GeForce GTX 660M zacina w grach

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
Niko

Użytkownik

Post11 sty 2013, 02:10

Witam,

Od pewnego czasu mam problem z kartą graficzną (tak mi się wydaje) w grach. Mój sprzęt to laptop Lenovo Y580 z i5, 8GB RAM i kartą graficzną GeForce GTX 660M. System operacyjny to Windows 7 (64 bit) Mam wrażenie, że problem pojawia się co jakiś czas, a co jakiś czas jest dobrze.

Z taką kartą nie powinienem (i czasami nie mam) mieć problemów z udźwignięciem takich gier jak FIFA13, Wiedźmin 2, Medal of Honor Warfighter, NFS: Most Wanted na wysokich detalach, ale od kilku dni gry po prostu przycinają się, nawet na średnich detalach. Wygląda to tak jakby karta nie działała w 100%.

W ustawieniach zarządzania energią oczywiście ustawiłem najwyższą wydajność (schemat dynamicznych grafik Lenovo), laptop jest podłączony do prądu, sterowniki są uaktualnione. Miałem podobny problem ok. 2 miesięcy temu, ale jakby sam się rozwiązał po kilku dniach i wróciło wszystko do normy. Teraz nie wraca.

W większość gier, jeśli można gram na padzie od PS3 (z pomocą MotionJoy) i zastanawiam się czy to może mieć wpływ, ale odinstalowałem wszystko i odpalając gry bez MotionJoy i podłączonego pada problem też jest.

Jaka może być na to recepta? Co Wam pokazać, żebyście lepiej mogli zdiagnozować problem?

Dziękuję bardzo za wszelką pomoc i pozdrawiam,
Niko!

Awatar użytkownika
voluu

Ekspert
Kontaktowanie:

Post11 sty 2013, 07:39

Skoro problem występuje od jakiegoś czasu a wszystkie sterowniki są aktualne to zalecam skanowanie całego komputera programem antywirusowym. Dodatkowo możesz stworzyć logi programu OTL i dać do analizy w dziale bezpieczeństwo. Tam też znajdziesz poradniki do stworzenia loga.
Obrazek
Sounds Better

Indoor: AKG K514 + Denon PMA-480R
Outdoor: SoundMagic PL10 + Sansa Clip+

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post11 sty 2013, 10:34

Niko pisze:W ustawieniach zarządzania energią oczywiście ustawiłem najwyższą wydajność

Sprawdź ustawiania NVIDIA Optimus:

Wejdź do Panelu sterowania NVIDIA.
Z menu z lewej strony wybierz: Ustawienia 3D => Zarządzanie ustawieniami 3D
Przejdź do zakładki Ustawienia programu (Program Setting).
Teraz z listy 1 wybierz grę, w której występuje problem.
Z listy 2 wybierz Wysoka wydajność (High-Performace NVIDIA procesor).

W tymi miejscu dokonujesz konfiguracji systemu NVIDIA Optimus, czyli wskazujesz w jakiej grze jaki układ graficzny ma być wykorzystywany. Wysoka wydajność, to układ GeForce GT 660M, zaś energooszczędność (niska wydajność), to układ graficzny Intel HD4000 zintegrowany z procesorem CPU.

W ten sam sposób przypisz układ GeForce GT 660M dla każdej gry, jaką masz zainstalowaną.

Po zakończeniu ustawień kliknij na przycisk Zapisz (Zastosuj, Apply) i sprawdź działanie.

Awatar użytkownika
Niko

Użytkownik

Post11 sty 2013, 15:58

voluu, zeskanowałem cały komputer Avastem - czysto.

seba86mu, wiem o co chodzi, oczywiście wszystkie gry ustawione są z układem graficznym GeForce GTX 660M, zarządzanie energią też ustawione jest podczas grania na "Schemat dynamicznych grafik Lenovo".

Problem wygląda jakby coś "muliło", bo np. 7 sekund wszystkie jest płynnie, a potem zwolnione tempo przez 3 sekundy. Czasem FPSy na stałe spadają do ledwie kilku. Generalnie w jednym czy drugim przypadku uniemożliwia to grę. :(

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post11 sty 2013, 16:10

Tak jak napisał już voluu pokaż logi z:
=> OTL (OTL.txt i Extras.txt) => http://www.hotfix.pl/obsluga-programu-otl-a143.htm
=> TDSSKiller => http://www.hotfix.pl/instrukcja-obslugi ... r-a341.htm
Logi wklej na Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
Niko

Użytkownik

Post13 sty 2013, 19:23

Dziękuję voluu i seba86mu za pomoc, wykonuję skanowania OTl i TDSSKiller i przenoszę się do działu Bezpieczeństwo. Pozdrawiam!

