Optymalizacja profilaktyczna

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post22 sie 2013, 21:37

Jak to dokładnie zrobić ?

Panel Sterowania -> Właściwości Komputera.

Autoruns.

W Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (jeśli czegoś nie znajdziesz, bądź nie będzie chciało pójść to spróbuj w trybie normalnym, jeśli nadal nie będzie chciało pójść to tylko odznacz), w Autoruns usuń następujące wpisy (co nie będzie dało się usunąć to po prostu odznacz):

HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run

UnlockerAssistant

Task Scheduler

Wszystko.

HKLM\System\CurrentControlSet\Services

cmdAgent (tylko odznacz)
jswpsapi (tylko odznacz)

HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\NetworkProvider\Order

Wszystko.

Następnie podajesz nowe logi z OTL.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

help3r

Użytkownik

Post23 sie 2013, 00:21

kominekl pisze:
Jak to dokładnie zrobić ?

Panel Sterowania -> Właściwości Komputera.

Albo ja jestem ślepy albo ja tego nie widze :/ reszte wykonam jutro :)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post23 sie 2013, 20:35

Albo ja jestem ślepy albo ja tego nie widze :/ reszte wykonam jutro :)

Panel Sterowania -> Wszystkie Elementy Panelu Sterowania -> Informacje Wydajności i Narzędzia -> Uruchom Ponownie Ocenę.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

help3r

Użytkownik

Post24 sie 2013, 12:34

Niewidzę tego :/

Obrazek

OTL:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Extras:

Doszły dwa problemy:

1. Gdy wyczyszcze dysk za pomocą CCleaner-a i rejestr za pomocą Eusing Free Registry Cleaner to wtedy windows łapie bootloap i w kółko się restartuje , i muszę wybierać "ostatnia dobra znana konfiguracja" o dziwo po wyborze tej opcji wszystkie zmiane zostają zastosowane. Przedtem się tak nie działo :/
2.Po zmianie w rejestrze lokalizacji domyślnej folderu Program Files z C:\ na D:\ znikły mi wszystkie ikonki :/

Da się coś zrobić z tymi problemami ?

-- 24 sie 2013, 12:34 --

Problem z ikonami naprawiony za pomocą Broken Shortcut Fixer :)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post24 sie 2013, 12:38

Już wiem. Możesz olać ten komunikat.

1. Gdy wyczyszcze dysk za pomocą CCleaner-a i rejestr za pomocą Eusing Free Registry Cleaner to wtedy windows łapie bootloap i w kółko się restartuje , i muszę wybierać "ostatnia dobra znana konfiguracja" o dziwo po wyborze tej opcji wszystkie zmiane zostają zastosowane. Przedtem się tak nie działo :/

Zaczekaj na zakończenie tematu.

2.Po zmianie w rejestrze lokalizacji domyślnej folderu Program Files z C:\ na D:\ znikły mi wszystkie ikonki :/

Nie rozumiem. Skąd ikonki? Poza tym Program Files to katalog systemowy w znaczeniu praktycznym, raczej nie ma powodu zmiany jego miejsca położenia.

"xp-AntiSpy" = xp-AntiSpy 3.98-2

Odinstaluj.

Logi.

Uruchom OTL -> w oknie Własne opcje skanowania/skrypt wklej:

:OTL

DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\WINDOWS\system32\drivers\mbamswissarmy.sys -- (MBAMSwissArmy)
IE - HKLM\..\SearchScopes,DefaultScope = {0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}
IE - HKLM\..\SearchScopes\{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}: "URL" = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{searchTerms}&src={referrer:source?}
IE - HKU\S-1-5-21-2025429265-117609710-1606980848-1003\..\SearchScopes,DefaultScope = {0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}
IE - HKU\S-1-5-21-2025429265-117609710-1606980848-1003\..\SearchScopes\{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}: "URL" = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{searchTerms}&src=IE-SearchBox&Form=IE8SRC
O9 - Extra 'Tools' menuitem : Sun Java Console - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - Reg Error: Key error. File not found
[2013-08-24 10:58:00 | 000,000,000 | ---D | C] -- D:\Program Files\xp-AntiSpy
[2013-08-22 17:03:04 | 000,974,848 | ---- | C] (Uderzo Software e Consulenza Informatica) -- C:\Documents and Settings\DominiK\Pulpit\SpaceSniffer.exe
[2013-08-21 19:11:38 | 000,000,000 | -HSD | C] -- C:\RECYCLER
[2013-08-21 19:11:38 | 000,000,000 | -HSD | C] -- \RECYCLER

:Services
AdobeFlashPlayerUpdateSvc
JavaQuickStarterService

:Commands
[clearallrestorepoints]
[emptytemp]

Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Następnie w OTL naciśnij przycisk Sprzątanie.

