GTX660M - co 10 sekund spadki fps do 3-4

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
tomplach

Użytkownik

Post06 wrz 2013, 13:26

Witam. Mam bardzo podobny, albo nawet taki sam problem jak w tym temacie.
bezpieczenstwo/geforce-gtx-660m-zacina-w-grach-t22812.html

Gry mi chodzą płynnie 60fps i średnio co 5s spowalnia mi grę na 3 sekundy do 3-4 fps.
Dodam, że ustawilem podstawowe rzeczy jak, reczne wybranie karty graficznej o wysokiej wydajnosci NVIDIA i ustawienie wysokiej wydajnosci w laptopie.
Dodam, że w stresie, temperatura grafiki wynosi 95-96 stopni. Może przy tych temperaturach grafika obniża zegary, przez co chłodzi się, wskakuje znów na wyższe zegary (standardowa ilość fps) i jak dojdzie do 95 stopni znów obniża zegary (spadek fps). Nie mam pojęcia.
Bardzo dziekuje za jakąkolwiek pomoc.

Poniżej zamieszczam logi:
TDSSKiller: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
OTL: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

W idle, temperatury grafiki bardzo dziwnie wyglądają, co może oznaczać taki przebieg temperatur?
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2013, 18:09 przez tomplach, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post06 wrz 2013, 15:12

Najpierw to:

1. Zainstaluj odpowiedni Service Pack 1
na system 32 bit:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
na system 64 bit:

2. Oczyść wszystkie punkty przywracania systemu oprócz ostatniego.
Dysk C --> Właściwości --> Oczyszczanie dysku --> Więcej opcji --> Przywracanie systemu --> Oczyść --> Tak.
(nie usuwa ostatniego punktu)

kliknij aby powiększyć:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

3. Przeczyść komputer programem CCleaner.
U góry po lewej "Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później "Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów i sterowników.

kliknij aby powiększyć:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Continue to the media

4. Przeczyść komputer programem Eusing Free Registry Cleaner.
(dokładniej czyści rejestr)
Wybierasz język / language / Polish.
Przewiń --> Skanuj rejestr --> Napraw rejestr.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

5. Sprawdź co zostało wszystko napisane w tym temacie:
gry/spadek-fps-w-grid-2-t26297.html

Dodam, że w stresie, temperatura grafiki wynosi 95-96 stopni

Czasami wystarczają inne sterowniki do karty graficznej aby temperatura znacznie spadła.
Sprawdzałeś nowsze lub starsze ?

Czekaj za odpowiedzią Ekspertów z tego działu...
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

tomplach

Użytkownik

Post07 wrz 2013, 18:23

1# Zrobione
2# Zrobione
3# Zrobione
4# Zrobione
5# Zrobione

Jak zainstaluję SP1, dam znać czy problem ustał.
Testowałem na sterownikach 310.70, 314.22 i 320.49 wszystkie WHQL.

Edit: Nadal to samo. Dodatkowo zauważyłem niesamowitą abstrakcyjną anomalię. Jak odpalam HWMonitor to temperatura karty wzrasta do 80-85 stopni. Samo włączenie programu to powoduje. To samo MSI Afterburner, po odpaleniu go w celu sprawdzenia temperatur, użycie GPU oscyluje koło 0% a temperatury skaczą od 75-85 stopni. Ciekawym faktem jest też to, że wentylatory w laptopie zaczynają wchodzić na duże obroty, więc faktycznie karta zaczyna się nagrzewać, nie wiadomo czym. Jedynie gdy odpalam SpeedTesta to nic się nie dzieje i temperature GPU mi wykazuje na 47-48 stopni.

Edit: W trybie okienkowym odpaliłem symulator ciężarówek i na minimum detalach gra ma stałe 60 klatek i temperature 75-80 stopni. Użycie procesora GPU oscyluje na poziomie 60-65%.
Gdy detale dam na maksa, widać skoki temperatur, od 83 do 94-95. W momencie gdy temperatura spada do tych 83, nastepuje płynna animacja w grze. Lecz trwa to sekundę, może dwie. Później znów wzrasta do 94 i klatkuje. W IDLE temperatura GPU wynosi 48-53 stopnie, wydaje się że może to być za dużo (powinna mieć 10 stopni mniej, wtedy w stresie miałaby te 83-84 stopni i by taka sytuacja nie miała miejsca). Tylko co teraz zrobić, żeby zbić temperaturę aż o 10 stopni. Hmm.

-- 07 wrz 2013, 18:23 --

Właśnie rozebrałem klapę laptopa i zauważyłem u siebie brak pewnej śrubki, która znajduje się w bliskim sąsiedztwie ze stopą radiatora chłodzącego grafikę. Poszukałem więc zdjęć na necie, czy u innych ta śrubka była. Okazało się, że powinna tam być. Dlatego podłożyłem zwinięty kawałek papieru o grubości ~1mm między stopę radiatora a plastyk obudowy. Temperatury w stresie osiągają teraz max 78 stopni (wcześniej dochodziło do 96). Przycięcia w grach też ustąpiły, więc problem mogę uważać za rozwiązany. Potestuję jeszcze inne gry, zapuszczę furmarka i inne benche.
Kto by pomyślał...

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post07 wrz 2013, 22:43

Logi.

