Win XP Sp3 Problem z czcionką systemową w przeglądarkach?

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
voland

Użytkownik

Post24 lip 2013, 20:57

kominekl pisze:
Czy to nie spowoduje jakichś dziwnych cyrków z MS? Myślałem, czy nie zrobić z oryginalną płytą instalacji systemu od nowa, jak wcześniej omyłkowo. Miałby ten właściwy serial wpisany. SP3 mam obecnie na HDD jako .exe.

Jeśli robimy format to OK ;) . Możemy to zrobić bez niego, ale potrwa to dłużej. Jeśli chcesz to format jest tu dość dobrym rozwiązaniem, bo nieco namieszałeś ;) .

1. Format, nie. Póki działa, nie ma potrzeby.
;)
2. Znalazłem jakieś porady a`prpopos seriala.
Tak w ogóle, to zniknęły strzałeczki ze skrótów, zdziwiło mnie to, bowiem ja nic w tym kierunku nie robiłem. Czy coś było zapisane komendach od Ciebie?
:)

3. Czyli teraz nakładkę, tak?
Vista Business na ESPRIMO Mobile V5535

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post25 lip 2013, 11:22

1. Format, nie. Póki działa, nie ma potrzeby.

Ty o tym wspomniałeś. Tak wiec kontynuuje temat.

2. Znalazłem jakieś porady a`prpopos seriala.

Widziałem prywatną wiadomość. Możesz tu o tym napisać. Z czym problem?

Tak w ogóle, to zniknęły strzałeczki ze skrótów, zdziwiło mnie to, bowiem ja nic w tym kierunku nie robiłem. Czy coś było zapisane komendach od Ciebie?

Yhym.

3. Czyli teraz nakładkę, tak?

Za chwilę - zaraz powiem kiedy ;) .

plik o dziwnej nazwie "yaiem" we właściwościach nazwa oryginalna GZZuByzP.exe oraz folder o nazwie found. Wewnątrz sporo plików found000. jakieś odzyskane po skanowaniu. Na kolejnym USB znalazłem aż dwa sioco. Ikony USB to foldery, nie wiedzieć dlaczego. Zazwyczaj były to dyski. Na innym sioco - to aparat Sony Alpha.

Infekcja, pliki napraw CHKDSK - wszytko to będę usuwać podczas poniższego skryptu do OTL.

4. Odpalił normalnie. Nadal skanuje partycję D, przeskakuję to spacją. Kiedyś już to miałem, gdzieś, coś odhaczyć, ale nie pamiętam gdzie to zrobić. :oops:

Wykrywa na Niej błędy. Pozwól mu ją naprawić ;) .

"Usbfix" = UsbFix By El Desaparecido

Odinstaluj.

Logi.

Z podłączonymi wszystkimi pamięciami przenośnymi, jakich użyłeś podczas pracy USBFix`a uruchom OTL -> w oknie Własne opcje skanowania/skrypt wklej:

:OTL

IE - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search bar = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
IE - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main,Secondary Start Pages = Reg Error: Value error.
IE - HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
IE - HKCU\..\SearchScopes\${searchCLSID}: "URL" = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{searchTerms}&src={referrer:source?}
O9 - Extra Button: Messenger - -{FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - Reg Error: Value error. File not found
O9 - Extra 'Tools' menuitem : Windows Messenger - -{FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - Reg Error: Value error. File not found
[2013-06-27 00:04:07 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\Documents and Settings\oem\Dane aplikacji\AutoUpdate

