Avast 5, opinie, jaki stopień wykrywalności,czy zamula kompa

Luźne tematy, gry forumowe, rozmowy o wszystkim i o niczym
Awatar użytkownika
Maverick

Stały bywalec
Posty: 393
Rejestracja: 30 kwie 2009, 19:05

Avast 5, opinie, jaki stopień wykrywalności,czy zamula kompa

Post04 mar 2010, 19:00

zastanawiam się nad zmianą antywirusa na podany w tytule Avast 5. obecnie używam Norton Antivirus 2008.
prosiłbym kogoś kto używa nowego Avast'a o opisanie swoich wrażeń, jak z wykrywalnością zagrożeń, czy "zamula" on kompa itp.
Ostatnio zmieniony 08 mar 2010, 12:58 przez rokko, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zmiana tytułu

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+
Posty: 9744
Rejestracja: 13 lis 2008, 18:07
Lokalizacja: Sosnowiec

Avast 5

Post04 mar 2010, 19:45

Co do "zamulania" nie mam porównania z Norton Antivirus 2008.
U mnie przy 1024MB DDR 266MHz i Duronie 1,8GHz działa bardzo sprawnie, nawet lepiej, niż avast 4.8.
Wprowadzono dużo zmian w interfejsie użytkownika. Przede wszystkim uruchamia się on szybciej, zaledwie w sekundę, dwie.
Teraz można zablokować każdą ochronę z osobna, bądź wszystkie jednocześnie. Dotychczas w avast 4.8 możliwa była blokada jedynie wszystkiego hurtem (poczta, P2P, komunikatory, WWW, osłona sieciowa, monitorowanie zachowań).
W WinXP procesy avasta 5 zużywają około 31MB (dwa procesy: 25MB i 6MB). Zauważyłem, że często aktywny jest tylko jeden 25MB.

Awatar użytkownika
Maverick

Stały bywalec
Posty: 393
Rejestracja: 30 kwie 2009, 19:05

Avast 5

Post07 mar 2010, 19:56

a jak z wykrywaniem zagrożeń? jakieś 2 lata temu miałem Avasta, pełno było fałszywych alarmów a wielu zagrożeń nie wykrywał, dlatego właśnie przesiadłem się na Nortona. czy coś pod tym względem się zmieniło?
co do wymagań to raczej się nie martwię, mam 2GB RAM i Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T5450 @ 1.66GHz, 1662 MHz. Norton działa płynnie.

Awatar użytkownika
mateusXz

Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 22 lut 2009, 20:32
Lokalizacja: Wyszków

Avast 5

Post07 mar 2010, 21:11

W tym momencie avast! nie generuje dużo FP. Więcej generuje od niego Avira Antivir.
Avast! jakimś teście nie wygenerował ani jednego FP.
Mac OS X Snow Leopard :)

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Posty: 4080
Rejestracja: 23 lis 2008, 22:14
Lokalizacja: Myszków
Kontaktowanie:

Avast 5

Post07 mar 2010, 23:51

Właśnie Panowie, przyłączę się do pytania Piskorz'a, może nie dokładnie takiego samego, lecz istotnego z punktu widzenia wykrywalności ...jaka jest skuteczność nowego Avast'a ? Planuje na nowo postawiony system zainstalować Avast 5 Free, tylko mam obawy co do jego skuteczności. Niegdyś gdy miałem starszą wersję kilka wirusów przepuścił i zraziłem się do tego antywirusa. Jak sytuacja wygląda obecnie? Kto z Was używa go na co dzień i może powiedzieć o skuteczności?
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+
Posty: 9744
Rejestracja: 13 lis 2008, 18:07
Lokalizacja: Sosnowiec

Avast 5

Post08 mar 2010, 01:33

Pobrałem dwie paczki wirusów o wysokim poziomie zagrożenia.
1 paczka: 592 wirusy - 567 wykrytych
2 paczka: 300 wirusów (?) - 297 wykrytych

Kilka banalnych fałszywych zagrożeń tworzonych w notatniku wykrywał przy zapsie pliku.

P.S.
A teraz muszę robić formata.

P.S.2
Joke :D

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Posty: 4080
Rejestracja: 23 lis 2008, 22:14
Lokalizacja: Myszków
Kontaktowanie:

Avast 5

Post08 mar 2010, 12:56

Dzięki. Czyli nie jest tak źle z wykrywalnością jak myślałem. Zainstaluje go i zobaczę go z bliska co oferuje.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Posty: 5847
Rejestracja: 26 gru 2008, 17:15
Lokalizacja: Białystok
Kontaktowanie:

Avast 5, opinie, jaki stopień wykrywalności,czy zamula kompa

Post08 mar 2010, 14:23

Ja też zainstaluje, żadnego narazie AV nie używam - ja go przetestuje w ekstremalnych warunkach. :)

Awatar użytkownika
mateusXz

Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 22 lut 2009, 20:32
Lokalizacja: Wyszków

Avast 5, opinie, jaki stopień wykrywalności,czy zamula kompa

Post08 mar 2010, 17:57

A tylko trza dodać, że jeszcze do tej pory nie widziałem w akcji heurystyki ani monitorowania zachowań w wersji 5 FREE, więc nie wien, czy to tylko atrapa :D
Mac OS X Snow Leopard :)

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Posty: 4080
Rejestracja: 23 lis 2008, 22:14
Lokalizacja: Myszków
Kontaktowanie:

