Kodowanie w Incomedia Website x5 Evolution

Wszystko co dotyczy tworzenia i optymalizacji stron internetowych oraz programowania
Awatar użytkownika
Jagoda

Użytkownik

Post09 kwie 2009, 15:37

Kupiłam ten program, żeby w miarę prosto zrobić stronkę internetową, prosił mnie o to kolega, ale ogólnie przyda się, taką mam nadzieję. Kiedyś korzystałam z wersji niepełnej, z jakiejś gazetki. No i klops... ściągnęłam ze strony Incomedia polski plik językowy (chociaż program jest w j.polskim), podmieniłam go i efekt jest taki, że polskie znaki ogonkowe wyświetlają się poprawnie jedynie w IE. W Operze i Firefoxie są zamiast nich "krzaki".
W pliku jezykowym było ustawione kodowanie " windows-1250 ", zmieniłam na " ISO-8859-2" żadnej poprawy nie ma. Przejrzałam Google, niektórzy piszą, że u nich po zamianie pliku językowego jest ok, innych informacji nie znalazłam. Trochę głupio dać komuś namiar na stronę z zaznaczeniem, że może tylko i wyłącznie przeglądać ją używając IE. Bardzo proszę o pomoc :sciana:

Awatar użytkownika
me@djohnsc

Administrator

Post09 kwie 2009, 15:53

Poczytaj => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Poczytaj może zawarte informacje na stronach, które podałem pomogą ;)
Chyba że chodzi o co innego to już ja nie rozumiem :x

Awatar użytkownika
Jagoda

Użytkownik

Post09 kwie 2009, 16:21

U mnie w źródle strony (na razie na dysku tylko), jest inaczej
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="-???-" lang="-???-" dir="ltr">
<head>

Z tego, co czytałam w pierwszym linku, wynika, że brak oznaczeń języka, więcej nie wiem, na html się nie znam. Teraz pytanie, gdzie mogę to poprawić. Jak zmienię w źródle, w podglądzie strony, to czy program ją tworzący zapamięta te ustawienia?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post09 kwie 2009, 16:31

Ta linijka (prolog) oznacza pełną zgodność z XHTML 1.0 i nic nie mówi o kodowaniu. To jest tylko praktycznie informacja dla walidatora, aby wiedział z czym ma do czynienia. Zapisz stronkę z kodowaniem UTF-8, zamiast ANSI
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
Jagoda

Użytkownik

Post09 kwie 2009, 16:39

Zapisz stronkę z kodowaniem UTF-8, zamiast ANSI
żybym tylko wiedziała, gdzie mam to zrobić? ten program to automat, w sumie niczego się nie zapisuje,help!

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post09 kwie 2009, 16:47

Użyj programu Notapad++, otwórz w nim plik htm/html lub dowolny inny ze stroną, w menu wybierz Format i tam wybierz konwertuj na UTF-8 (jak nie idzie, to weź inne kodowanie).
Hotfix

Awatar użytkownika
Jagoda

Użytkownik

Post09 kwie 2009, 17:46

Po konwersji Opera wyświetla ok, ale w Firefox dalej są krzaki, ciekawe dlaczego? W każdym razie dziekuję za pomoc, jak już można korzystać z dwóch przeglądarek to sukces ;)

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post09 kwie 2009, 17:48

Zobacz inne kodowanie.
Hotfix

• Reklama

Wróć do „Webmastering i programowanie”