Jak zrobić/zmodyfikować szablony do Mambo 4.6.5

Wszystko co dotyczy tworzenia i optymalizacji stron internetowych oraz programowania
wiewiórka1

Użytkownik

Post08 sie 2009, 00:09

Przejrzałam istniejące szablony do Mambo 4.6.5 lub niższych wersji na tej stronie:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

W sumie nie ma takiego, który by mi całkiem pasował.
Chciałabym, któryś już istniejący szablon przerobić pod swoje potrzeby np. usunąć 3cią kolumnę z szablonu, żeby był 2kolumnowy, powiększyć trochę na szerokość i wysokość prostokąciki z pozycjami w lewym menu i zmienić kolory wypełnienia tych prostokącików z pozycjami menu.

Ewentualnie spróbowałabym stworzyć własny , nowy szablonik (oczekiwane, zamówione książki o mambo jeszcze nie nadeszły pocztą! :cry: ) ale mam zerowe pojęcie w tym temacie!
Czy mogłabym prosić o jakieś wskazówki, jak się tworzy nowe szablony do Mambo, lub jakieś linki gdzie mogłabym się douczyć w tym temacie?

Dodam, że znam względnie htmla, trochę CSS, ale z PHP jest bardzo kiepsko.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post08 sie 2009, 17:56

lub jakieś linki gdzie mogłabym się douczyć w tym temacie?

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

wiewiórka1

Użytkownik

Re: Jak zrobić/zmodyfikować szablony do Mambo 4.6.5

Post22 wrz 2009, 19:49

Przeczytałam przewodnik już jakiś czas temu - wielkie dzięki! Niestety, jest tam niewiele informacji szczegółowych. Mój problem polega na rozszyfrowywaniu nagłówków sekcji w template_css.css, robiłam to na ślepo i metodą prób i błędów.
Czy gdzieś można znaleźć listę objaśniającą nagłówki sekcji np. w Mambo 4.6.5 takie jak:
a.mainmenu:link
a.sublevel:visited
table.contenttoc
.sectiontableheader
itp. i wszystkie inne !!!?
Do czego się odnoszą te nagłówki, znam angielski, ale z trudem przychodziło mi się doszukać, jak piszę - metodą prób i błędów, w której sekcji mam coś zmienić, aby w szablonie był ustalony efekt.
Jeden szablon wprawdzie zrobiłam/tj. mocno zmodyfikowałam, jeden z gotowych/darmowych. Ale temat nie kończy się na jednym szablonie a ciężko się pracuje "po omacku" !!! :(
Czy gdzieś jest może przewodnik z objaśnieniami do nagłówków template_css.css ? I czy mogłabym dostać jakiś namiar na taki materiał?

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post22 wrz 2009, 19:59

Nie pamiętam już do czego dokładnie służą te definicje styli, natomiast możesz sama to sprawdzić.

Jak testujesz stronę na localhost lub normalnie, to do tego typu rzeczy najlepiej użyć dodatku do Firefox - Web Developer dostępny tutaj => Dodatki do przeglądarki Firefox.

W FF będzie dodatkowy toolbar, klikasz na przycisk z CSS i zaznacz w menu opcję Wyświetl informacje o stylach. Teraz po najechaniu dowolnego elementu na stronie pod toolbarem będzie dokładny opis użytego stylu i na tej podstawie szybko dojdziesz co i jak.
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl

wiewiórka1

Użytkownik

Re: Jak zrobić/zmodyfikować szablony do Mambo 4.6.5

Post22 wrz 2009, 23:09

Baaardzo dziękuję! Zainstalowałam dodatek do FF i faktycznie pokazuje! :D

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post22 wrz 2009, 23:22

Jak będziesz potrzebowała więcej informacji, to kliknij na wybranym elemencie, a na samym dole będzie szczegółowy podgląd stylu. Dzięki temu można szybko i bez większych problemów dokładnie poznać budowę witryny od strony CSS.

• Reklama

Wróć do „Webmastering i programowanie”