Problem z przeniesieniem domeny.

Wszystko co dotyczy tworzenia i optymalizacji stron internetowych oraz programowania
loczek16-1990

Użytkownik

Post05 lut 2010, 02:05

Witam, ostatnio zmieniłem hosting, ale strona nie działa. To znaczy teoretycznie wszystko powinno działać a tak nie jest. Domene mam w az.pl, napisałem do supportu w tej sprawie, otrzymałem wiadomość zrobiłem według instrukcji lecz domena nie działa. Instrukcja jaką dostałem:
Po zalogowaniu przechodzimy do sekcji "Konfiguracja domen" i klikamy opcję "Konfiguracja dla hostingu". Następnie z listy wybieramy domenę do konfiguracji i klikamy na "konfiguruj". Na kolejnym ekranie w polu "domena" pojawi się nazwa domeny, jaką wybraliśmy do konfiguracji. Poniżej z listy ?login konta? wybieramy nazwę konta hostingowego, dla którego chcemy domenę skonfigurować. Możemy też wybrać ręcznie nazwę serwera, jeżeli domena ma być skonfigurowana dla hostingu nie znajdującego się na liście. W tym celu zaznaczamy pozycję "wybierz serwer ręcznie".
Jeżeli konfigurujemy domenę dla serwera poza Az.pl należy zaznaczyć pole "Serwer poza AZ.PL" i następnie w polu "serwer" wpisać adres hosta, na jaki domena ma wskazywać.
Zaznaczenie opcji "Zmień delegację" spowoduje zmianę delegacji domeny na serwery DNS ns10.az.pl i ns11.az.pl, na których zostanie utworzony odpowiedni plik strefy z konfiguracją rekordów DNS wskazujących na wybrany serwer hostingowy.

Po wybraniu właściwych opcji klikamy przycisk "Konfiguruj". Zostaniemy poproszeni o potwierdzenie wprowadzonych zmian. Poprzez kliknięcie przycisku "Popraw" możemy wrócić do poprzedniego ekranu w celu dokonania korekty ustawień. Jeżeli konfiguracja jest poprawna zatwierdzamy zmiany poprzez kliknięcie przycisku "Zatwierdź zmiany".

Po wpisaniu adresu zostajemy przeniesieni na strone 404 starego hostingu.
Hosting mam na 5gigs.net, co muszę wpisać i gdzie aby było dobrze ?
Screen z az.pl:
Obrazek
Czy na stronie hostingu też coś muszę zmienić w panelu ?
Proszę o wyrozumiałość, pierwszy raz mam styczność z przenoszeniem domeny i nie łapie tego. ;/
Za pomoc z góry dziękuje i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post05 lut 2010, 09:38

Na stronie hostingu musisz podpiąć domenę
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

loczek16-1990

Użytkownik

Post05 lut 2010, 11:29

A w jaki sposób to zrobić ? Zaraz załącze screena z panelu. Takie opcje mam, one chyba dotyczą domen:
Obrazek
Edit:
W sub-domains mogę dodać nazwe domeny za darmo tzn. strona.5gigs.net.
W Addon Domain chyba powinienem wpisać nazwe domeny bo mam też tam podane DNSy, ale niewiem czy dobrze zrobiłem bo na stronie az.pl robiąc według instrukcji przekierowałem strone na serwer ftp.5gigs.net i ustawiłem DNSy podane na stronie hostingu.
Gdy dodam domene na hostingu to tworzy mi sie katalog o nazwie domeny, a strone mam całą wrzuconą do głównego katalogu.
Edit:
A może jest ktoś w stanie mi pomóc za pomocą programu TeamViewer ? Przejmie kontrole nad moim komputerem.
Edit:
Wszystko chyba mam dobrze ustawione, ale jak wskazać domenie katalog do którego ma się odnosić? Dodałem domene na hostingu, ale jak mówiłem stworzył się automatycznie katalog o tej samej nazwie, czyli muszę przenieś moje pliki strony do tego katalogu ? Na az.pl zostawić DNY ich czy wpisać te z hostingu?
Edit:
Problem rozwiązany, alias prowadzi do katalogu o nazwie takie samej jak domena. Problem w sumie sam sobie stworzyłem. Na przyszłość dla innych, trzeba trochę odczekać. Ja chciałem to zrobić za szybko, a alias po delegacji i zmianie DNS'ów potrzebuje troche czasu aby zaczoł działać. Temat można zamknąć.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post05 lut 2010, 11:47

Trzeba czekać, bo DNSy muszą zostać odświeżone po całym routingu do Ciebie.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

loczek16-1990

Użytkownik

Post05 lut 2010, 14:02

Za szybko się pochwaliłem ;/ Strona zaczeła działać normalnie, ale.. już nie działa. Na az.pl wszystko ustawione tak jak trzeba, czyli DNSy serwera, serwer też. Na hostingu podpięta domena, zainstalowany mam wordprees. Lecz adres znowu zaczoł przekierowywać na strone błędu starego hostingu, już niewiem co robić.

• Reklama

Wróć do „Webmastering i programowanie”