(swoją drogą - naprawdę szczerze podziwiam jakość pomocy, cierpliwość i przejrzystość na forum hotfix :clap:)

Awatar użytkownika
Niko

Użytkownik

Post13 sty 2013, 19:41

Witam serdecznie,

Od pewnego czasu mam problem w grach. Mój sprzęt to laptop Lenovo Y580 z i5, 8GB RAM i kartą graficzną GeForce GTX 660M. System operacyjny to Windows 7 (64 bit).

Mam wrażenie, że jest jakiś problem z kartą graficzną. Od pewnego czasu pojawiają się następujące objawy:
- gry typu Wiedźmin 2, FIFA 13, Medal of Honor: Warfighter, NFS: Most Wanted przycinają się na wysokich czy też średnich detalach, czego wcześniej nie robiły - wizualnie liczba FPSów spada do kilku
- gry chodzą np. 7 sekund płynnie, potem 3 sekundy w zwolnionym tempie i tak na zmianę, czasem dochodzi zacinanie, coś jakby przymula
- mam wrażenie, że laptop z takimi parametrami mógłby działać szybciej, np. dość długo się włącza

Co do tej pory zrobiłem i co może być ważną informacją?
- zeskanowałem cały komputer dokładnym skanowaniem Avasta - całkowicie czysto
- oczywiście włączam gry używając układu GeForce GTX 660M, a nie Intel HD 4000
- w zarządzaniu zasilaniem ustawiam najwyższą wydajność (Schemat dynamicznych grafik Lenovo)
- sterowniki zarówno karty graficznej, jak i inne są uaktualnione (problem pojawił się również na wcześniejszych sterownikach)
- laptop jest podłączony do prądu
- problem pojawił się coś ok. 2 miesięcy temu, ale po kilku dniach zniknął, niestety do czasu - teraz nie ustępuje już od ok. 2 tygodni
- w większość gier, jeśli można gram na padzie od PS3 (z pomocą MotionJoy) i zastanawiam się czy to może mieć wpływ, ale odinstalowałem wszystko i odpalając gry bez MotionJoy i podłączonego pada problem też jest

Raporty:
Raport z OTL: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Raport z TDSSKiller: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
(raport Extras się nie pojawił)

Uprzejmie proszę o porady i z góry dziękuję.

Przenoszę się z tematu: http://forum.hotfix.pl/sprzet-komputerowy/geforce-gtx-660m-zacina-w-grach-t22772.html

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post13 sty 2013, 20:11

Mam wrażenie, że jest jakiś problem z kartą graficzną. Od pewnego czasu pojawiają się następujące objawy:
- gry typu Wiedźmin 2, FIFA 13, Medal of Honor: Warfighter, NFS: Most Wanted przycinają się na wysokich czy też średnich detalach, czego wcześniej nie robiły - wizualnie liczba FPSów spada do kilku
- gry chodzą np. 7 sekund płynnie, potem 3 sekundy w zwolnionym tempie i tak na zmianę, czasem dochodzi zacinanie, coś jakby przymula
- mam wrażenie, że laptop z takimi parametrami mógłby działać szybciej, np. dość długo się włącza

Zastosujemy optymalizację ;) .

- zeskanowałem cały komputer dokładnym skanowaniem Avasta - całkowicie czysto

Wierz mi - skanowania antywirusem o tym nie świadczą ;) .

(raport Extras się nie pojawił)

W sekcji Rejestr - Skan Dodatkowy nie zaznaczyłeś opcji -> Użyj Filtrowania. Uzupełnij, podczas podawania nowych logów (dam znać poniżej).

Logi.

Uruchom OTL -> w oknie Własne opcje skanowania/skrypt wklej:

