Prosze o sprawdzenie logów

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
images

Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 20 mar 2009, 15:41

Prosze o sprawdzenie logów

Post20 mar 2009, 15:52

Witam oto mój log Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Chodzi oto, że plik "exploler.exe" jest zawirusowany i nie mogę ani usunąć, naprawić, przenieść do kwarantanny nic poprostu, proszę o pomoc (jestem w Trybie Awaryjnym).

// A ja Cię proszę - pisz wolniej i nie zaniedbuj Języka Polskiego.
// Wszystkie Posty poprawiam.
// djarta
Ostatnio zmieniony 20 mar 2009, 16:14 przez images, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Posty: 4082
Rejestracja: 23 lis 2008, 22:14
Lokalizacja: Myszków
Kontaktowanie:

Prosze o sprawdzenie logów

Post20 mar 2009, 16:13

Daj dodatkowo log z programu >> ComboFix => Instrukcja.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

images

Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 20 mar 2009, 15:41

Prosze o sprawdzenie logów

Post20 mar 2009, 16:18

Ale jak ładuję się to wyskakuje Blond, że jakaś pamięć nie odwołuje się pod jakimś adresem.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21330
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Prosze o sprawdzenie logów

Post20 mar 2009, 16:24

Uruchom Combofixa w trybie awaryjnym

EDIT
Ajć nie zauważyłem, jesteś w nim.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

images

Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 20 mar 2009, 15:41

Prosze o sprawdzenie logów

Post20 mar 2009, 16:25

A jak??

////Post2////

A może dlatego, że w Trybie Awaryjnym jest Windows 95 ;/ ??

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21330
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Prosze o sprawdzenie logów

Post20 mar 2009, 16:43

Spróbuj pobrać z innego źródła. Zmień mu potem nazwę i spróbuj uruchomić.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

images

Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 20 mar 2009, 15:41

Re: Prosze o sprawdzenie logów

Post20 mar 2009, 18:54

Dalej to samo. :(

////////////// Post 2 ///////////////////

Co robić?
Ostatnio zmieniony 20 mar 2009, 18:58 przez djarta, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: // Używaj opcji "Edytuj".!

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Posty: 5850
Rejestracja: 26 gru 2008, 17:15
Lokalizacja: Białystok
Kontaktowanie:

Prosze o sprawdzenie logów

Post20 mar 2009, 18:57

1) Zamknij robaczywe porty przy pomocy --> Windows Worms Doors Cleaner
Ustaw znaczki na zielono, Netbios może być na żółto.
Po użyciu narzędzia wymagany jest restart. (odrazu po zapisaniu na dysk, zmień nazwę na "123.com"), (uruchom w Trybie Awaryjnym).

2) Użyj (w Trybie Awaryjnym)-->SDFix. (niżej na stronie linku). (zmień też nazwę na "123.com".
Pokaż Report.txt znajdujący się w folderze SDFix.


============
K.

images

Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 20 mar 2009, 15:41

Prosze o sprawdzenie logów

Post20 mar 2009, 19:01

trzeba miec windows 2000/XP/2003 OS

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Posty: 5850
Rejestracja: 26 gru 2008, 17:15
Lokalizacja: Białystok
Kontaktowanie:

Re: Prosze o sprawdzenie logów

Post20 mar 2009, 19:05

images pisze:trzeba miec windows 2000/XP/2003 OS

To znaczy?


=========
K.

images

Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 20 mar 2009, 15:41

Prosze o sprawdzenie logów

Post20 mar 2009, 19:07

W Trybie Awaryjnym mam Windows 95. A ten Windows Worms Doors Cleaner działa na Windows 2000/XP/2003 OS bo wyskakuję mi Blond jak go włączam. :(

// Proszę Cię pisz staranniej - jeszcze się powtórzy dwa razy i dostaniesz WARNA
// djarta

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Posty: 5850
Rejestracja: 26 gru 2008, 17:15
Lokalizacja: Białystok
Kontaktowanie:

Prosze o sprawdzenie logów

Post20 mar 2009, 19:09

Jak to 95? Przecież masz System XP SP3 więc w Trybie Awaryjnym też będzie XP.
Jeśli nie idzie to spróbuj z SDFixem.



=========
K.

images

Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 20 mar 2009, 15:41

Prosze o sprawdzenie logów

Post20 mar 2009, 19:22

Zaraz mnie coś trafi wyskakuje, że niby nie może znaleść pliku RunThis.bat :( <doł>

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Posty: 5850
Rejestracja: 26 gru 2008, 17:15
Lokalizacja: Białystok
Kontaktowanie:

Prosze o sprawdzenie logów

Post20 mar 2009, 19:24

Wypakowałeś w Normalnym a uruchomiłeś w Awaryjnym.?



==========
K.

images

Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 20 mar 2009, 15:41

Prosze o sprawdzenie logów

Post20 mar 2009, 19:27

Wypakowałeś w Normalnym a uruchomiłeś w Awaryjnym.?

Nie rozumiem? Wypakowałem pliki do H:\ Dysku Lokalnego


Co w Trybie Normalnym czy wypakowałem? Nie bo nie mogę włączam na moje konto i nic, nie ma ikonek tylko pulpit bez niczego :(
Mam tylko 10 lat :D
// Daję Ci ostatnią szansę...
// djarta



  • Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google Adsense [Bot] i 4 gości