Kroki Finalizujące.

Wykonaj pełne skanowanie Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (nie gódź się na wersję testową na końcu instalacji), jeśli coś znajdzie usuń i daj raport.
Przeczyść dysk i rejestr Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

help3r

Użytkownik

Post24 sie 2013, 12:47

kominekl pisze:

Nie rozumiem. Skąd ikonki? Poza tym Program Files to katalog systemowy w znaczeniu praktycznym, raczej nie ma powodu zmiany jego miejsca położenia.

Problem rozwiązałem, chodziło mi że zamiast ikonek w skrótach zrobiły się kwadraciki. A co do tego folderu chodziło mi o domyślną lokalizacje instalowanych plików ;) , samego program files nie przenosiłem. Po prostu chciałem żeby mi się instalowało wszystko domyślnie na D: , bo na C: mam mało miejsca.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post24 sie 2013, 12:51

Problem rozwiązałem, chodziło mi że zamiast ikonek w skrótach zrobiły się kwadraciki.

XP Anti-Spy był winny - dokładniej usuwanie opcji strzałek ;) .

Po prostu chciałem żeby mi się instalowało wszystko domyślnie na D: , bo na C: mam mało miejsca.

W porządku.

help3r

Użytkownik

Post24 sie 2013, 12:52

Log z usuwania , za chwile reszta.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post24 sie 2013, 12:56

help3r pisze:http://wklej.org/id/1115296/

Log z usuwania , za chwile reszta.

OK. Czekamy.

help3r

Użytkownik

Post24 sie 2013, 12:59

MBam wczoraj skanowałem , logów niestety nie zapisałem ale nic nie wykrył.
Ccleaner wyczyścił.
Powracam do pytania bo temat chyba można uznać za zakończony :)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post24 sie 2013, 13:03

help3r pisze:MBam wczoraj skanowałem , logów niestety nie zapisałem ale nic nie wykrył.
Ccleaner wyczyścił.
Powracam do pytania bo temat chyba można uznać za zakończony :)

Sektor rozruchowy musi być coś po prostu uszkodzony. W Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników wprowadź polecenia:

CHKDSK /R
FIXMBR
FIXBOOT

help3r

Użytkownik

Post24 sie 2013, 13:06

To w takim razie to muszę jakoś przeżyć , zostawiłem płyte z WinXP na wsi :/ teraz jak nie używałem CCleanera nie musze tego klikać.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post24 sie 2013, 13:16

XP Anti-Spy był winny - dokładniej usuwanie opcji strzałek ;)

Ten program nie ma domyślnie zaznaczonej tej opcji, być może to zostało zaznaczone dodatkowo po instalacji.
Jest tak łatwy że nawet dziecko zrozumie - są podpowiedzi co się robi na dole programu.
Oprócz tego zapisuje punkt przywracania systemu.
Używam go od wielu lat na Windows XP SP3 a obecnie dodatkowo na Windows 7 Ultimate 32 bit.
Co mi daje:
1. wyłącza aktualizacje które w każdej chwili można pobrać przez Windows Update
2. wyłącza zbędne usługi
3. wyłącza powiadomienia, raporty o błędach
4. ukrywa komputer w sieci przez co jest bezpieczniejszy
5. plus inne - komputer oraz internet lepiej działa

Uważam że jest bezpiecznym i dobrym programem.
Jest powiedzenie "Rób jak uważasz, uważaj co robisz".
Jak czegoś nie wiem, nie jestem pewny to nie robię tego...
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

help3r

Użytkownik

Post24 sie 2013, 13:18

Właśnie do tego samego go zainstalowałem :P Tyle tylko czy nie wiem czy po dezinstalacji zmiany się zapisują , czy muszę go od nowa zainstalować.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post24 sie 2013, 13:19

Ten program nie ma domyślnie zaznaczonej tej opcji, być może to zostało zaznaczone dodatkowo po instalacji.
Jest tak łatwy że nawet dziecko zrozumie - są podpowiedzi co się robi na dole programu.

+

Uważam że jest bezpiecznym i dobrym programem.

Też używam ;) . Sugeruję jedynie (taka drobna uwaga) jego deinstalację po zmianie opcji, które nas interesują. Jest już wtedy zbędny. To znakomity program. Problem ze strzałkami jest jednak w nim znany - często zdarza się ten problem w jego przypadku.

Właśnie do tego samego go zainstalowałem :P Tyle tylko czy nie wiem czy po dezinstalacji zmiany się zapisują , czy muszę go od nowa zainstalować.

Zmiany zostają.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”