Witam
Co jakiś czas mój laptop ma sesje bluescreenowe, np kilka dni pod rząd jakieś 5 minut po uruchomieniu zawiesza się, po 10 sekundach odwiesza, potem znowu zawiesza i wyskakuje bluescreen. Czasami ale rzadko nie ma bluescreena po zwiechach i można jakoś pracować. Teraz siedzę na awaryjnym z obsługą sieci i tutaj nie ma w ogóle bluescreenów. Kiedyś miałem to samo i pokazywałem logi na forach bo myślałem że jakieś wirusy, ale jedna osoba odpisała że bluescreeny to nie jego działka. Chwilę potem przestały wyskakiwać bluescreeny więc dałem sobie spokój. Problem znowu powrócił i co chwilę mi wyskakuje bluescreen od kilku dni. Nie wiem dlaczego w katalogu C:\Windows\Minidump mam tylko pliki dmp z 13 i 14 sierpnia skoro dzisiaj i wczoraj co chwile miałem bluescreeny tak więc nie wiem czy tamte bluescreeny to to samo co teraz. Wg tego artykułu http://www.hotfix.pl/bluescreen-bsod-sz ... mp-a17.htm
jest napisane żeby po wciśnięciu ctrl+s wkleić w programiku "SRV*c:\symbols*http://msdl.microsoft.com/download/symbols" lecz nic się wtedy nie dzieje i nie zmienia się otwarty plik a na dysku C nie ma folderu symbols.
Plik z 13.08 Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Plik z 14.08 Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Aha i od jakiegoś czasu po wciśnięciu guzika żeby włączyć laptop przez jakieś 20 sekund pojawia się takie coś:
"Intel UNDI, PXE-2.1 (build 083)
Copyright (C) 1997-2000 Intel Corporation
This Product is covered by one or more of the following patents:
US5,307,459, US5,434,872, US5,732,094, US6, 570,884, US6,115,776 and US6,327,625"
Znalazłem to PXE na innym forum i skopiowałem tylko w kawałku, bo nie wiem co w moim przypadku jest napisane poniżej tego i skąd to ludzie kopiują skoro to jest przy starcie systemu.
Natrętny bluescreen
- kominekl
- Kontaktowanie:
Natrętny bluescreen
john320 pisze:Znalazłem to PXE na innym forum i skopiowałem tylko w kawałku, bo nie wiem co w moim przypadku jest napisane poniżej tego i skąd to ludzie kopiują skoro to jest przy starcie systemu.
Na początek zresetuj BIOS. Poza tym, na razie czekam na logi wymagane przez Regulamin.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.
-
Natrętny bluescreen
Teraz nawet 5 minut nie usiedzi bez bluescreena.
Skorzystałem z metody z poziomu BIOS i PXE zniknął, ale po każdym bluescreenie się znowu pojawia. W boot menu na 1 miejscu znowu sie pokazuje PXE. Jeśli zresetuję BIOS, wejdę do Windowsa i zdążę zamknąć system poprawnie bez bluescreena i uruchomić ponownie komputer to będzie HDD na 1 miejscu i nie pojawi się PXE przed startem systemu. Czasami po bluescreenie w boot menu nie ma nawet HDD do wyboru, jest do wyboru tylko PXE lub DVD. Tak jakby PXE był skutkiem bluescreena. Dysk zawodzi w bluescreenie, znika na chwilę i przełącza na PXE by bootować z sieci?
Z OTL nie ma szans na zrobienie loga, próbowałem jeden raz w zwykłym Windowsie i 4 razy w awaryjnym z obsługą sieci i w pewnym momencie skanowania najpierw znika pasek start, potem pojawia się mały komunikat "External exception C0000006" (chyba 6 zer tam było), a potem pojawia się bluescreen i reset.
Za to poszukałem trochę po takich programach i udało mi się zrobić log z HijackThis:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Mam także z RSITx64:
MBAM - komunikat że nic nie znalazł, ale też nie widziałem żeby mi wyskoczył jakiś log który tu mógłbym wkleić, w dziale "Logi" było pusto, jakieś 10 sekund po zakończeniu skanowania w MBAM - bluescreen
ComboFix nie chciałem ruszać bo on chyba automatycznie naprawia więc te logi które tu wklejam straciły by jakąś tam aktualność.