:OTL

IE:64bit: - HKLM\..\SearchScopes\{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}: "URL" = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{searchTerms}&FORM=IE8SRC
IE - HKLM\..\SearchScopes\{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}: "URL" = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{searchTerms}&FORM=IE8SRC
IE - HKU\S-1-5-21-1005762038-3344876730-1182670201-1000\..\SearchScopes\{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}: "URL" = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{searchTerms}&src=IE-SearchBox&FORM=IE8SRC
FF:64bit: - HKLM\Software\MozillaPlugins\@adobe.com/FlashPlayer: C:\Windows\system32\Macromed\Flash\NPSWF64_11_5_502_146.dll File not found
FF - HKCU\Software\MozillaPlugins\@unity3d.com/UnityPlayer,version=1.0: C:\Users\Niko\AppData\LocalLow\Unity\WebPlayer\loader\npUnity3D32.dll (Unity Technologies ApS)
FF - HKCU\Software\MozillaPlugins\ubisoft.com/uplaypc: C:\Program Files (x86)\Ubisoft\Ubisoft Game Launcher\npuplaypc.dll File not found
O4 - HKU\S-1-5-19..\RunOnce: [mctadmin] C:\Windows\System32\mctadmin.exe File not found
O4 - HKU\S-1-5-20..\RunOnce: [mctadmin] C:\Windows\System32\mctadmin.exe File not found
O4 - HKU\S-1-5-21-1005762038-3344876730-1182670201-1005..\RunOnce: [mctadmin] C:\Windows\System32\mctadmin.exe File not found
O6 - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer: NoActiveDesktop = 1
O6 - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer: NoActiveDesktopChanges = 1
O8:64bit: - Extra context menu item: Add to Google Photos Screensa&ver - res://C:\Windows\system32\GPhotos.scr/200 File not found

:Files
C:\Users\Niko\AppData\LocalLow\Unity
C:\Windows\tasks\*.*
C:\Users\Niko\Documents\*.reg
C:\Users\Niko\AppData\Roaming\EurekaLog

:Commands
[clearallrestorepoints]
[emptytemp]

Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Następnie podaj log z ADWCleaner (z opcji Delete) -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników + nowe logi z OTL (oba).
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
Niko

Użytkownik

Post13 sty 2013, 20:43

Już jestem pod wrażeniem. :pray:

Proszę bardzo, oto logi:
Logi z usuwania OTL: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Logi z usuwania AdwCleaner: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Logi OTL: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Logi Extras: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

kominekl pisze:Wierz mi - skanowania antywirusem o tym nie świadczą ;) .

Wierzę. Chciałem tylko dać znać, że Avast powiedział "czysto". :)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post14 sty 2013, 19:32

Już jestem pod wrażeniem. :pray:

Jeszcze nie ma z czego ;) .

Wierzę. Chciałem tylko dać znać, że Avast powiedział "czysto". :)

OK :) .

ADWCleaner.

Uninstall .

"InstallShield_{758C8301-2696-4855-AF45-534B1200980A}" = Samsung Kies
"UnityWebPlayer" = Unity Web Player

Odinstaluj to oprogramowanie.

Logi.

Następnie podajesz nowe logi z OTL.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
Niko

Użytkownik

Post14 sty 2013, 20:09

kominekl pisze: ADWCleaner.
Uninstall.

Zrobione!

Proszę logi.
OTL: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Extras: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post14 sty 2013, 20:21

Niko pisze:
kominekl pisze: ADWCleaner.
Uninstall.

Zrobione!

Proszę logi.
OTL: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Extras: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

OK. Logistycznie jasna już tu sytuacja. Dorzuć jeszcze teraz log z Autoruns -> http://www.hotfix.pl/optymalizacja-auto ... s-a128.htm.

Awatar użytkownika
Niko

Użytkownik

Post14 sty 2013, 20:33

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post14 sty 2013, 20:53

Autoruns.

W Autoruns odznacz, a następnie usuń (co się będzie dało):

HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run

OnekeyStudio
RtHDVBg_Dolby
RtHDVCpl

HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Active Setup\Installed Components

Wszystko.

HKLM\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Active Setup\Installed Components

Wszystko.

HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Browser Helper Objects

Wszystko.

HKLM\Software\Wow6432Node\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Browser Helper Objects

Wszystko.

HKLM\Software\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\Extensions

Wszystko.

Task Scheduler

Wszystko.

HKLM\System\CurrentControlSet\Services

ICCS
Microsoft SharePoint Workspace Audit Service
nvsvc
nvUpdatusService
ose64
osppsvc
WinDefend
WMPNetworkSvc

HKLM\System\CurrentControlSet\Services

Wszystko z frazą -> File Not Found.

HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Windows\Appinit_Dlls

Wszystko.

HKLM\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Windows\Appinit_Dlls

Wszystko.

HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\Notify

Wszystko.

Logi.

Następnie podajesz nowe logi z OTL.

Awatar użytkownika
Niko

Użytkownik

Post14 sty 2013, 21:16

Wyłączyłem wszystko wedle zaleceń, niestety przynajmniej połowy nie dało się usunąć. :|

Logi OTL: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Logi Extras: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”