Avast 5, opinie, jaki stopień wykrywalności,czy zamula kompa

Luźne tematy, gry forumowe, rozmowy o wszystkim i o niczym
Awatar użytkownika
Maverick

Stały bywalec
Posty: 394
Rejestracja: 30 kwie 2009, 19:05

Avast 5, opinie, jaki stopień wykrywalności,czy zamula kompa

Post01 kwie 2010, 19:19

mint1991 pisze:Ożywiłem dziś komputer, który posiada pamięć RAM 256 MB i procesor AMD Duron 651 MHz.
Właściciel komputera uparł się, że ma mieć zainstalowanego Avasta 5.
I tu moje pytanie skierowanie głównie do osób mających zainstalowany avast 5 - czy jest on rzeczywiście taki oszczędny jak o nim piszą, czy jednak stał się wielkim żarłokiem zasobów systemu.?

jeśli chodzi o użycie procesora to u mnie zwykle nie przekracza 10%, czasami występują skoki, wiadomo...
co do wykorzystywania RAM'u, to także nie jest tego dużo, zaraz po uruchomieniu kompa ok. 360MB, teraz 372MB. bez żadnych uruchomionych programów typu Opera, GG, Winamp itp.
oczywiście mam włączony Outpost Firewall

tak na moje oko, to przy 512 MB RAM'u powinno pójść bez problemów.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

i5000

Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 01 kwie 2010, 19:42

Avast 5, opinie, jaki stopień wykrywalności,czy zamula kompa

Post01 kwie 2010, 19:56

KOMPA NIE MULI. DODATKOWO UŻYWAM PC TOOLS FIREWALL PLUS I OD CZASU DO CZASU ROBIĘ SKAN SPYBOTEM S&D PONIEWAŻ BARDZO DUŻO ŚCIĄGAM I GRAM. NA NIC JESZCZE NIE TRAFIŁEM (NA SZCZĘŚCIE). ZASTANAWIAJĄ MNIE TE 45 PROCESÓW U KOLEGI??? KTOŚ TAM SIĘ WŁAMAŁ??? :)

Awatar użytkownika
mint1991

Globalny Moderator
Posty: 758
Rejestracja: 26 lis 2008, 22:37
Kontaktowanie:

Avast 5, opinie, jaki stopień wykrywalności,czy zamula kompa

Post01 kwie 2010, 21:21

dzięki wszystkim za odp. zainstalowałem avasta 5 i jestem bardzo zadowolony. wcześniej zainstalowałem wer. 4.8 i strasznie muliło za to avast 5 robi swoje i komputera nie zamula :D
Nigdy Nie Patrz Wstecz I Tak Nie Będzie Tak Jak Było Kiedyś...
Obrazek
Otrzymałeś od nas pomoc? Podoba Ci się to forum? - Poleć nas znajomym.

Teoria - wszystko wiemy, ale nic nie działa.
Praktyka - wszystko działa, ale nie wiemy dlaczego.
My łączymy teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. :D

CzarodziejIstCt

Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 26 lip 2010, 14:48

Avast 5, opinie, jaki stopień wykrywalności,czy zamula kompa

Post26 lip 2010, 15:03

Mam AMD Athlon 2000+
1.67 GHz 512 MB RAM
Czy jak zainstaluje Avasta 5 to mi będzie zamulał kompa czy może jednak nie?

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator
Posty: 13385
Rejestracja: 30 lis 2008, 00:40

Avast 5, opinie, jaki stopień wykrywalności,czy zamula kompa

Post26 lip 2010, 15:25

CzarodziejIstCt pisze:Mam AMD Athlon 2000+
1.67 GHz 512 MB RAM
Czy jak zainstaluje Avasta 5 to mi będzie zamulał kompa czy może jednak nie?

- nie :)
Proponuję jeszcze dołożyć min. 512 MB RAM-u lub więcej, koszt niewielki i zobaczysz jak komp razem z netem zaczną śmigać. ;)
Niedawno to zrobiłem kumplowi na identycznym komputerze.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

CzarodziejIstCt

Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 26 lip 2010, 14:48

Avast 5, opinie, jaki stopień wykrywalności,czy zamula kompa

Post26 lip 2010, 15:32

OK Dzięki :)

Awatar użytkownika
stukot

VIP+
Posty: 16633
Rejestracja: 15 lut 2009, 21:01
Lokalizacja: Szczecin

Avast 5, opinie, jaki stopień wykrywalności,czy zamula kompa

Post05 sie 2010, 20:00

Jak skanuję całego kompa avastem, to on na ogół nic nie wykrywa, więc robię to bardzo rzadko, poza tym może on zawczasu usuwa wirusy z instalek pobranych z internetu i dzięki temu nie ma wirów w kompie. Mbam zdecydowanie częściej od avasta coś mi wykrywa. Zresztą nie ściągam żadnych plików z nielegalnych źródeł, nie używam p2p i może dlatego avast nic nie wykrywa? :mrgreen: Avast nie zamula mi kompa.
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

Awatar użytkownika
mateusXz

Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 22 lut 2009, 20:32
Lokalizacja: Wyszków

Avast 5, opinie, jaki stopień wykrywalności,czy zamula kompa

Post02 sty 2011, 20:20

Wygląda na to, że w avast! w końcu zrobili coś, że monitorowanie zachowań działa :P I nawet musi mieć swoja listę zaufanych (niestety jak na razie nie edytowalną)

Obrazek

i jego wynik w CLT (wersja INTERNET SECURITY)

Obrazek
Mac OS X Snow Leopard :)



  • Reklama

Wróć do „Rozrywka”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość