program do wciskania klawiszy funkcyjnych

Wszystko co dotyczy tworzenia i optymalizacji stron internetowych oraz programowania
Awatar użytkownika
mity4

Stały bywalec
Posty: 774
Rejestracja: 08 cze 2012, 22:33
Lokalizacja: Działdowo

program do wciskania klawiszy funkcyjnych

Post09 wrz 2012, 10:32

chciałbym się spytać czy pomógłby mi ktoś zrobić mi pewien program
- polegający na tym, że wciska pewien przycisk np F1
- po sekundzie wciska np F2
i teraz najgorsze ;/
-jeżeli na ekranie [współrzędne] zmieni się kolor naciśnie klawisz np F2
chciałbym zacząć przygodę z c++ nie wiem czy będzie do tego najlepsze prosił bym o link do niego oraz poradnik
dla chcącego nic trudnego ;p

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21302
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

programik

Post09 wrz 2012, 18:21

A czy to aby nie zadanie domowe?
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
mity4

Stały bywalec
Posty: 774
Rejestracja: 08 cze 2012, 22:33
Lokalizacja: Działdowo

program do wciskania klawiszy funkcyjnych

Post09 wrz 2012, 18:52

my w szkole zaranie nic nie robimy tylko mamy zaczynać tak za 1/2 michy
podajcie mi plik na c++ i poradnik i jak mozesz cosik_ktosik to pomóż jak to zrobić
na serio to nie praca domowa !!!!
i jeżeli możesz to napisz ile to godzin trzeba pisać ??

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21302
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

program do wciskania klawiszy funkcyjnych

Post09 wrz 2012, 20:16

hmm, to może jakiegoś bota chcesz stworzyć?

Myślę jak to można zrobić i w C++ to przychodzą mi jedynie przerwania DOS/BIOS

Nie wiem czy nie lepiej zobaczyć WinAPI pod windows, tutaj jest funkcja SendMessage, więc można jej wysłać komunikat do okna o wciśnięciu klawisza WM_KEYDOWN z kodem klawisza funkcyjnego. Można też ustalić Timer aby sprawdzał dany fragment okna zrzucając go np do bitmapy a następnie obrobić tą bitmapę pobierając kolor danego piksela.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
mity4

Stały bywalec
Posty: 774
Rejestracja: 08 cze 2012, 22:33
Lokalizacja: Działdowo

program do wciskania klawiszy funkcyjnych

Post09 wrz 2012, 20:54

mógłbyś podać link do WinAPI

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21302
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

program do wciskania klawiszy funkcyjnych

Post09 wrz 2012, 21:38

A Masz może dostęp do jakiejś biblioteki z książkami informatycznymi?

Powinna tam być bardzo fajna książka, w której był opis tego.
Tytuł: Programowanie Windows
Autor Charles Petzold

Tak wygląda Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
mity4

Stały bywalec
Posty: 774
Rejestracja: 08 cze 2012, 22:33
Lokalizacja: Działdowo

program do wciskania klawiszy funkcyjnych

Post09 wrz 2012, 22:05

nie dzieki juz wole poczytac na stronach WWW poradniki i napisac c++
mial mi ktos pomoc a nie ciagle zmienianie tematy :? ;/

mir

Stały bywalec
Posty: 617
Rejestracja: 01 kwie 2009, 15:23

program do wciskania klawiszy funkcyjnych

Post09 wrz 2012, 22:13

To co chcesz wykonać, nie jest wcale takie trywialne. Tak jak cosik_ktosik napisał musisz mieć Timer i obserwować co się dzieje w danym pixelu. Zasymulowanie wciśnięcia może i będzie łatwiejsze, Zobacz funkcję GetPixel

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21302
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

program do wciskania klawiszy funkcyjnych

Post10 wrz 2012, 08:02

Pomocą jest MSDN
funkcja SendMessage Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
funkcja GetPixel Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
funkcja SetTimer Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Przykład tworzenia timeru Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników


Nikt tym się pewnie nie zajmie bo kto znajdzie dzisiaj czas, mogę Tobie tylko podpowiedzieć. Poza tym nie mówisz wszystkiego co potrzebujesz. Bo też trzeba dobrać się albo do okna albo do jakiegoś programu. Z grą we flashu podejrzewam, że mogą być większe problemy, podobnie jak z DirectX i OpenGL.

Ogólnie co musisz zrobić:
1. Utworzyć prosty szablon aplikacji w WinAPI C np w projekcie Visual Studio albo Dev-Cpp
2. Utworzyć Timer czyli włączyć zegar, na którego tyknięcia sprawdzisz pixel. A zatem reagujesz w funkcji WndProc na komunikat WM_TIMMER
3. Sprawdzasz przy pomocy GetPixel
4. Jak się kolor zgadza wtedy wiesz co naciskasz
5. Wysyłasz zatem komunikat WM_KEYDOWN do danej aplikacji.

A zatem reagujesz w funkcji WndProc na

Kod: Zaznacz cały

  case WM_KEYDOWN:
   {
       switch(wParam)
       {
       case VK_F1: //tu kod na F1
            break;
        case VK_F2: //tu kod na F1
            break;
       default: break;
       }
}


Teraz mogą pojawić się schody bo zależy do jakiej aplikacji. jeśli do tej co sprawdza kolor to nie ma problemu, a jeśli do innej no to zabawa na całego z szukaniem danej aplikacji w procesach systemowych.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)



  • Reklama

Wróć do „Webmastering i programowanie”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość