Problem z konfiguracją baz danych MSQL w joomli

Wszystko co dotyczy tworzenia i optymalizacji stron internetowych oraz programowania
Szczepan

Użytkownik

Post11 lip 2011, 14:23

Witajcie hej

Zacznę od początku mam tak:
- joomla ver. 1.5.20
- xampp ver. 1.7.4-VC6

Baza danych MSQL nazywa się:
Nazwa użytkownika: joomla
Hasło: joomla
Nazwa baza danych: joomla
Uprawnienia: All rights

Po przekopiowaniu wszystkich plików z folderu joomli (oczywiście wcześniej wypakowałem je z archiwum), utworzyłem
podfolder miastaeuropy w folderze htdocs i tam skopiowałem wszystkie pliki. Po wpisaniu w URL przeglądarki: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników pojawił mi się konfigurator Joomli i po dojściu do numeru 5 (to jest bodajże baza danych MSQL) wpisuje tak:
nazwa użytkownika: joomla
hasło: joomla
nazwa bazy danych: też joomla
i bodajże localhost w którymś oknie( już nie pamiętam nazwy tego okna) i po wciśnięciu dalej pojawia się takie coś:

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Pytanie jak przejść dalej do kolejnych etapów konfiguracji i co to jest za błąd. Ps Proszę o wytłumaczenie i podanie krok po kroku co robić, mogą być też linki do konkretnych opisów rozwiązujących ten problem. Druga rzecz to interesuje mnie joomla w ver. 1.5 (bo do tej wersji mam książki i kursy wideo, bodajże jest teraz najnowsza 1.6.4 ale ona mnie nie interesuje). To wszystko

Awatar użytkownika
me@djohnsc

Administrator

Post12 lip 2011, 21:57

Najlepiej jak od początku stworzysz nową bazę danych, w razie czego poradnik znajdziesz tutaj Instalacja lokalna CMS na przykładzie PHP-Fusion v7

Instrukcja instalacji Instrukcja instalacji CMS Joomla 1.5

Jeśli nadal będzie błąd mimo iż wszystko zrobisz od początku to daj znać.

Szczepan

Użytkownik

Post17 lip 2011, 11:41

Problem rozwiązany.
Zainstalowałem starszą wersje XAMPP'a 1.6.7 (wcześniej miałem XAMPP'a w ver. 1.7.4 i była zbyt nowa wersja programu) chodzi o to że baza danych MSQL była zbyt nowa (5.5.8) i moja Joomla 1.5 nie potrafiła jej obsłużyć. Teraz przy starszej wersji bazy danych MSQL-a utworzyłem swoją bazę danych od nowa i poszło wszystko elegancko.

-- 17 lip 2011, 11:41 ---

Ps. rozwiązanie mego problem znalazłem tutaj:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

To wszystko kończę temat.

• Reklama

Wróć do „Webmastering i programowanie”