:Files
C:\*.txt
C:\AHCache
C:\Config.Msi
C:\*.log
C:\install.exe
C:\install.ini
C:\install.res.*.dll
C:\ioSpecial.ini
C:\MSOCache
RECYCLER /alldrives
C:\sqmdata00.sqm
C:\sqmnoopt00.sqm
C:\sys43005.bin
C:\temphtm.HTM
C:\UsbFix
C:\UsbFix_Upload_Me_OEM-0EF3EEBAB60.zip
D:\1a6e31b56885389800f102
D:\!important!
D:\40b3418859bb40f0fa
D:\50a6d565c4729c851c
D:\6956766089f4df42d9f5
D:\796b1af3c09c48ea02ab
D:\a1ae1a282a8fc427f9af
D:\Azureus
D:\BackupStabTagebuch (1946)
D:\Config.Msi
D:\*.txt
D:\firefox backup
D:\Firefox download
D:\msdownld.tmp
D:\MyDrivers.7z
D:\patch.torrent
D:\*.log
D:\*.db
D:\WindowsXP-KB936929-SP3-x86-PLK.exe
E:\SETUPXP.HTM
E:\SETUP.EXE
E:\README.HTM
G:\RunClubSanDisk.exe
G:\RunSanDiskSecureAccess_Win.exe
F:\sioco.scr
G:\.cm0012
H:\found.*
H:\yaiem.exe
H:\yaiem.scr
I:\WMPInfo.xml
$RECYCLE.BIN /alldrives
J:\sioco.exe
J:\sioco.scr
J:\*.db
F:\Everest Ultimate Edition 2007 v4.00.1027.zip
F:\VSO.Software.ConvertXtoDVD.v2.2.3.258h-TE.zip
F:\Alcohol.120%.1.9.5.4521-=(E.D)=-VDOWN.zip
F:\XP Repair Pro 4.0.6 Full Serial.zip
F:\XP Repair Pro v4.1 Final Cracked.rar
F:\skyrim_pradawna_wiedza_quest.exe
J:\*.LOG
J:\WMPInfo.xml

:Commands
[resethosts]
[clearallrestorepoints]
[emptytemp]

Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Następnie wykonaj instalację nakładkową, po czym podaj nowe logi z OTL.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

voland

Użytkownik

Post25 lip 2013, 21:43

Już chciałem to zrobić, ale... USB - pamięci łącznie mam 10, wejść wolnych USB - 5, także robiłem to na raty. Czy teraz, jak włożę pierwsze 5 (akurat wiem które to były) OTL odnajdzie się w tym, czy... powinny być włożone dokładnie jak podczas skanowania USBFix`em? Widzę odniesienia do plików na konkretnych pamięciach, czyli dokładna lokalizacja.
:|

Czy można sprawdzić czy ten naprawczy obraz ISO jest poprawnie pobrany?

A co do przywracania seriala. To można to w końcu zrobić za pomocą aktywacji telefonicznej. Znalazłem sposób w necie. I teraz tak sobie wykombinowałem, nie wiem czy dobrze oczywiście... Do rzeczy.
Wkładam płytę z Win SP2, reinstalacja - nie format. System wraca do SP2 z serialem z obudowy i następnie aktualizuję znowu do SP 3 (mam to jako zwykły .exe plik, robiłem to teraz). I na koniec robię nakładkową. I wszystko mam jak wcześniej, Win XP SP3 z właściwym serialem.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post26 lip 2013, 11:28

Czy można sprawdzić czy ten naprawczy obraz ISO jest poprawnie pobrany?

Wypal i zobaczymy. Poza tym sprawdź, czy waga się zgadza.

Wkładam płytę z Win SP2, reinstalacja - nie format. System wraca do SP2 z serialem z obudowy i następnie aktualizuję znowu do SP 3 (mam to jako zwykły .exe plik, robiłem to teraz). I na koniec robię nakładkową. I wszystko mam jak wcześniej, Win XP SP3 z właściwym serialem.

Reinstalacja = format.

Już chciałem to zrobić, ale... USB - pamięci łącznie mam 10, wejść wolnych USB - 5, także robiłem to na raty. Czy teraz, jak włożę pierwsze 5 (akurat wiem które to były) OTL odnajdzie się w tym, czy... powinny być włożone dokładnie jak podczas skanowania USBFix`em? Widzę odniesienia do plików na konkretnych pamięciach, czyli dokładna lokalizacja.

