Natrętny bluescreen

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Natrętny bluescreen

Post19 sie 2013, 15:27

Wejdź do BIOSu i przełącz tryb kontrolera SATA z AHCI na IDE

john320

Użytkownik

Natrętny bluescreen

Post19 sie 2013, 15:35

A jak się uda to po tym zerowaniu i mapowaniu wrócić na AHCI?

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Natrętny bluescreen

Post19 sie 2013, 15:59

No tak możesz przed instalacją systemu normalnie zmienić tak jak było.

john320

Użytkownik

Natrętny bluescreen

Post19 sie 2013, 20:36

Jestem w trakcie remapowania Obrazek
Czy widoczne kolorowe paski nie powinnienem wyłączyć z użycia komendą HPA jak zakończy remapowanie? W podanej instrukcji nie było o tym mowy, ale widziałem w innych poradnikach że takie coś ludzie robią np Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

-- 19 sie 2013, 20:13 --

nacisnąłem kilka razy strzałkę bo pisało że można przeglądać i mi poleciało wszystko w dół tak jakbym przyspieszał, i jakieś strzałki się pokazały poziome, jak wrócić do góry żeby wszystko zrobiło powoli a nie pominęło ? chyba zepsułem :( teraz nie wiem co robić, dałem strzałkę w dół i w tym momencie poleciało wszystko na dół, myślałem że to tylko widok tego pasa sie zmieni a nie cała praca programu Obrazek
czy program wróci do niesprawdzonych sektorów? i co te strzałki oznaczają?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Natrętny bluescreen

Post19 sie 2013, 23:10

nacisnąłem kilka razy strzałkę bo pisało że można przeglądać i mi poleciało wszystko w dół tak jakbym przyspieszał, i jakieś strzałki się pokazały poziome, jak wrócić do góry żeby wszystko zrobiło powoli a nie pominęło ? chyba zepsułem :( teraz nie wiem co robić, dałem strzałkę w dół i w tym momencie poleciało wszystko na dół, myślałem że to tylko widok tego pasa sie zmieni a nie cała praca programu

Nie do końca rozumiem o czym mówisz ;) .
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

john320

Użytkownik

Natrętny bluescreen

Post19 sie 2013, 23:45

Naprawiało się strasznie powoli i wyskoczył napis że mogę użyć strzałek by się przejść po dysku, myślałem że to tylko suwakiem przesunę i że nie będzie to miało wpływu na pracę programu i dalej u góry będzie się samo robić. A wyszło na to że całe miejsce naprawiania się przeniosło do momentu aż przestałem trzymać strzałkę, kliknąłem jeszcze 3 razy strzałkę i widać te strzałki na zdjęciu. Czy zepsułem coś czy program powróci w miejsce które przewinąłem? I czy w miejscu strzałek też naprawi później? Widać że w miejscu strzałek są bad sektory.
Każdy bad sektor mieli z minutę, przecież to będzie trwało kilka dni, bo widzę że są ściśnięte po xx wierszy

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Natrętny bluescreen

Post20 sie 2013, 14:45

john320 pisze:Naprawiało się strasznie powoli i wyskoczył napis że mogę użyć strzałek by się przejść po dysku, myślałem że to tylko suwakiem przesunę i że nie będzie to miało wpływu na pracę programu i dalej u góry będzie się samo robić. A wyszło na to że całe miejsce naprawiania się przeniosło do momentu aż przestałem trzymać strzałkę, kliknąłem jeszcze 3 razy strzałkę i widać te strzałki na zdjęciu. Czy zepsułem coś czy program powróci w miejsce które przewinąłem? I czy w miejscu strzałek też naprawi później? Widać że w miejscu strzałek są bad sektory.
Każdy bad sektor mieli z minutę, przecież to będzie trwało kilka dni, bo widzę że są ściśnięte po xx wierszy

To ma prawo potrwać.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

john320

Użytkownik

Natrętny bluescreen

Post20 sie 2013, 15:03

Ale co z tym przewijaniem? Czy program wróci w miejsca które przewinąłem? W miejsce tych strzałek?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Natrętny bluescreen

Post20 sie 2013, 21:54

john320 pisze:Ale co z tym przewijaniem? Czy program wróci w miejsca które przewinąłem? W miejsce tych strzałek?

