Jak ustawić domenę na serwerze?

Wszystko co dotyczy tworzenia i optymalizacji stron internetowych oraz programowania
Awatar użytkownika
Maciak Plock

VIP
Posty: 773
Rejestracja: 16 cze 2009, 21:48
Lokalizacja: Płock!
Kontaktowanie:

Jak ustawić domenę na serwerze?

Post02 lut 2015, 18:58

Witam temat dla niektórych prosty - dla mnie czarna magia. Mianowicie kupiłem domenę tą którą chciałem - cocpolska.pl, i chce teraz żeby ta domena była główną stroną, zamiast clashofclans.unixstorm.pl , niestety nie mam pojęcia jak do tego się zabrać, zapewne trzeba gdzieś jakieś DNS przepisać i tutaj mam tak:

Po stronie serwera:

Nazwa Typ Wartość Wybierz
clashofclans.unixstorm.pl. A 91.227.122.43
ftp A 91.227.122.43
localhost A 127.0.0.1
mail A 91.227.122.43
pop A 91.227.122.43
smtp A 91.227.122.43
www A 91.227.122.43
clashofclans.unixstorm.pl. NS ns1.unixstorm.org.
clashofclans.unixstorm.pl. NS ns2.unixstorm.org.
clashofclans.unixstorm.pl. MX 10 mail
clashofclans.unixstorm.pl. TXT "v=spf1 a mx ip4:91.227.122.43 ~all"
localhost AAAA ::1



No i w aftermarket w ustawieniach domeny mam do wpisania:

DNS1/2/3/4
IP 1/2/3/4
a obok przekierowanie, jego typ oraz Adres URL, jak to wszystko ustawić aby to miało ręce i nogi? clashofclans.unixstorm.pl w ogóle już mi nie działa mimo przywrócenia tej nazwy którą miała z niewiadomych przyczyn...

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21302
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Jak ustawić domenę na serwerze?

Post02 lut 2015, 22:59

DNSy w domenie mają być te
ns1.unixstorm.org.
ns2.unixstorm.org.

Uwaga, dnsy mogą długo łapać, nawet 12 godzin. Chociaż to przy normalnym serwerze DNS, może przy współdzielonym jest szybciej, nie pamiętam.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Posty: 4078
Rejestracja: 23 lis 2008, 22:14
Lokalizacja: Myszków
Kontaktowanie:

Jak ustawić domenę na serwerze?

Post03 lut 2015, 08:15

Przy przenosinach po stronie SEO musisz jeszcze przekierowania 301 zrobić z URLi na starej domenie na URLe na nowej domenie. W Google znajdziesz regułki do htaccess jak to zrobić, także nie powinno być z tym problemów.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
Maciak Plock

VIP
Posty: 773
Rejestracja: 16 cze 2009, 21:48
Lokalizacja: Płock!
Kontaktowanie:

Jak ustawić domenę na serwerze?

Post03 lut 2015, 13:31

Przeniosłem tylko te dnsy i jest ok, jeśli chodzi o stara stronę usunąłem ja z Google i dodałem ta COCPOLSKA. Pl niestety nie mogłem w google zmienić nazwy domeny bo ta opcja jest dostępna tylko dla adresów pierwszego poziomu



  • Reklama

Wróć do „Webmastering i programowanie”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość