zainstalowałam w katalogu .../krasnal/www/mambo465, nowe Mambo 4.6.5, żeby się trochę zorientować w temacie samego aktualnego Mambo.

Mój zasadniczy problem polega jednak na:

1. przeniesieniu tego co jest na hostingu na mój PC i uruchomienie tego w krasnalu
Mam dostęp na hosting przez ftp więc skopiowałam katalogi z hostingu na mój PC do katalogu:
..../krasnal/www/mambo-stare
Zrobiłam logując się na hosting do stronki na konto admina backup bazy MySQL, który się wykonał prawidłowo i utworzył w katalogu ..../administrator/backups/ bazablabla....sql
Mam więc pliki z katalogu na ftp i backup bazy MySQL

Problem, jak dla mnie, polega na tym, że na hostingu wśród katalogów nie było oczywiście katalogu: /installation, więc nie umiem z poziomu krasnala zainstalować tej staroci z hostingu na nowej bazie i potem, żeby podmienić bazę przywracając ją z backupu tej staroci.

Czy jest może jakieś narzędzie, żeby backup tej starej bazy czymś rozpakować/zainstalować na moim PC i potem poprawić w jakimś edytorze stron www (używam Core Editor) stary plik configuration.php, w którym ustawić moje lokalne ścieżki do plików i strony w krasnalu?

Czy może trzeba, jakoś inaczej, ten temat ugryźć?

Ta stara strona jest napisana, nie mogę odnaleźć w jakiej wersji Mambo, ale była pisana w 2004r i potem ktoś w tym Mambo naniósł drobne poprawki w 2007r, ale nie wiem czy aktualizował do nowej wersji Mambo - jaka wtedy była w 2007r, prawdopodobnie nie, bo cały panel admina wygląda bardzo staro.

2. Pytanie 2. to jak i czym zrobić aktualizację tej staroci w Mambo wersja n.n.n(stara!!!) do aktualnej wersji Mambo 4.6.5 bo na tej stronie:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
nic w tym temacie nie znalazłam, a czytam ją już tydzień!

Chodzi mi oczywiście o zrobienie aktualizacji na moim PC w krasnalu, jak ta staroć już będzie u mnie działać!

Bardzo proszę o wskazówki, lub chociaż jakieś linki, z których dało by się coś na ten temat doczytać!

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post07 sie 2009, 01:58

przeniesieniu tego co jest na hostingu na mój PC i uruchomienie tego w krasnalu

Dlaczego na Krasnalu? On już od dawna nie jest rozwijany. Może lepiej postawić go na serwerze XAMMP?

Tutaj Masz do niego wprowadzenie Instalacja lokalna CMS na przykładzie PHP-Fusion v7, XAMPP - instalacja i konfiguracja serwera

PS. Instalacja wygląda bardzo podobnie jak na "zwykłym" serwerze.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

wiewiórka1

Użytkownik

Re: Jak skopiować Mambo z hostingu na krasnala na własny PC?

Post07 sie 2009, 10:47

Ale ja już mam zainstalowanego krasnala i działa mi z nowym Mambo!

A moje pytanie dotyczyło przeniesienia istniejącej stronki z hostingu na mój PC i ustawieniu tak żeby mi na PC działała.
Nie wiem jak rozpakować z backupu bazę MySQLa i jak podłączyć bazę pod przeniesioną stronkę.
Nie mogę z hostingu przenieść MySQLowej bazy a tylko jej backup i tu jest problem!

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post07 sie 2009, 11:13

Bazę możesz importować standardowo w panelu phpmyadmin (opcje Eksport/Import).

Więcej info => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl

wiewiórka1

Użytkownik

Post07 sie 2009, 16:21

No taaak, ale!

Ja mam z pakietu krasnala PHpMyAdmin 2.6.0.
Otóż opcję importuj ma on w zakładce SQL, ale to jest nie istotne.
Natomiast jak próbuję zaimportować zawartość bazy z backupu, czyli bazablabla.....sql to ma ona nieco ponad 8 MB, natomiast przy opcji importu pisze, że maksymalny rozmiar pliku importowanego moze być 2048 Kb :sciana:
Próbowałam mimo to zaimportować, ale nie działa - nic z tej mojej bazy >8 MB nie importuje!

