Problem z edytorem TinyMCE 2.0 w Joomli 1.5.20

Wszystko co dotyczy tworzenia i optymalizacji stron internetowych oraz programowania
Szczepan

Użytkownik

Post04 sie 2011, 23:59

Witam wszystkich

Mam takie programy w wersji:
XAMPP 1.6.7
Joomla 1.5.20 PL

Moje problemy zaczęły się po instalacji edytora JCE 2.0.6. Edytor pobrałem z tej strony:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Edytor zainstalowałem poprawnie poprzez: Rozszerzenia ---> Instalator. Wyskoczył komunikat że "Dodatek: Zainstalowano poprawnie". Wtedy zmieniłem Edytor na JCE 2.0 w Konfiguracji witryny (ale nie zrobiłem tego w "Użytkownicy"). Wszedłem w artykuły i Edytor normalnie działał, ale mi się po prostu nie spodobał. Zmieniłem edytor na domyślny (TinyMCE 2.0) w "Konfiguracji witryny" po czym wszedłem z powrotem na artykuły i tu zonk: zniknął mi cały pasek narzędzi między Sekcją i Kategorią a oknem:

tak samo jest w przypadku edycji artykułów, tylko że w tym przypadku zamiast treści pojawia się kod HTML: (paska narzędzi też nie ma):

Odinstalowałem ten cały edytor poprzez Rozszerzenia ---> Instalator (wszedłem w Dodatki znalazłem edytor JCE 2.0 i kliknąłem przycisk Odinstaluj. Komunikat jaki się pojawił potem to "Dodatek odinstalowano: poprawnie", myślałem że już po wszystkim ale w panelu administracyjnym pojawia się panel administracyjny JCE, nie wiem czemu:

Proszę o pomoc nie wiem czemu tak jest i dlaczego tak się dzieje....?. Jestem w trakcie studiowania Joomli i zainstalowałem i odinstalowałem edytor zgodnie z instrukcjami którymi miałem w kursie. Druga rzecz to to, że nie chce stawiać Joomli od nowa bo nie chce stracić artykułów a jest ich sporo i trochę się nad nimi napracowałem. To wszystko i jeszcze raz dzięki za pomoc. PS Obrazów jako grafikę w oknie też nie mogę wstawiać....?

-- 03 sie 2011, 19:42 ---

Mam do was pytanie:

Powiedzcie mi tylko jak wywalić cały edytor JCE łącznie z panelem administracyjnym bo robię to przez: Instalator ----> Dodatki ----> Odinstaluj a zostaje sam panel administracyjny

-- 04 sie 2011, 23:58 ---

Proszę o odpowiedzi na powyższe pytania....

Awatar użytkownika
me@djohnsc

Administrator

Post05 sie 2011, 12:50

Ja proponuję Ci abyś zaktualizował Joomlę do najnowszej wersji i wtedy do najnowszej Joomli pobrał najnowszą wersję tego dodatku.

Szczepan

Użytkownik

Post05 sie 2011, 19:41

A możesz mi opisać krok po kroku jak się robi aktualizacje... Dzięki i też pozdrawiam.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post06 sie 2011, 00:46

Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Szczepan

Użytkownik

Post08 sie 2011, 16:53

Zrobiłem aktualizacje po kolei ze strony którą podałeś, ale nic to nie dało....
(aktualizacja z 1.5.20 PL na 1.5.23 PL)

oto dowód....

w artykule którym podałeś piszę tak:

"2. jeśli mamy wersję kodowaną w standardzie UTF-8 - MUSIMY wybrać wersję Joomla International Edition

Jak sprawdzić jaką mamy wersję kodową? najłatwiej poprzez podejrzenie źródła naszej strony ( klikamy prawym przyciskiem strony na naszą stronę ( np na stronę logowania do zaplecza i klikamy przycisk 'pokaż źródło')) - tam w pierwszych paru liniach powinna być deklaracja tego typu"
Kod: <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />

Zrobiłem tak jak poniżej:

czy mam spróbować pobrać i zaktualizować wersję Joomla International Edition....?
ps. usunąłem katalog installation i plik configuration.php-dist tak jak jest zalecane

Proszę o dalsze wskazówki

-- 08 sie 2011, 01:02 ---

Aha jeszcze jedno w katalogu w którym umieściłem pliki z wypakowanego archiwum wszystkie pliki i foldery są identyczne. Wszystkie za wyjątkiem pliku configuration.php (configuration.php mam w folderze Miasta Europy na XAMPP-ie) Z kolei jak wypakuje Joomle zarówno w wersji 1.5.20 jak i 1.5.23 jest plik configuration.php-dist. Co się stanie jeżeli podmienię ten plik z configuration.php-dist na configuration.php lub odwrotnie. Co to jest ten plik i za co on odpowiada. To na razie wszystko. Dzięki za pomoc.

-- 08 sie 2011, 16:53 ---

Proszę o dalszą pomoc....?

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Post08 sie 2011, 19:36

configuration.php tp będzie zapewne konfiguracja dostępu do bazy danych, więc jak podmienisz to się nic nie uruchomi z powodu błędnej konfiguracji.

"2. jeśli mamy wersję kodowaną w standardzie UTF-8 - MUSIMY wybrać wersję Joomla International Edition

Jak sprawdzić jaką mamy wersję kodową? najłatwiej poprzez podejrzenie źródła naszej strony ( klikamy prawym przyciskiem strony na naszą stronę ( np na stronę logowania do zaplecza i klikamy przycisk 'pokaż źródło')) - tam w pierwszych paru liniach powinna być deklaracja tego typu"
Kod: <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />

Z tego co widzę na screenie to UTF8, więc ta wersja.

Szczepan

Użytkownik

Post11 sie 2011, 22:41

Proszę o zapodanie linka do Joomla International Edition dla UTF8. Z góry dziękuje.

Na tej stronie podanej powyżej linki są już nieaktualne
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ... cja-Joomla

-- 11 sie 2011, 09:06 ---

Jeszcze raz apeluje o padanie linka.... cosik_ktosik ty też możesz pomóc.

-- 11 sie 2011, 22:41 ---

Udało się rozwiązać problem. Zamykam temat

• Reklama

Wróć do „Webmastering i programowanie”