Problem z komponentem jupgrade 1.2.1

Wszystko co dotyczy tworzenia i optymalizacji stron internetowych oraz programowania
Szczepan

Użytkownik

Post20 wrz 2011, 18:51

Witam wszystkich

Otóż mam problem z komponentem jupgrade 1.2.1. Jak biorę Komponenty ---> jUpgrade i kliknę "Rozpocznij Migracje" to mi się zatrzymuje na pierwszym oknie "Sprawdzam" i pod spodem jest komunikat:
406: cURL not loaded. Ps. W Rozszerzeniach ---> Dodatki włączyłem dodatek "System - Mootools Upgrade".

Przeszukałem Google i sugestie na temat tego problemu znalazłem tutaj:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

1. Jak zmienić prawa dostępu do plików w katalogu głównym witryny na "do zapisu"? (jeżeli korzysta się tylko Windows-a a nie z Linux-a)

cytat:
"Twój katalog z plikami strony najprawdopodobniej nie ma praw do zapisu, zmień na 777 główny katalog to powinno pomóc, lub zmień serwer."

2. Jak sprawdzić tryb safe mode czy jest wyłączony?

O instalacji dodatku jak i sposobie migracji przeczytałem tutaj:

Zaznaczam że wszystko to robię nie na serwerze tylko na lokalnym komputerze jak i zaktualizowałem Joomla do wersji 1.5 23

- Joomla 1.5 23
- XAMPP 1.6.7
- Win XP Home SP3

Proszę o konkretną pomoc. Z góry dzięki

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post20 wrz 2011, 21:39

adn 1. Zrobisz to w kliencie Filezilla klikając na danym katalogu prawym przyciskiem myszy i tam zmiana praw dostępu.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Szczepan

Użytkownik

Post21 wrz 2011, 22:18

Udało mi się dojść problemu na tym zagranicznym forum:

Oraz także w tym linku:

Zrobiłem tak jak było opisane w wersji dla Xamppa
If you are using XAMPP ( Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ) all you have to do is uncomment this line (line 582):

extension=php_curl.dll

in the xampp\apache\bin\php.ini file.

Także zmieniłem:

Debug
Enable debug: Yes

i poszło, zrobiłem migracje. Migracja przebiegła pomyślnie ale po wybraniu Zaplecza lub Strony pojawia się takie coś:

Zaplecze:
"Table 'joomla.j16_session' doesn't exist SQL=INSERT INTO `j16_session` (`session_id`, `client_id`, `time`) VALUES ('12f45edb3bcf1bf23c7a175209341eab', 1, 1316547168)"

Strona:
"Table 'joomla.j16_session' doesn't exist SQL=INSERT INTO `j16_session` (`session_id`, `client_id`, `time`) VALUES ('334ff26b22a0bc789980460db6dce1e2', 0, 1316547184)"

Po przetłumaczeniu obu zdań przez translator:

["Joomla.j16_session" Tabela nie istnieje SQL INSERT INTO `j16_session =` (`session_id`, `client_id`, `czas`) VALUES ('12f45edb3bcf1bf23c7a175209341eab ", 1, 1316547168)"/i]

[i]"Joomla.j16_session" Tabela nie istnieje SQL INSERT INTO `j16_session =` (`session_id`, `client_id`, `czas`) VALUES ('334ff26b22a0bc789980460db6dce1e2 ', 0, 1316547184)"

Domyślam się że problem może być z Bazą Danych MSQL, a dokładniej z brakiem tabeli bazy danych. Tak więc do was apel:

JAK UTWORZYĆ TAKĄ TABELE W BAZIE DANYCH MSQL. PROSZĘ O OPISY, FILMY, LINKI CO TYLKO SIĘ DA.