Próbowałam doinstalować na Win XP, w tym Apache co już jest z krasnala, phpMyAdmina 3.2.0.1 ale mi zaprotestował, jak go odpaliłam, że potrzebuje PHP 5.2+, zrezygnowałam więc z tematu.
Liczyłam, że może nowszy phpMyAdmin importuje większe bazy nieco ponad 8 MB, ale nie jestem tego pewna i nie wiem czy w ogóle iść w tym kierunku?

Nie ma jakiegoś prostego i szybkiego w instalacji narzędzia pod Win XP, żeby zaimportować bazę sql z backupu nieco ponad 8 MB? :cry:

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post07 sie 2009, 16:38

Tutaj Masz dokładnie opisane w jaki sposób importować bazy danych o dużych gabarytach (skrypt BigDump) ==>Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

wiewiórka1

Użytkownik

Post07 sie 2009, 22:01

Tak, bardzo dziękuję, BigDump się przydał chociaż nie poszło łatwo i nie jest to koniec tematu.

Próba zaimportowania BigDumpem mojego pliku z backupu sql zakończyła się tak, że zamiast wszystkich 36 tabeli zaimportował tylko 12. Powtarzałam to kilka razy i efekt był ten sam.

Póżniej zrobiłam backupy częściowe bazy mysql na hostingu w 8 kawałkach.
Jak się okazało 2 tabele mysqla miały po ponad 4MB musiały być więc przegrane w kawałkach większych od tych 2048kB, które akceptuje phpMyAdmin.

BigDump z tą bazą podzieloną na 8 kawałków już sobie poradził.

Moim sukcesem jest to, że na moim PC w krasnalu czyli z adresu Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników otwiera mi się już ta strona główna skopiowana z hostingu.

Niestety, nie mogę się wziąć za bezpieczne wprowadzanie zmian w CMS Mambo, ponieważ tylko dolne menu stronki w Mambo otwiera mi się lokanie, czyli na 127.0.0.1

- górne menu stronki w Mambo--> kliknięcie powoduje przekierowanie na stronę informacyjną krasnala - jakoś mocno zniekształconą, bo nie wyświetlają się obrazki,
- lewy panel z menu --> kliknięcie przekierowuje na stronę hostingu, czyli Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- próba wejścia w zarządzanie CMSem z poziomu admina, też przekierowuje na zarządzanie CMSem - ale na stronce na hostingu ---> rozpacz!!!

Umiem pisać w html, nie jestem specjalnym znawcą php - co mam zmienić, żeby cała strona z wszystkimi menu i panelem zarządzania Mambo otwierała mi się lokalnie czyli na 127.0.0.1 !??

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post08 sie 2009, 18:02

powoduje przekierowanie na stronę informacyjną krasnala - jakoś mocno zniekształcon

Ciężko powiedzieć co jest nie tak. Musiałbym to na żywca przetestować, a też nie mam za bardzo czasu na to. W ciemno nie ma sensu cokolwiek tutaj radzić.

wiewiórka1

Użytkownik

Post08 sie 2009, 18:30

wiewiórka1 pisze:- lewy panel z menu --> kliknięcie przekierowuje na stronę hostingu, czyli Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- próba wejścia w zarządzanie CMSem z poziomu admina, też przekierowuje na zarządzanie CMSem - ale na stronce na hostingu ---> rozpacz!!!

Może ktoś ma koncepcję, chociaż co zrobić, w tych miejscach gdzie przekierowuje na stronę hostingu (gdzieś muszą być bezwzględne adresy do domeny na hostingu - przynajmniej w htmlu czystym tak jest, w php nie wiem gdzie szukać :cry: )??
Plików w mambo jest całe mnóstwo, wczoraj siedziałam pól dnia i przeszukiwałam pliki php w poszukiwaniu bezwzględnych ścieżek, nic nie znalazłam, ale nie przeszukałam wszystkich.
Może ktoś mi powie, czy i jak w php wpisuje się adresy bezwzględne do konkretnej domeny/ lub adresy względne czyli do podkatalogu tam gdzie jest główny plik mambo index.php.
Może mogę poprosić chociaż o jakiegoś linka w tym temacie.
Bo jak piszę, html znam, ale moja wiedza w php jest minimalna! ? :cry:

• Reklama

Wróć do „Webmastering i programowanie”