W TDSSKiller pisało że nic nie znalazło:
W instrukcji jest opisana starsza wersja więc zaznaczyłem także w Additional options - Verify file digital signatures oraz detect TDLFS file system i tym razem znalazło 6 threats, których nie ruszałem, oto log:
Nie wiem czy się przyda ale mając wersję 64 bitową systemu przez przypadek użyłem także wersji dla 32bitów i mam logi z GMERa:
Po ponownym uruchomieniu GMERA wyskoczyło w czasie tych paru sekund mimowolnego skanowania:
2 log z GMER wg. instrukcji z usługami:
Skorzystałem z metody z poziomu BIOS i PXE zniknął, ale po każdym bluescreenie się znowu pojawia. W boot menu na 1 miejscu znowu sie pokazuje PXE. Jeśli zresetuję BIOS, wejdę do Windowsa i zdążę zamknąć system poprawnie bez bluescreena i uruchomić ponownie komputer to będzie HDD na 1 miejscu i nie pojawi się PXE przed startem systemu. Czasami po bluescreenie w boot menu nie ma nawet HDD do wyboru, jest do wyboru tylko PXE lub DVD. Tak jakby PXE był skutkiem bluescreena. Dysk zawodzi w bluescreenie, znika na chwilę i przełącza na PXE by bootować z sieci?
Z OTL nie ma szans na zrobienie loga, próbowałem jeden raz w zwykłym Windowsie i 4 razy w awaryjnym z obsługą sieci i w pewnym momencie skanowania najpierw znika pasek start, potem pojawia się mały komunikat "External exception C0000006" (chyba 6 zer tam było), a potem pojawia się bluescreen i reset.
Za to poszukałem trochę po takich programach i udało mi się zrobić log z HijackThis:
Mam także z RSITx64:
MBAM - komunikat że nic nie znalazł, ale też nie widziałem żeby mi wyskoczył jakiś log który tu mógłbym wkleić, w dziale "Logi" było pusto, jakieś 10 sekund po zakończeniu skanowania w MBAM - bluescreen
ComboFix nie chciałem ruszać bo on chyba automatycznie naprawia więc te logi które tu wklejam straciły by jakąś tam aktualność.
W TDSSKiller pisało że nic nie znalazło:
W instrukcji jest opisana starsza wersja więc zaznaczyłem także w Additional options - Verify file digital signatures oraz detect TDLFS file system i tym razem znalazło 6 threats, których nie ruszałem, oto log:
Nie wiem czy się przyda ale mając wersję 64 bitową systemu przez przypadek użyłem także wersji dla 32bitów i mam logi z GMERa:
Po ponownym uruchomieniu GMERA wyskoczyło w czasie tych paru sekund mimowolnego skanowania:
2 log z GMER wg. instrukcji z usługami:
- kominekl
- Kontaktowanie:
Natrętny bluescreen
Wejdź w START -> URUCHOM -> CMD -> CHKDSK /R.
Staroć, no ale Go wyjątkowo użyjemy. W HijackThis zafixuj:
R1 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Page_URL = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Search_URL = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
O4 - HKLM\..\Run: [NUSB3MON] "C:\Program Files (x86)\Renesas Electronics\USB 3.0 Host Controller Driver\Application\nusb3mon.exe"
O4 - HKLM\..\Run: [NVIDIAOCAP] C:\Program Files (x86)\MSI\NVIDIA Overclock Tool\NVIDIAOCAP.exe
O4 - HKLM\..\Run: [UpdReg] C:\windows\UpdReg.EXE
O4 - HKLM\..\Run: [IAStorIcon] C:\Program Files (x86)\Intel\Intel(R) Rapid Storage Technology\IAStorIcon.exe
O4 - HKLM\..\Run: [SwitchBoard] C:\Program Files (x86)\Common Files\Adobe\SwitchBoard\SwitchBoard.exe
O4 - HKLM\..\Run: [AdobeCS6ServiceManager] "C:\Program Files (x86)\Common Files\Adobe\CS6ServiceManager\CS6ServiceManager.exe" -launchedbylogin
O4 - HKLM\..\Run: [SunJavaUpdateSched] "C:\Program Files (x86)\Common Files\Java\Java Update\jusched.exe"