Z góry dzięki za pomoc

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post22 wrz 2011, 08:43

Witam, w panelu phpmyadmin na serwerze wykonaj te polecenie SQL

Kod: Zaznacz cały

CREATE TABLE IF NOT EXISTS `j16_session` (
  `session_id` varchar(32) NOT NULL default '',
  `client_id` tinyint(3) unsigned NOT NULL default '0',
  `guest` tinyint(4) unsigned default '1',
  `time` varchar(14) default '',
  `data` varchar(20480) default NULL,
  `userid` int(11) default '0',
  `username` varchar(150) default '',
  `usertype` varchar(50) default '',
  PRIMARY KEY  (`session_id`),
  KEY `whosonline` (`guest`,`usertype`),
  KEY `userid` (`userid`),
  KEY `time` (`time`)
) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=utf8
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Szczepan

Użytkownik

Post22 wrz 2011, 09:41

A mógłbyś mi to opisać krok po kroku jak to się robi....? Bo zdanie: "Witam, w panelu phpmyadmin na serwerze wykonaj te polecenie SQL" nie za wiele mi mówi. Wybacz ale z MSQL-a jestem całkowicie zielony.

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post22 wrz 2011, 12:41

1. Zaloguj się do serwera.
2. Uruchom PHPMyAdmin
3. Przejdź do zakładki SQL
4. W białe puste pole wklej tekst podany wyżej.
5. Kliknij wykonaj.

Patrz screen:

Uploaded with Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

Szczepan

Użytkownik

Post22 wrz 2011, 20:12

Witam zrobiłem tak jak opisane powyżej. I po wejściu za Zaplecze lub Stronę pojawia się takie coś:

Strona:

Zaplecze:

Z kolei w w całej tabelce wypełnionej na czerwono i napisanej czerwonymi literami pod Joomla! Administration Login jest takie coś:
JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING
Table 'joomla.j16_extensions' doesn't exist SQL=SELECT folder AS type, element AS name, params FROM j16_extensions WHERE enabled >= 1 AND type ='plugin' AND state >= 0 AND access IN (1) ORDER BY ordering
Table 'joomla.j16_extensions' doesn't exist SQL=SELECT folder AS type, element AS name, params FROM j16_extensions WHERE enabled >= 1 AND type ='plugin' AND state >= 0 AND access IN (1) ORDER BY ordering
Error loading component: com_login, 1
JAuthentication: :__construct: Could not load authentication libraries.
Username and password do not match or you do not have an account yet.
JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING
Error loading component: com_login, 1
Error loading module Table 'joomla.j16_modules' doesn't exist SQL=SELECT m.id, m.title, m.module, m.position, m.showtitle, m.params FROM j16_modules AS m LEFT JOIN j16_extensions AS e ON e.element = m.module AND e.client_id = m.client_id WHERE m.module ='mod_login' AND m.client_id = 1 AND e.enabled = 1 ORDER BY m.position, m.ordering
Error loading module Table 'joomla.j16_modules' doesn't exist SQL=SELECT m.id, m.title, m.module, m.position, m.content, m.showtitle, m.params, mm.menuid FROM j16_modules AS m LEFT JOIN j16_modules_menu AS mm ON mm.moduleid = m.id LEFT JOIN j16_extensions AS e ON e.element = m.module AND e.client_id = m.client_id WHERE m.published = 1 AND e.enabled = 1 AND (m.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR m.publish_up <= '2011-09-22 17:08:10') AND (m.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR m.publish_down >= '2011-09-22 17:08:10') AND m.access IN (1) AND m.client_id = 1 AND (mm.menuid = 0 OR mm.menuid <= 0) ORDER BY m.position, m.ordering

Czy to może być spowodowane starą wersją bazy danych i PHP-em. Przypominam że mam XAMPP-a w wersji 1.6.7 czy pobrać i zainstalować najnowszą wersje XAMPP-a

Proszę o poradę co w takiej sytuacji robić....? Najpierw niech ktoś mi opiszę krok po kroku jak to naprawić bo Zaplecze administratora uruchamia się ale z problemami. Z góry dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Post23 wrz 2011, 01:54

Widać, że inni też mają z tym problem Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

j16_extensions byś musiał poszukać polecenia SQL do tworzenia tej tabeli, najlepiej przeszukując instalator nowej wersji, którą chcesz posiadać. Potem w phpmyadminie już tylko wykonać to polecenie.

Szczepan

Użytkownik

Post25 gru 2011, 22:53

Tutaj też zamykam temat

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post25 gru 2011, 23:22

Szczepan pisze:Tutaj też zamykam temat

A z jakiego powodu?
Rozwiązałeś problem?

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

• Reklama

Wróć do „Webmastering i programowanie”