Krasnal jako serwer www źle wyświetla na IP zewnętrznym

Wszystko co dotyczy tworzenia i optymalizacji stron internetowych oraz programowania
wiewiórka1

Użytkownik

Post12 wrz 2009, 09:49

Mam zainstalowanego krasnala na Win XP. W krasnalu kilka stronek zrobionych w mambo - dopracowuję je.
Do tej pory korzystałam z krasnala jako lokalnego serwera www do moich potrzeb na moim kompie.
Chciałam jednak aby inne osoby spoza mojego kompa i LANU mogły obejrzeć robione przeze mnie strony.
W tym celu zmieniłam w pliku httpd.conf od Apache i krasnala ustawienia:
zamiast:
# listen 99.999.999.99:80
ServerName 127.0.0.1
dałam:
listen 99.999.999.99:80
ServerName 99.999.999.99

Teraz osobom z zewnątrz jak wpiszą moje IP zewnętrzne (napisałam przykładowe) wyświetla się mój krasnal, ale jak klikną jedną ze stron podanych w prawej kolumnie krasnala to strony te wyświetlają się nieprawidłowo, niekompletnie.
Brakuje obrazków gif i jpg w bannerze (składa się z kilku obrazków), wyświetla się tylko tło tabeli w której jest banner.
Tak samo inne menu w lewej i prawej kolumnie nie wyświetlają się obrazki nagłówków menu -gify i kolory tabelek z menu.
Mam te strony napisane w mambo i te gify mam wywoływane z pliku css/template_css.css, tak samo jak style niektórych menu - wszystko to przy zmianie na zewnętrzne IP w pliku httpd.conf nie wyświetla się prawidłowo - zarówno na moim kompie przez: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników jak i u innych osób z WAnu spoza mojego IP. Tylko krasnal wyświetla się prawidłowo!

Gdzie problem, czy aby oglądać prawidłowo moje strony na Win XP z WANu muszę zainstalować inny serwer www - jaki?

-- Dzisiaj, 10:47 ---

Chciałam uzupełnić, jak sprawdziłam przed chwilą, osobom z zewnątrz na starych i nowych ustawieniach pliku httpd.conf wyświetla się tak samo nieprawidłowo-niekompletnie.

Natomiast ja lokalnie na moim kompie na starych ustawieniach lokalnych widzę strony prawidłowo, natomiast na nowych - gdzie dałam IP zewnętrzne wyświetla mi się tak samo nieprawidłowo-niekompletnie!

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post12 wrz 2009, 19:01

muszę zainstalować inny serwer www - jaki?

Nie musisz lecz tak jak już kiedyś wspominałem, Krasnal jest już od wieków nieaktualizowany i mogą z nim być różne problemy, dlatego lepiej jest wybrać inny serwer, który jest na bieżąco rozwijany. Ja używam do testowania stron XAMPP, lecz są również Webserv, WAMP i inne. Spory wybór jest. Te wymienione są oczywiście przeznaczone typowo na Windows.

Przewodniki dla XAMPP oraz Webserv:
WebServ - instalacja i konfiguracja serwera
Instalacja lokalna CMS na przykładzie PHP-Fusion v7
XAMPP - instalacja i konfiguracja serwera
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

• Reklama

Wróć do „Webmastering i programowanie”