Pozbawiona praw administratora

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post12 lut 2013, 21:01

xeaxx pisze:No i próba nie udana wpisałam net user Administrator * pojawiło się okienko ale hasła nie mogłam napisać bo żaden klawisz nie reaguje. Nic nie można napisać miga kreseczka i nic a nic więcej nie da się wpisac.

Spróbuj to samo zrobić w trybie awaryjnym. A poza tym, zrób to co napisane jest w komentarzach tamtego wpisu.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

xeaxx

Użytkownik

Post13 lut 2013, 06:33

Proszę o dalsze wskazówki.

-- 13 lut 2013, 07:33 --

dzień dobry. Próbowałam robic wszystko co mi poradzono w systemie awaryjnym. I tak po wpisanie polecenia net user Administrator* wyskakuje czarne okienko ale tak jak poprzednio żaden klawisz nie działa tj. nic nie mogę wpisać, płyty z vistą nawet nie mogę uruchomić bo wyskakuje to cholerne okienko wołające hasła administratora a w tym okienku jest napisane >setup exe Niezidentyfikowany wydawca "D:\setup.exe"
Płyta jest ok bo była w zestawie dołączona do kompa.
Płyty w systemie normalnym tez nie mogę odpalić bo komp woła hasła.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post13 lut 2013, 18:25

xeaxx pisze:Proszę o dalsze wskazówki.

-- 13 lut 2013, 07:33 --

dzień dobry. Próbowałam robic wszystko co mi poradzono w systemie awaryjnym. I tak po wpisanie polecenia net user Administrator* wyskakuje czarne okienko ale tak jak poprzednio żaden klawisz nie działa tj. nic nie mogę wpisać, płyty z vistą nawet nie mogę uruchomić bo wyskakuje to cholerne okienko wołające hasła administratora a w tym okienku jest napisane >setup exe Niezidentyfikowany wydawca "D:\setup.exe"
Płyta jest ok bo była w zestawie dołączona do kompa.
Płyty w systemie normalnym tez nie mogę odpalić bo komp woła hasła.

Sprawdź, czy próbując w trybie awaryjnym logowania na koncie Administrator woła hasła w ogóle. Spróbuj również tego -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. A chyba najlepiej już będzie w ten sposób -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

xeaxx

Użytkownik

Post20 lut 2013, 16:23

Witam, niestety nic z tego co mi radzono nie działa.
Wpisałam taka komendę w okienku CMD (nawet w systemie awaryjnym nie działa)C:\Users\Renatka\wpisałam net user Administrator/active:yes
Wyskakuje takie zdanie;
Składnie tego polecenia jest następująca:
NET USER
[nazwa użytkownika{hasło itd. Profesjonaliści będą wiedzieć co dalej. Rzecz w tym, że ja nie wiem jak napisać żeby sprawdzić czy to zadziała.
Z płyty też nie mogę nic zrobić bo okienko wyskakujące żądające hasła blokuje każdy ruch.

-- 20 lut 2013, 17:23 --

Na komputerze mam dwa konta ale moje na którym nie ma hasła i mojej córki na tym koncie jest hasło ale córka od roku już nie korzysta z mojego komputera. Gdy włączam kompa to loguje się na moje konto klikając w okienko i nic nie muszę wpisywać, natomiast już na moim koncie jak chcę poczynić jakieś zmiany to wtedy prześladuje mnie to przeklęte okienko z hasłem.W trybie awaryjnym wchodzę na swoje konto tak samo klikając w okienko do mojego konta. Natomiast nic nie mogę zrobić bo w systemie awaryjnym też wyskakuje okienko do hasła administratora.
Problem jest dodatkowo taki, że nic nie mogę zainstalować na komputerze nie mówiąc już o aktualizacji Javy itp.
Ja wiem, że to jest trudny przypadek ale proszę o dalsze wskazówki i nie poddawajcie się :)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post20 lut 2013, 19:40

xeaxx pisze:Witam, niestety nic z tego co mi radzono nie działa.
Wpisałam taka komendę w okienku CMD (nawet w systemie awaryjnym nie działa)C:\Users\Renatka\wpisałam net user Administrator/active:yes
Wyskakuje takie zdanie;
Składnie tego polecenia jest następująca:
NET USER
[nazwa użytkownika{hasło itd. Profesjonaliści będą wiedzieć co dalej. Rzecz w tym, że ja nie wiem jak napisać żeby sprawdzić czy to zadziała.
Z płyty też nie mogę nic zrobić bo okienko wyskakujące żądające hasła blokuje każdy ruch.

-- 20 lut 2013, 17:23 --

Na komputerze mam dwa konta ale moje na którym nie ma hasła i mojej córki na tym koncie jest hasło ale córka od roku już nie korzysta z mojego komputera. Gdy włączam kompa to loguje się na moje konto klikając w okienko i nic nie muszę wpisywać, natomiast już na moim koncie jak chcę poczynić jakieś zmiany to wtedy prześladuje mnie to przeklęte okienko z hasłem.W trybie awaryjnym wchodzę na swoje konto tak samo klikając w okienko do mojego konta. Natomiast nic nie mogę zrobić bo w systemie awaryjnym też wyskakuje okienko do hasła administratora.
Problem jest dodatkowo taki, że nic nie mogę zainstalować na komputerze nie mówiąc już o aktualizacji Javy itp.
Ja wiem, że to jest trudny przypadek ale proszę o dalsze wskazówki i nie poddawajcie się :)

To na pewno działa -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Tylko, że to nie robi się z poziomu systemu, tylko z poziomu płytki, z której bootowujemy system.

xeaxx

Użytkownik

Post20 lut 2013, 21:58

Fajnie ale nie wiem co to Ubuntu i to kosztuje 16$ niestety to dużo jak na moje finansowe możliwości.A bootujemy system nic mi nie mówi, bo jestem troszku zdruzgotana.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post21 lut 2013, 18:51

xeaxx pisze:Fajnie ale nie wiem co to Ubuntu i to kosztuje 16$ niestety to dużo jak na moje finansowe możliwości.A bootujemy system nic mi nie mówi, bo jestem troszku zdruzgotana.

W instrukcji jest napisane, co i jak. Bootowanie to uruchamianie systemu z poziomu jakiegoś nośnika. W tym przypadku potrzebujemy z płyty, na której byłby Linux Ubuntu. Pobierz Go z sieci.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”