O23 - Service: Adobe Flash Player Update Service (AdobeFlashPlayerUpdateSvc) - Adobe Systems Incorporated - C:\windows\SysWOW64\Macromed\Flash\FlashPlayerUpdateService.exe
O23 - Service: Usługa Google Update (gupdate) (gupdate) - Google Inc. - C:\Program Files (x86)\Google\Update\GoogleUpdate.exe
O23 - Service: Usługa Google Update (gupdatem) (gupdatem) - Google Inc. - C:\Program Files (x86)\Google\Update\GoogleUpdate.exe
O23 - Service: Mozilla Maintenance Service (MozillaMaintenance) - Mozilla Foundation - C:\Program Files (x86)\Mozilla Maintenance Service\maintenanceservice.exe
O23 - Service: NVIDIA Display Driver Service (NVSvc) - Unknown owner - C:\windows\system32\nvvsvc.exe (file missing)
O23 - Service: NVIDIA Update Service Daemon (nvUpdatusService) - NVIDIA Corporation - C:\Program Files (x86)\NVIDIA Corporation\NVIDIA Update Core\daemonu.exe
O23 - Service: PnkBstrA - Unknown owner - C:\windows\system32\PnkBstrA.exe
O23 - Service: Skype Updater (SkypeUpdate) - Skype Technologies - C:\Program Files (x86)\Skype\Updater\Updater.exe
O23 - Service: Adobe SwitchBoard (SwitchBoard) - Adobe Systems Incorporated - C:\Program Files (x86)\Common Files\Adobe\SwitchBoard\SwitchBoard.exe
O23 - Service: @%PROGRAMFILES%\Windows Media Player\wmpnetwk.exe,-101 (WMPNetworkSvc) - Unknown owner - C:\Program Files (x86)\Windows Media Player\wmpnetwk.exe (file missing)
Poza tym system wygląda na zdziesiątkowany. Wejdź w START -> URUCHOM -> CMD -> SFC /SCANNOW.
Słusznie. Te pliki są w porządku. Sprawdź, czy po tych działaniach możesz użyć OTL.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.
-
Natrętny bluescreen
Półtora dnia CHKDSK mi naprawiał dysk i raczej nie naprawił, wielokrotnie włączałem CHKDSK i za każdym razem zatrzymuje się na jednym niekonkretnym pliku i nic nie robi (raz czekałem 3 godziny jak stał w miejscu, innymi razami po godzinę), jego rekord to 124k plików na 148k wszystkich. Wszystkie "zwiechy" były na poziomie 4/5, coś raczej robi wtedy bo słychać jakieś ciche szmery co kilka sekund i dioda świeci, ale nic się nie dzieje przez 3 godziny więc ileż można. Najpierw skanuje bardzo powoli godzinę, a potem się zwiesza póki nie zresetuję.
Mam widocznie jakieś bad sectory i nie wiem jak je naprawić skoro CHKDSK się zawiesza. Słyszałem że HDD Regenerator naprawia bad sectory, ale słyszałem również nieprzychylne opinie na jego temat na forum z 2008 roku że może zepsuć dysk. No chyba że coś w nim poprawili i mógłbym użyć?
Pozaznaczałem w HiJackThis te 22 wiersze, ale sprawdziłem potem że 9 z nich w ogóle nie usunął, nie wiem dlaczego.
log: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
SFC /SCANNOW bluescreen najpierw przy 35% a potem próbowałem jeszcze kulkukrotnie i zawsze przy 40%, chyba nie da się tego wykonać póki nie naprawi się bad sectorów.
O dziwo mimo że dalej występują bluescreeny to udało mi się OTLem zrobić logi, może za ostatnim razem CHKDSK naprawił jakieś błędne sektory które akurat wykorzystywał wcześniej OTL. Najpierw żeby zmniejszyć prawdopodobieństwo bluescreena zaznaczyłem "Pomiń znane dobre pliki":
OTL Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Extras Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zdziwiłem się że się udało i zachęcony odznaczyłem "Pomiń znane dore pliki":
Domyślam się że nawet jak coś OTL wskazuje to i tak nie rozwiąże problemu takiego że CHKDSK nie potrafi ukończyć skanowania oraz ten SFC /scannow. Bluescreeny pewnie dodatkowo powodują to że z dyskiem jest coraz gorzej a dysk powoduje że są bluescreeny, koło zamknięte?