Avast 5, opinie, jaki stopień wykrywalności,czy zamula kompa

Post08 mar 2010, 20:03

Hmm miejmy nadzieję że nie, choć tego typu funkcje i tak dla mnie są nie aż tak istotne, najważniejsza jest stabilność, niezawodność i przyzwoita wykrywalność. Avast zbiera przeróżne opinie, w natłoku informacji trudno wyłowić merytoryczne opinie a zdecydowana większość z nich jest w rzeczywistości mało wiarygodna.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
Maverick

Stały bywalec
Posty: 393
Rejestracja: 30 kwie 2009, 19:05

Avast 5, opinie, jaki stopień wykrywalności,czy zamula kompa

Post08 mar 2010, 21:34

przed chwilą usunąłem Norton Antyvirus i zainstalowałem Avasta 5. miejmy nadzieję że będzie dobrze.
pierwsze wrażenie: nie zamula kompa...
EDIT:
zżera mniej RAM'u niż Norton...

Awatar użytkownika
mint1991

Globalny Moderator
Posty: 758
Rejestracja: 26 lis 2008, 22:37
Kontaktowanie:

Avast 5, opinie, jaki stopień wykrywalności,czy zamula kompa

Post31 mar 2010, 22:52

Ożywiłem dziś komputer, który posiada pamięć RAM 256 MB i procesor AMD Duron 651 MHz.
Właściciel komputera uparł się, że ma mieć zainstalowanego Avasta 5.
I tu moje pytanie skierowanie głównie do osób mających zainstalowany avast 5 - czy jest on rzeczywiście taki oszczędny jak o nim piszą, czy jednak stał się wielkim żarłokiem zasobów systemu.?
A i jak tam wykrywalność zagrożeń? właściciel szaleje po internecie i pobiera sporą ilość plików. Nie chce żeby szybko coś złapał bo nie mam czasu na bawienie się z wirusami.
Owy komputer na naprawę czekał u mnie około 2 miesiące :)
Nigdy Nie Patrz Wstecz I Tak Nie Będzie Tak Jak Było Kiedyś...
Obrazek
Otrzymałeś od nas pomoc? Podoba Ci się to forum? - Poleć nas znajomym.

Teoria - wszystko wiemy, ale nic nie działa.
Praktyka - wszystko działa, ale nie wiemy dlaczego.
My łączymy teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. :D

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+
Posty: 9744
Rejestracja: 13 lis 2008, 18:07
Lokalizacja: Sosnowiec

Avast 5, opinie, jaki stopień wykrywalności,czy zamula kompa

Post31 mar 2010, 22:59

Przykładową wykrywalność oraz pochłanianie zasobów podałem na swoim przykładzie w powyższych postach.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator
Posty: 13381
Rejestracja: 30 lis 2008, 00:40

Avast 5, opinie, jaki stopień wykrywalności,czy zamula kompa

Post31 mar 2010, 23:15

Mam avasta 5 i wydaje mi się lżejszy od avasta 4.8.
/ dokładnie nie sprawdzałem /.
Proponuję go zainstalować, ustawić automatyczne aktualizacje, wszędzie osłona wysoka.
Pobrane pliki natychmiast skanować avastem PPM -> Skanuj. Do avasta np. Malwarebytes Anti-Malware
Obsługa programu Malwarebytes' Anti-Malware
Komputer b. słaby i dobrze będzie dołożyć RAM-u, koszt niewielki ;)
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
mint1991

Globalny Moderator
Posty: 758
Rejestracja: 26 lis 2008, 22:37
Kontaktowanie:

Avast 5, opinie, jaki stopień wykrywalności,czy zamula kompa

Post31 mar 2010, 23:30

Pobrane pliki natychmiast skanować avastem PPM -> Skanuj. Do avasta np. Malwarebytes Anti-Malware
Obsługa programu Malwarebytes' Anti-Malware

No jakbyś mi w myślach czytał wchodząc na ten post byłem w trakcie ściągania programu.
a jeżeli chodzi o skanowanie plików to mniej-więcej podobną notatkę mu napisałem, tylko troszkę bardziej rozległą bo ... szkoda pisać ;)

Komputer b. słaby i dobrze będzie dołożyć RAM-u

Wcześniej nie znałem konfiguracji. Dopiero jak go naprawiłem dowiedziałem się co w nim siedzi.
Jeżeli chodzi o RAM to automatycznie jak tyko ujrzałem konfigurację to wysłałem wiadomość, że zakup dodatkowej pamięci będzie konieczny tak więc jutro coś kupuje a potem do do kilku piw (bezalkoholowych ;) ) dojdzie zwrot kosztów za pamięć. :)

Z tego co widzę to to Avast 5 rzeczywiście jest lekki więc zainstaluje go i zobaczę jak będzie się sprawował. Popracuję na naprawionym komputerze kilka dni i jak będzie wszystko dobrze to dostanie wypis do domu ;)
Nigdy Nie Patrz Wstecz I Tak Nie Będzie Tak Jak Było Kiedyś...
Obrazek
Otrzymałeś od nas pomoc? Podoba Ci się to forum? - Poleć nas znajomym.

Teoria - wszystko wiemy, ale nic nie działa.
Praktyka - wszystko działa, ale nie wiemy dlaczego.
My łączymy teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. :D



  • Reklama

Wróć do „Rozrywka”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości