Rozwój w kierunku programowania

Wszystko co dotyczy tworzenia i optymalizacji stron internetowych oraz programowania
szupil

Użytkownik

Post04 mar 2011, 21:22

Witam
trochę interesuję się programowaniem , ostatnio przeczytałem książkę o programowaniu gier Piotra Besty "Tworzenie gier w 2D i 3D w języku turbo pascal" wiem że ta książka , jak i cały Turbo Pascal jest już trochę przestarzały , ale zaciekawiły mnie metody programowania gier i chciałbym się rozwijać w tym kierunku , jak i w całym programowaniu , w internecie są kursy programowania , ale te co widziałem to absolutne minimum i ciężko jak dla mnie nauczyć się czegoś nowego , dobrym rozwiązaniem były by książki o tej tematyce ale za bardzo nie mam do nich dostępu , więc co mi polecicie .

Awatar użytkownika
Lena

Globalny Moderator

Post04 mar 2011, 21:48

gry to C/C++ i biblioteki graficzne DirectX (płatna) lub OpenGL (darmowa)

obie opcje nauki sam wymieniłeś kursów jest mnóstwo nie ten to inny np. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników z dużą ilością przykładów

na tej stronie opisują również używanie OpenGL czy biblioteki Allegro

jeżeli znasz już TP to przejście na C nie będzie trudne

szupil

Użytkownik

Post04 mar 2011, 22:24

dzięki to mi pomoże co prawda przejrzałem trochę kurs i nazwy komend(procedur/funkcji) nie za dobrze wchodzą w głowę ale jakoś dam sobie radę . jeszcze bym potrzebował coś o fizyce gier i czegoś w stylu jakiś ciekawych rozwiązań odnośnie sztucznej inteligencji i innych rzeczy w tym stylu , coś związanego z matematyką a przydatne w programowaniu też się przyda bo jestem dopiero w I klasie Liceum i na matematyce jeszcze wielu rzeczy nie miałem .

Awatar użytkownika
DwD99

Stały bywalec

Post06 mar 2011, 17:03

Znalazłem taki post na jednym z forów internetowych.
Jakiś koleś chce napisać Silnik grafiki i fizyki a ten mu odpowiada:
Ty chcesz napisać engine, nie chcę cię martwić ale jest to praktycznie nie możliwe.
To jest kawałek bardzo trudnego chleba. Powiem ci lata praktyki za czym będziesz mógł coś takiego na poważnie wziąć pod uwagę. Owszem przy pomocy różnych narzędzi pewnie da się to i owo zrobić, ale napisać dobry silnik to już klasa sama w sobie. Jak napisałeś jest to marzenie może się spełnić, jednak przed tobą długa i żmudna droga poznawania całego języka.

Ja bym cię chętnie widział w pracy do uaktualnienia tego kursu. Myślę, że to dobry początek. Oczywiście o ile przerobiłeś kursy z podstaw do klas przynajmniej.

szupil

Użytkownik

Post06 mar 2011, 21:41

Ja nie chce pisać silnika fizycznego . ale powiem po przeczytaniu tej książki wiem jak wyświetlić różne animacje oraz inne takie rzeczy , ale do umiejętności pisania gier jest jeszcze wiele rzeczy do przyswojenia jakieś interakcje z otoczeniem ( gdzie się spada gdzie nie można iść itp. ) innymi postaciami (zderzenia i wiele różnych rzeczy) , np. głowiłem się jeszcze nad tym czy w grafice 2d robić te same animacje tylko wersje dla różnych kierunków czy są jakieś metody na to , takich różnych problemów programistycznych jest mnóstwo nawet nie sposób ich wymienić .

Na dodatek mam problemy z kompilatorem C++ możecie mi przy okazji polecić taki z którym nie będzie żadnych problemów z kompilacją .

Awatar użytkownika
Lena

Globalny Moderator

Post06 mar 2011, 22:18

Visual studio i gcc tych używam i jestem zadowolona

szupil

Użytkownik

Post07 mar 2011, 18:54

mam visual studio i właśnie z nim mam problemy gdy dołączam moduły (te podstawowe cstdio , iostream on ich nie rozpoznaje ) ściągnąłem GCC ale nawet nie udało mi się go zainstalować/uruchomić bo nie znalazłem żadnego pliku exe

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post07 mar 2011, 19:05

GCC jak dobrze pamiętam jest w darmowym Dev-CPP. Normalny GCC jest pod linuxem.

A co do dołączania w VS, zaczynasz wszystko od zrobienia projektu? Jak tak, to który bierzesz?
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

szupil

Użytkownik

Post07 mar 2011, 20:46

w Visual Studio biorę "Win32 Console Aplication"

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post07 mar 2011, 20:52

szupil pisze:w Visual Studio biorę "Win32 Console Aplication"

No w tym to raczej dużo nie zrobisz.
Nie mówię, że wcale nic, ale niewiele...
Na początek i ćwiczenie dobre... ;)
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

szupil

Użytkownik

Post07 mar 2011, 20:56

Wiem że niewiele z nim zrobię ale ja jeszcze C++ nie znam więc muszę się go najpierw nauczyć żeby robić rzeczy większe

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post07 mar 2011, 21:08

szupil pisze:jeszcze C++ nie znam więc muszę się go najpierw nauczyć

W takim wypadku polecam zaopatrzenie się w książkę a w zasadzie książki: Jerzy Grębosz "Symfonia C++"
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

szupil

Użytkownik

Post09 mar 2011, 14:14

greh pisze:
szupil pisze:jeszcze C++ nie znam więc muszę się go najpierw nauczyć

W takim wypadku polecam zaopatrzenie się w książkę a w zasadzie książki: Jerzy Grębosz "Symfonia C++"

Ja wiem że książki są najlepsze do nauki ale nie za bardzo mam gdzie książki o tej tematyce wypożyczyć tak więc kurs internetowy musi mi wystarczyć

-- 09 mar 2011, 14:14 ---

teraz spróbowałem code::blocka i mam taki komunikat przy próbie kompilacji czego kolwiek
Debug" uses an invalid compiler. Probably the toolchain path within the compiler options is not setup correctly?! Skipping...

mir

Stały bywalec

Post10 mar 2011, 15:34

a masz wgrane MinGW, poza tym co masz ustawione jako kompilator w środowisku?

szupil

Użytkownik

Post10 mar 2011, 18:07

ustawione mam GNU GCC Compiler i nie mam wgranego MinGW nawet nie wiem skąd mam to wziąć

• Reklama

Wróć do „Webmastering i programowanie”