Ten laptop jest dziwny, ostatnio jakieś 2 miesiące temu też miałem bluescreeny (pewnie o tą samą przyczynę co tutaj chodziło- bad sector) więc w końcu po czystych logach sformatowałem i była remisja jego choroby do teraz. Te bluescreeny to jakaś jego czkawka, która może przejść samoistnie choć obawiam się że teraz już nie przejdzie, bo tak długo to się nigdy nie męczyłem z nim. Laptop mam od maja 2012 więc na gwarancji chyba jeszcze jest, ale z drugiej strony nie wyobrażam sobie wysyłać pocztą laptop do serwisantów.
Mam widocznie jakieś bad sectory i nie wiem jak je naprawić skoro CHKDSK się zawiesza. Słyszałem że HDD Regenerator naprawia bad sectory, ale słyszałem również nieprzychylne opinie na jego temat na forum z 2008 roku że może zepsuć dysk. No chyba że coś w nim poprawili i mógłbym użyć?
Pozaznaczałem w HiJackThis te 22 wiersze, ale sprawdziłem potem że 9 z nich w ogóle nie usunął, nie wiem dlaczego.
log: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
SFC /SCANNOW bluescreen najpierw przy 35% a potem próbowałem jeszcze kulkukrotnie i zawsze przy 40%, chyba nie da się tego wykonać póki nie naprawi się bad sectorów.
O dziwo mimo że dalej występują bluescreeny to udało mi się OTLem zrobić logi, może za ostatnim razem CHKDSK naprawił jakieś błędne sektory które akurat wykorzystywał wcześniej OTL. Najpierw żeby zmniejszyć prawdopodobieństwo bluescreena zaznaczyłem "Pomiń znane dobre pliki":
Zdziwiłem się że się udało i zachęcony odznaczyłem "Pomiń znane dore pliki":
Domyślam się że nawet jak coś OTL wskazuje to i tak nie rozwiąże problemu takiego że CHKDSK nie potrafi ukończyć skanowania oraz ten SFC /scannow. Bluescreeny pewnie dodatkowo powodują to że z dyskiem jest coraz gorzej a dysk powoduje że są bluescreeny, koło zamknięte?
Ten laptop jest dziwny, ostatnio jakieś 2 miesiące temu też miałem bluescreeny (pewnie o tą samą przyczynę co tutaj chodziło- bad sector) więc w końcu po czystych logach sformatowałem i była remisja jego choroby do teraz. Te bluescreeny to jakaś jego czkawka, która może przejść samoistnie choć obawiam się że teraz już nie przejdzie, bo tak długo to się nigdy nie męczyłem z nim. Laptop mam od maja 2012 więc na gwarancji chyba jeszcze jest, ale z drugiej strony nie wyobrażam sobie wysyłać pocztą laptop do serwisantów.
Ostatnio zmieniony 19 sie 2013, 00:31 przez john320, łącznie zmieniany 1 raz.
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
Natrętny bluescreen
john320 pisze:Mam widocznie jakieś bad sectory i nie wiem jak je naprawić skoro CHKDSK się zawiesza.
Z tego co widze nie był sprawdzany dysk, wiec możesz podać screen z programu HDTune zakładka HEALTH tak aby było wszystko widać.
Mój kanał YouTube - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przyjmuje skiny Cs Go: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
Natrętny bluescreen
a wiec tak masz bad sektory ale nie jest ich jeszcze tak wiele. Natomiast bardzo dużo jest sektorów oczekujących na remapowanie. Tak wiec trzeba byloby wykonac raczej to zerowanie i następnie remapowanie i zobaczyc smart po tych operacjach bo tych sektorów jest strasznie duzo.
-
Natrętny bluescreen
A jak konkretnie miałbym po kolei to zrobić? Ja się nie znam na tym
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
Natrętny bluescreen
Tu jest instrukcja:
sprzet-komputerowy/zerowanie-oraz-remap-bad-sektorow-dysku-programem-mhdd-t665.html
z czystej ciekawosci nie ma gwarancji na ten dysk? sprawdz gwarancje na stronie producenta bo jest często dłuzsza od tej co dają w sklepach:
sprzet-komputerowy/zerowanie-oraz-remap-bad-sektorow-dysku-programem-mhdd-t665.html
z czystej ciekawosci nie ma gwarancji na ten dysk? sprawdz gwarancje na stronie producenta bo jest często dłuzsza od tej co dają w sklepach:
-
Natrętny bluescreen
Aha czyli formatowanie, tak myślałem. Zrobię to jeszcze dzisiaj.
