Witajcie hej
Zacznę od początku mam tak:
- joomla ver. 1.5.20
- xampp ver. 1.7.4-VC6
Baza danych MSQL nazywa się:
Nazwa użytkownika: joomla
Hasło: joomla
Nazwa baza danych: joomla
Uprawnienia: All rights
Po przekopiowaniu wszystkich plików z folderu joomli (oczywiście wcześniej wypakowałem je z archiwum), utworzyłem
podfolder miastaeuropy w folderze htdocs i tam skopiowałem wszystkie pliki. Po wpisaniu w URL przeglądarki: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników pojawił mi się konfigurator Joomli i po dojściu do numeru 5 (to jest bodajże baza danych MSQL) wpisuje tak:
nazwa użytkownika: joomla
hasło: joomla
nazwa bazy danych: też joomla
i bodajże localhost w którymś oknie( już nie pamiętam nazwy tego okna) i po wciśnięciu dalej pojawia się takie coś:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Pytanie jak przejść dalej do kolejnych etapów konfiguracji i co to jest za błąd. Ps Proszę o wytłumaczenie i podanie krok po kroku co robić, mogą być też linki do konkretnych opisów rozwiązujących ten problem. Druga rzecz to interesuje mnie joomla w ver. 1.5 (bo do tej wersji mam książki i kursy wideo, bodajże jest teraz najnowsza 1.6.4 ale ona mnie nie interesuje). To wszystko
Problem z konfiguracją baz danych MSQL w joomli
-
- me@djohnsc
Najlepiej jak od początku stworzysz nową bazę danych, w razie czego poradnik znajdziesz tutaj Instalacja lokalna CMS na przykładzie PHP-Fusion v7
Instrukcja instalacji Instrukcja instalacji CMS Joomla 1.5
Jeśli nadal będzie błąd mimo iż wszystko zrobisz od początku to daj znać.
Instrukcja instalacji Instrukcja instalacji CMS Joomla 1.5
Jeśli nadal będzie błąd mimo iż wszystko zrobisz od początku to daj znać.
-
Problem rozwiązany.
Zainstalowałem starszą wersje XAMPP'a 1.6.7 (wcześniej miałem XAMPP'a w ver. 1.7.4 i była zbyt nowa wersja programu) chodzi o to że baza danych MSQL była zbyt nowa (5.5.8) i moja Joomla 1.5 nie potrafiła jej obsłużyć. Teraz przy starszej wersji bazy danych MSQL-a utworzyłem swoją bazę danych od nowa i poszło wszystko elegancko.
-- 17 lip 2011, 11:41 ---
Ps. rozwiązanie mego problem znalazłem tutaj:
To wszystko kończę temat.
Zainstalowałem starszą wersje XAMPP'a 1.6.7 (wcześniej miałem XAMPP'a w ver. 1.7.4 i była zbyt nowa wersja programu) chodzi o to że baza danych MSQL była zbyt nowa (5.5.8) i moja Joomla 1.5 nie potrafiła jej obsłużyć. Teraz przy starszej wersji bazy danych MSQL-a utworzyłem swoją bazę danych od nowa i poszło wszystko elegancko.
-- 17 lip 2011, 11:41 ---
Ps. rozwiązanie mego problem znalazłem tutaj:
To wszystko kończę temat.
-
- Reklama
Wróć do „Webmastering i programowanie”