Najlepiej byłoby, gdyby były w tych samych miejscach.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

voland

Użytkownik

Post26 lip 2013, 19:16

Zastanawiałem się na hashem - bo waga tutaj, to jest tzw. na oko ;) 624MB ma. Ale bardziej się obawiam, czy nie zgubił jednego "0", albo dwóch "1" po drodze. Ok, spróbuję. Jakichś danych po prostu. Jak ostatnio. Wypalę i dam znać jak poszło.
Format? To co ja w sumie zrobiłem? Format kojarzy mi się z formatowaniem HDD, jak sama nazwa wskazuje, a to oznacza jedno, wyczyszczenie dysku kompletnie. A ja miałem normalnie system, mało tego, nie straciłem dokumentów, ani nic innego z :C. Jedyna rzecz to downgrade SP3>SP2 zostało.

Uh... Zapisałem jakie pamięci, ale nie pomyślałem, gdzie dokładnie podpinałem. Wiem jedynie, że pierwsze 5 wyglądało podejrzanie już po wpięciu, ta druga seria wyglądała dobrze. Muszę pomyśleć.
:oops:

Edycja:
A może zrobię skan USBFix ponownie i wrzucę tutaj znowu log? Teraz już zrobię tak, by wiedzieć dokładnie co i gdzie?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post26 lip 2013, 20:50

A może zrobię skan USBFix ponownie i wrzucę tutaj znowu log? Teraz już zrobię tak, by wiedzieć dokładnie co i gdzie?

To nic nie da. Po prostu na oko zrób to ;) . Warto spróbować najzwyczajniej. I tak nakładka ma pierwszeństwo ;) .

voland

Użytkownik

Post26 lip 2013, 22:53

Ok, to zaraz się zabieram za to. Zobaczymy co z tego wyniknie.
Nakładkę zrobię myślę jutro.
:)

Za pierwszym podejściem nie włączyłem aparatu... więc zrobiłem skan OTL powtórnie. Wklejam wszystkie logi:
01 - skanowanie pierwszych pięciu USB (bez Sony, a więc de facto 4)
02 - drugi zestaw pięciu USB
01a - pierwszy tym razem z włączonym już aparatem.

link:

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Ja się obawiałem, widzę te sioco nadal, a OTL chyba ich nie znalazł w podanych lokalizacjach, mea culpa.

WXPPPVLSP3_PL wypalona! Włożony do napędu się otwiera i pokazuje zawartość.
:jupi:

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post28 lip 2013, 01:30

No, więc wykonajmy tą nakładkę wreszcie ;) .

voland

Użytkownik

Post28 lip 2013, 12:30

kominekl pisze:

No, więc wykonajmy tą nakładkę wreszcie ;) .

By się upewnić, bo patrzę na ten poradnik i już naprawdę nie jestem pewien jak to w końcu zrobić.

Aby rozpocząć instalację systemu Win XP, naciśnij ENTER - NIE.
Aby naprawić istniejącą instalację systemu Win XP przy użyciu Konsoli, naciśnij R - W tym kroku nie wciskamy R, żeby naprawić - czyli co, F3 by zakończyć?
Aby zakończyć pracę instalatora bez instalowania systemu Win XP, naciśnij F3.

Właśnie tutaj zdaje się popełniłem owy błąd - wcisnąłem ENTER. Teraz jak to czytam, to albo nie rozumiem, albo czegoś nie widzę. :pray:
Nie chcę się czepiać, ale szkoda że autor nie napisał - miast czego nie wciskamy, co de facto powinniśmy zrobić. Nie chcę na żywca sprawdzać, jak to będzie wyglądało u mnie - bo znowu może mnie coś zaskoczyć.
;)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post28 lip 2013, 13:20

Instrukcja.

Wszystko jest napisane.

W tym kroku nie wci­skamy R, żeby naprawić!