Mam gwarancję ale chyba na cały laptop MSI, nie wiem jak sprawdzić Numer seryjny i Numer modelu LUB numer części, musiałbym pewnie rozkręcać laptopa, a wtedy strata gwarancji o ile jest jakaś pomba.
-- 19 sie 2013, 01:14 --
Mam takie pytanie, czy ten program formatuje cały dysk czy tylko partycje C? Bo na D bym mógł przenieść to co mnie interesuje a C formatować, a tak to nie wiem czy też by D poszło z dymem, przecież ja nie wiem jak się partycję robi
Mam gwarancję ale chyba na cały laptop MSI, nie wiem jak sprawdzić Numer seryjny i Numer modelu LUB numer części, musiałbym pewnie rozkręcać laptopa, a wtedy strata gwarancji o ile jest jakaś pomba.
-- 19 sie 2013, 01:14 --
Mam takie pytanie, czy ten program formatuje cały dysk czy tylko partycje C? Bo na D bym mógł przenieść to co mnie interesuje a C formatować, a tak to nie wiem czy też by D poszło z dymem, przecież ja nie wiem jak się partycję robi

- bajbus
Natrętny bluescreen
To nie jest formatowanie tylko zerowanie które usuwa wszystko co znajduje się na całym dysku tak więc przed użyciem MHDD przerzuc ważne pliki na zewnetrzny dysk np pendrive i po tym użyj MHDD według instrukcji
-
Natrętny bluescreen
A partycjonowanie odbywa się w tym programie tuż po remapowaniu? Czy do niego muszę jakieś opcje włączać? Jestem w tym zielony i chciałbym mieć ustawione partycje przed instalowaniem systemu, a nie będę wiedział co pisać w tym wierszu poleceń by zrobić partycje.
Fabrycznie miałem 414GB na C i 276GB na D, będę mógł tam w MHDD ustalić wielkość poszczególnym partycji?
Co myślicie o partycji 100gb na system? Czy może za duża i wystarczy np 60? Teraz na C mam 49GB zajęte a raczej już większość usunąłem co było mi potrzebne oprócz plików programów, więc nie wiem jak to robią inni mając na system np 30GB.
Czy lepiej na partycji systemowej nie instalować nawet programów czy instalować tylko programy, a takie rzeczy jak filmy gry muzyka na D? W sumie nie wyobrażam sobie instalować na D programy typu Office czy Adobe Premiere Pro, byłby śmietnik podobny do C:\Windows\System32 więc jak z tym sobie radzicie?
Fabrycznie miałem 414GB na C i 276GB na D, będę mógł tam w MHDD ustalić wielkość poszczególnym partycji?
Co myślicie o partycji 100gb na system? Czy może za duża i wystarczy np 60? Teraz na C mam 49GB zajęte a raczej już większość usunąłem co było mi potrzebne oprócz plików programów, więc nie wiem jak to robią inni mając na system np 30GB.
Czy lepiej na partycji systemowej nie instalować nawet programów czy instalować tylko programy, a takie rzeczy jak filmy gry muzyka na D? W sumie nie wyobrażam sobie instalować na D programy typu Office czy Adobe Premiere Pro, byłby śmietnik podobny do C:\Windows\System32 więc jak z tym sobie radzicie?
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
Natrętny bluescreen
john320 pisze:A partycjonowanie odbywa się w tym programie tuż po remapowaniu?
Robisz zerowanie , potem remapowanie. Następnie wsadzasz płytke z systemem i cała operacja dzielenia na partycje odbywa się poprzez instalator systemowy.
-
Natrętny bluescreen
Niestety wiecznie napotykam problemy:
tutaj wszystko ładnie znajduje
no to zaczynamy, wybieram opcję 2 czyli bez SCSI
gdzie się podział dysk i dvd-rw?
wybrałem opcję 3 iii TADA
O co chodzi?
tutaj wszystko ładnie znajduje