A ile trwa już naprawa?

john320

Użytkownik

Natrętny bluescreen

Post20 sie 2013, 22:20

od wczoraj gdzieś od 19 i nie wiem czy to ma sens skoro opuściło ileś bloków jak przewinąłem strzałkami, było 28 milionów i jak przewinąłem to zaczęło liczyć od początku no i nie wiem czy wróci do tej luki która zrobiłem strzałkami i czy doda te 28 milionów bo póki co naliczone jest 24 miliony
Ostatnio zmieniony 20 sie 2013, 22:22 przez john320, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Natrętny bluescreen

Post20 sie 2013, 22:22

john320 pisze:od wczoraj gdzieś od 19 i nie wiem czy to ma sens skoro opuściło ileś bloków jak przewinąłem strzałkami

Jeśli ominęło bloki to przerwij działanie i zacznij od nowa (tym razem się "nie wcinając" :D ) .

john320

Użytkownik

Natrętny bluescreen

Post20 sie 2013, 22:24

no a zaliczy mi tamte co już zrobiłem ? i jak to zrobić?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Natrętny bluescreen

Post20 sie 2013, 22:25

john320 pisze:no a zaliczy mi tamte co już zrobiłem ? i jak to zrobić?

Wystarczy restart.

john320

Użytkownik

Natrętny bluescreen

Post21 sie 2013, 05:56

no dobra ale czy cała doba pójdzie na marne i zacznie wszystko od początku czy to co już zrobił przeleci szybko?

-- 20 sie 2013, 23:03 --

miałem 707 krzyżyków, dałem Esc, potem F4 remap na ON i F4 i jest znalezionych 0 błędów tak jakby wszystko od nowa robił... a mam wrażenie jakby kontynuował z miejsca z którego dałem Esc bo leci tak samo szybko, a jak wczoraj zaczynałem to było pełno czerwonych i krzyżyków na początku no i co cała doba poszła na marne? czy jakoś oznaczy te błędy co już wcześniej przerobił i przeleci je szybko? Jakby zaczynał od tego samego miejsca i przelatywał szybko przez te Xy to by chociaż było pełno czerwonych a tak to nie wiem z jakiej strony on zaczyna

-- 21 sie 2013, 05:49 --

Już myślałem że się uda ale nie.. było przy 1,1 miliarda na 1,46 całego dysku i wyskoczył komunikat catastrophic failure, nie ten z broken drive tylko:

catastrophic failure

O co w tym chodzi? Przecież normalne że skoro to jest płyta cd to nie zapisze na niej, a dysk jest pusty bo zerowałem to niech sobie zapisze gdzie chce ma całe 750GB, więc co oznacza ten komunikat, dlaczego przerwało przy 75%? Nie miałem żadnego innego błędu prócz UNC czyli tych krzyżyków, nie miałem żadnego: ? ! S A 0 *

Inna sprawa że za pierwszym razem było strasznie dużo czerwonych i krzyżyków od początku, za drugim razem leciało w miarę szybko do tego właśnie 1,1 miliarda, a teraz znowu włączyłem i znowu jest tak jak za pierwszym razem, mam wrażenie że za każdym razem skanuję inne dyski. Gdzie tu logika? Czy on zaczyna za każdym razem z różnych miejsc czy może skasował tamto remapowanie i robi od początku? To by było sprzeczne z tym że za drugim razem leciał jak burza przez cały miliard mimo pierwszej próby pełnej krzyżyków i czerwonych bloków

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Natrętny bluescreen

Post21 sie 2013, 18:12

Komentarz.

Już miałem odpisywać, ale zwróciłem uwagę na to, że uzupełniasz post ciągle o nowe dane, ewidentnie kombinując, więc sprawdziłem, czy nie przekombinowałeś. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników + Regulamin + Gwarancja. Komentarz ode mnie - wygląda to na uszkodzenie głowicy dysku.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”