logi z OTL i malwarebytes

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post21 kwie 2012, 18:26

muniek pisze:ok wczoraj już pobrałem ten plik.
Wszystko już mam zainstalowane.

Więc, jeśli nie ma już żadnych problemów to jest już to wszystko.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

muniek

Użytkownik

Post22 kwie 2012, 14:17

Przeskanowałem laptopa jeszcze raz programem malwarebytes ( tym razem skanowanie pełne) i teraz jest wszystko ok. Nie wykazało żadnych zagrożeń.
Po zainstalowaniu tych wszystkich rzeczy prosiłbym o ponowne sprawdzenie logów.

log z Autoruns
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

OTL.Txt

Extras.Txt

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post23 kwie 2012, 20:12

Autoruns

W Autoruns odznacz, a następnie usuń (co się będzie dało) kolejno wpisy -> Adobe ARM, RtHDVCpl, SunJavaUpdateSched, Toshiba TEMPRO, Adobe PDF Link Helper, Java(tm) Plug-In 2 SSV Helper i AdobeARMservice.

Logi.

Uruchom OTL -> w oknie Własne opcje skanowania/skrypt wklej:

:Processes
killallprocesses

:OTL

DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Unknown] -- -- (a70vb2hs)

:Files
C:\Users\Marcin\Desktop\AutoRuns.rar
C:\Users\Public\Desktop\Alerty narzędzia Toshiba TEMPRO.lnk
C:\Users\Marcin\AppData\Local\Temp

:Commands
[clearallrestorepoints]
[emptytemp]

Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Następnie podajesz nowe logi z OTL.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post23 kwie 2012, 21:40

Logi.

Uruchom OTL -> w oknie Własne opcje skanowania/skrypt wklej:

:OTL

DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Unknown] -- -- (ajjytqwl)
O2 - BHO: (no name) - AutorunsDisabled - No CLSID value found.

:Files
C:\Users\Marcin\AppData\Local\Temp

:Commands
[clearallrestorepoints]
[emptytemp]

Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Następnie w OTL -> Sprzątanie.

Kroki Finalizujące.

Przeczyść dysk i rejestr CCleaner`em -> http://www.hotfix.pl/infusions/pro_down ... r-p158.htm.
Wykonaj pełne skanowanie Malwarebytes`em Anti-Malware (nie gódź się na wersję testową) -> http://www.hotfix.pl/infusions/pro_down ... e-p164.htm, jeśli coś znajdzie usuń i daj raport.

muniek

Użytkownik

Post24 kwie 2012, 10:41

log z usuwania

Dobra dysk i rejestr przeczyściłem CCleaner`em (w rejestrze pokazało kilkanaście problemów)
Wykonałem pełne skanowanie Malwarebytes`em Anti-Malware - nie ma żadnych zagrożeń

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post24 kwie 2012, 15:03

log z usuwania

OK.

Dobra dysk i rejestr przeczyściłem CCleaner`em (w rejestrze pokazało kilkanaście problemów)
Wykonałem pełne skanowanie Malwarebytes`em Anti-Malware - nie ma żadnych zagrożeń

Jeśli nie ma już żadnych problemów to jest to już wszystko.

muniek

Użytkownik

Post24 kwie 2012, 17:17

Mam jeszcze jedno pytanko związane z vshare.
Uwielbiam oglądać mecze w necie za pomocą streamu vshare i wymagana jest instalacja tego dodatku.
Nie wiem jak to zrobić, żeby nie instalowało mi razem toolbarem vshare. Z tego co wyczytałem to jest jakieś szkodliwe oprogramowanie i specjalnie zrobili tak żeby instalował się ten toolbar. Da się to jakoś pogodzić?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post24 kwie 2012, 19:09

Uwielbiam oglądać mecze w necie za pomocą streamu vshare i wymagana jest instalacja tego dodatku.
Nie wiem jak to zrobić, żeby nie instalowało mi razem toolbarem vshare. Z tego co wyczytałem to jest jakieś szkodliwe oprogramowanie i specjalnie zrobili tak żeby instalował się ten toolbar. Da się to jakoś pogodzić?

Jako tako wirusem nie jest. Chodzi o jego innego rodzaju szkodliwość. Jeśli używasz Go do meczy to mam dal Ciebie propozycje. Zamiast używać tego dodatku używaj strony -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników . Jeśli Ci się spodoba to vShare odejdzie w zapomnienie, jeśli nie to możesz zainstalować wtyczkę.

muniek

Użytkownik

Post24 kwie 2012, 20:41

ok dziś sprawdzę podczas meczu barcy.
Jeszcze mam pytanko dotyczące tego wentylatora. Chciałbym go trochę podkręcić na wyższe obroty.
Patrzyłem w biosie, ale nie ma tam żadnej opcji odpowiedzialnej za to.
Sprawdzałem programem hwmonitor to pokazuje, że wentylator jest wykorzystywany w 9%.
Da się trochę zwiększyć jego pracę?
Mam wrażenie, że dysk po kilku godzinach pracy ma za wysoką temperaturę co może być przyczyną zawieszania systemu.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post24 kwie 2012, 22:09

Jeszcze mam pytanko dotyczące tego wentylatora. Chciałbym go trochę podkręcić na wyższe obroty.

Nie ma sensu 9% to nie dużo, a im mniej jest używany tym bardziej świadczy to o poprawnej pracy. Ewentualnie możesz go trochę narazie przeczyścić.

muniek

Użytkownik

Post25 kwie 2012, 14:21

9% to nie dużo dlatego chciałbym zwiększyć do 20%.
Możesz mi powiedzieć jak powinna wyglądać praca wentylatora? Bo u mnie raz on działa, a raz nie tzn. chodzi co jakiś 5 min, a chciałbym, żeby chodził cały czas.
A co do temperatur to gdzie mógłbym się dowiedzieć jaka powinna być odpowiednia temperatura dla mego dysku i procesora?
Posiadam
dysk: TOSHIBA MK1652GSX 160GB
procesor: Intel Pentium Dual CPU T3200 2.00GHz

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post25 kwie 2012, 20:02

Możesz mi powiedzieć jak powinna wyglądać praca wentylatora? Bo u mnie raz on działa, a raz nie tzn. chodzi co jakiś 5 min, a chciałbym, żeby chodził cały czas.

Właśnie o to chodzi żeby procent zużycia był mały. To oznacza, że laptop ma dobrą temperaturę.

muniek

Użytkownik

Post25 kwie 2012, 20:51

Czyli mam rozumieć, że temperatura dysku na poziomie 50°C i procesora 70°C jest jak najbardziej w porządku?
Jaka powinny być optymalna temperatura dla dysku i procka?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post26 kwie 2012, 15:33

Czyli mam rozumieć, że temperatura dysku na poziomie 50°C i procesora 70°C jest jak najbardziej w porządku?

Temperatura dysku ujdzie. Jednak temperatura procesora jest troszkę za duża - jednak w normie. Jednak z drugiej strony to laptop, który zawsze ma wyższą temperaturę od normalnej ;) . Możesz ewentualnie poczyścić sprężonym powietrzem i zaktualizować BIOS.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”