Uruchom OTL -> w oknie Własne opcje skanowania/skrypt wklej:

:OTL

IE:64bit: - HKLM\..\SearchScopes,DefaultScope = {0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}
IE:64bit: - HKLM\..\SearchScopes\{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}: "URL" = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{searchTerms}&FORM=IE8SRC
IE - HKLM\..\SearchScopes,DefaultScope = {0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}
IE - HKLM\..\SearchScopes\{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}: "URL" = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{searchTerms}&FORM=IE8SRC
IE - HKCU\..\SearchScopes,DefaultScope = {0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}
IE - HKCU\..\SearchScopes\{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}: "URL" = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{searchTerms}&src=IE-SearchBox&FORM=IE8SRC
FF:64bit: - HKLM\Software\MozillaPlugins\@adobe.com/FlashPlayer: C:\Windows\system32\Macromed\Flash\NPSWF64_11_8_800_94.dll File not found
O6 - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer: NoActiveDesktop = 1
O6 - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer: NoActiveDesktopChanges = 1
[2013-09-06 00:09:55 | 000,000,000 | -H-D | C] -- C:\Program Files (x86)\Temp
[2013-08-22 16:44:02 | 000,409,232 | ---- | C] (PassMark Software) -- C:\Users\Tomek\Desktop\imageUSB.exe
[2013-09-05 19:04:29 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\Users\Tomek\AppData\Local\Temp

:Commands
[clearallrestorepoints]
[emptytemp]

Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Następnie podaj log z Autoruns.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post07 wrz 2013, 22:44

To jak coś się będzie działo to być może trzeba będzie zmienić tam pastę termoprzewodzącą, bo mogła ulec zabrudzeniu.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post07 wrz 2013, 22:47

cosik_ktosik pisze:To jak coś się będzie działo to być może trzeba będzie zmienić tam pastę termoprzewodzącą, bo mogła ulec zabrudzeniu.

Mało tego, można to zrobić ogólnie i tak, czy siak. To dość istotne dla utrzymania poprawnej wartości temperatury.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

tomplach

Użytkownik

Post08 wrz 2013, 00:32

Macie racje, jeśli część chłodzenia nie było przekręcona śrubką i lekko odstawała, to musiało tam najść trochę kurzu. Na dniach nawet profilaktycznie zmienię pastę. W szafie znalazlem Zalmana STG-2, powinna wystarczyc.

OTL Log: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Autorun Log: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (nie wiem czy o to chodziło)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post08 wrz 2013, 10:38

Autoruns.

W Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (jeśli czegoś nie znajdziesz, bądź nie będzie chciało pójść to spróbuj w trybie normalnym, jeśli nadal nie będzie chciało pójść to tylko odznacz), w Autoruns usuń następujące wpisy (co nie będzie dało się usunąć to po prostu odznacz):

HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run

IgfxTray
OnekeyStudio
Persistence
RtHDVCpl

HKLM\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run

Wszystko.

HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Active Setup\Installed Components

Wszystko.

HKLM\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Active Setup\Installed Components

Wszystko.

HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run

Wszystko.

Task Scheduler

Wszystko.

HKLM\System\CurrentControlSet\Services

AdobeFlashPlayerUpdateSvc
BTHSSecurityMgr (tylko odznacz)
cphs
IAStorDataMgrSvc
ICCS
LMS
nvsvc
nvUpdatusService
SkypeUpdate
WinDefend
WMPNetworkSvc

HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Windows\Appinit_Dlls

Wszystko.

HKLM\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Windows\Appinit_Dlls

Wszystko.

HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\Notify

Wszystko.

Następnie odinstaluj Avire, gdyż to słaby antywirus - zastąpimy Go Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Następnie podaj nowy log z Autoruns.

tomplach

Użytkownik

Post08 wrz 2013, 17:00

Zrobione.

Log: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

(wiesz może, jak ustawić w Comodo, aby przy każdym uruchamianym pliku nie wyskakiwało powiadomienie o niezaufaniu?)

Zauważyłem, że teraz gry mi dużo gorzej chodzą. NVidia Panel mi nie działa (został wyłączony), ale klikam na aplikację PPM > Wybierz procesor graficzny NVidia. Jest wybrany niby grafika dedykowana, ale wydajność jest jak na integrze.

EDIT: Przeinstalowałem stery do grafiki i jest ok.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post09 wrz 2013, 21:38

Autoruns.

W Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (jeśli czegoś nie znajdziesz, bądź nie będzie chciało pójść to spróbuj w trybie normalnym, jeśli nadal nie będzie chciało pójść to tylko odznacz), w Autoruns usuń następujące wpisy (co nie będzie dało się usunąć to po prostu odznacz):

Task Scheduler

Wszystko.

AdobeFlashPlayerUpdateSvc
cmdAgent (tylko odznacz)

Następnie podajesz nowe logi z OTL.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post10 wrz 2013, 19:57

tomplach pisze:http://wklej.eu/index.php?id=37dbe26eab

Podaj jeszcze raz nowy log z Autoruns.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post11 wrz 2013, 20:25

Autoruns.

HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run

RtHDVBg_Dolby
RtHDVCpl
RunDLLEntry
THXCfg64

HKLM\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run

Wszystko.

HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run

Wszystko.

HKLM\Software\Wow6432Node\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Browser Helper Objects

Wszystko.

Task Scheduler

Wszystko.

cmdAgent (tylko odznacz)
MozillaMaintenance
nvsvc (tylko odznacz)
nvUpdatusService (tylko odznacz)
ose

HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Windows\Appinit_Dlls

C:\Windows\system32\nvinitx.dll (tylko odznacz)

HKLM\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Windows\Appinit_Dlls

C:\Windows\SysWOW64\nvinit.dll (tylko odznacz)

Następnie podajesz nowe logi z OTL.

tomplach

Użytkownik

Post11 wrz 2013, 22:54

Wszystko już działa dobrze, tylko teraz przy starcie systemu mi się COMODO nie odpala. Wyskakuje jakiś błąd.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”