+

Prze­cho­dzimy kolejno przez pozo­stałe kroki insta­la­tora. Gdy doj­dziemy do plan­szy przed­sta­wio­nej na poniż­szym scre­enie, wtedy zazna­czamy nasz sys­tem (w moim przy­padku jest to jeden, bo tylko jeden mam zain­sta­lo­wany) i wci­skamy R, żeby naprawić.

voland

Użytkownik

Post28 lip 2013, 17:36

1. Bootowanie, to rozumiem, chociaż teraz nie chciał powstać. Musiałem to zrobić ponownie. Nie mam stacji A, a jest jako pierwsza.
2. Bootuje jak należy w końcu.
3. Ładuje pliki - trwa to chwilę.
4. Wyskakuje okno wyboru co zrobić z trzema opcjami:
Enter - tu będzie reinstalacja
R - tu naprawa - tego nie wciskać
F3 - tu zakończenie pracy instalatora.
Wybaczcie, ale dla mnie jest to po prostu niezrozumiałe.
Co wybrać? F3? To mi chce zamknąć instalatora - wyskoczyło mi okno z czerwonym napisem:
Instalacja Windows XP na tym komputerze nie zakończyła się. Jeśli w tej chwili zakończy instalacje, to aby zainstalować system Win XP, trzeba będzie ponownie uruchomić Instalatora.
Naciśnij ENTER, aby kontynuować.
Naciśnij F3, aby zakończyć.

Wcisnąłem i wyszedłem, pojawiła się też informacja o dyskietce/DVD w napędzie - wyjąć. Zrobiłem to, bo nie wiedziałem co ma będzie dalej - system po wciśnięciu F3 się zrestartował.

Enter już mi się zdarzyło wcisnąć - błąd, bo wróciłem do SP 2. Teraz wcisnąłem F3, i pojawiło się to, czego nie ma w instrukcji. A R mam nie wciskać.
Już nie wiem co robię nie tak po prostu. Ja się nie spieram, tylko nie wiem co robić dokładnie i co do mnie ta maszyna "gada".

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post29 lip 2013, 18:35

Już nie wiem co robię nie tak po prostu. Ja się nie spieram, tylko nie wiem co robić dokładnie i co do mnie ta maszyna "gada".

Masz nacisnąć w bieżącej sytuacji Enter. Dalej nadejdzie plansza, gdzie będziesz mógł nacisnąć R.

voland

Użytkownik

Post29 lip 2013, 22:25

kominekl pisze:

Masz nacisnąć w bieżącej sytuacji Enter. Dalej nadejdzie plansza, gdzie będziesz mógł nacisnąć R.

Nie wiem czy dobrze wszystko poszło, bowiem w którymś momencie (kiedy miało już wskoczyć na finalizowanie) komputer się zrestartował i podczas ładowania (małe Microsoft Windows XP Czekaj...) zawiesiło się na tym czarnym ekranie ładowania systemu. Reset, wejście w BIOS, zmiana kolejności bootowania, system powstał. Cały czas skanuje partycję D.
IExplorer w wersji 6.0, SP3 jest.

Log z OTL:

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post30 lip 2013, 22:08

Logi.

Uruchom OTL -> w oknie Własne opcje skanowania/skrypt wklej:

:OTL

IE - HKU\S-1-5-21-2828056152-796231746-423868625-1003\..\SearchScopes,DefaultScope = {9C816AE0-DDC9-4C16-B240-72EF0909BB5B}
IE - HKU\S-1-5-21-2828056152-796231746-423868625-1003\..\SearchScopes\${searchCLSID}: "URL" = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{searchTerms}&src={referrer:source?}
O9 - Extra Button: Messenger - -{FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - Reg Error: Value error. File not found
O9 - Extra 'Tools' menuitem : Windows Messenger - -{FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - Reg Error: Value error. File not found
[2013-07-28 12:31:27 | 004,429,440 | ---- | C] (Piriform Ltd) -- C:\Documents and Settings\oem\Pulpit\ccsetup404.exe
[2013-07-23 08:31:02 | 000,521,216 | ---- | C] (RJL Software, Inc.) -- C:\Documents and Settings\oem\Pulpit\winproductkey.exe

:Files
RECYCLER /alldrives

:Commands
[clearallrestorepoints]
[emptytemp]

Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Następnie podaj log z Autoruns.

voland

Użytkownik

Post30 lip 2013, 23:08

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”