Win XP Sp3 Problem z czcionką systemową w przeglądarkach?

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
voland

Użytkownik

Post13 lip 2013, 21:27

W końcu kupiłem nowe DVD, oczywiście bootowanie/naprawianie z USB pominąłem. Za jednym zamachem załatwiłem dwie sprawy - zepsuty DVD no i teraz naprawa systemu.
Mam pytanie. W opisie w podanym linku do naprawy pod jednym ze screenów jest podpis, W tym kroku nie wciskamy R, czyli mam rozumieć, wciskamy Enter, czy tak? Chcę się upewnić, bo jak już zacznę, to nie będę miał dostępu do sieci w ogóle.
Czy zapyta o klucz? Chce się na wszystko przygotować, nie przepadam za niespodziankami.
;)

I zapytał. Z płyty na jakiej mam kopię, nie chciał pobrać klucza jaki mam naklejony na obudowie. Przyjął ten z płyty. Mam wersję XP Pro OEM na komputerze - znaczy, miałem.
Wołał i teraz tak samo o jakiś Sterownik magistrali Microsoft UAA dla High Definition Audio. O co chodzi?
Płyta, widzę ktoś miał podobny problem - Asus p5b, karta, czy też stery to Realtek (SoundMax).
Ta naprawa trochę mi namieszała.
Skrót do IE na pulpicie, podwójne kliknięcie tworzy skróty na pulpicie. Właściwości, wygląda jak powinno.
Mam znowu MSN podpięte do IE przeglądarki, nie miałem, został zablokowany poprzez Autopatchera.
Pojawiły się też strzałki na ikonach na pulpicie. Ja wiem, że to są skróty.
Mam obecnie SP 2. Więc kombinuję obecnie by się zaktualizował do SP 3.
Vista Business na ESPRIMO Mobile V5535

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post13 lip 2013, 22:48

Podałem link do systemem wraz z SP3. Czy ty aby na pewno nie zainstalowałeś ponownie systemu?
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

voland

Użytkownik

Post13 lip 2013, 22:53

kominekl pisze:

Podałem link do systemem wraz z SP3. Czy ty aby na pewno nie zainstalowałeś ponownie systemu?

Nie wiem tego. Wiem coraz mniej i powiem prawdę, że nie wiem co dalej robić.
W trakcie naprawy komputer sam się zrestartował. Nie siedziałem i nie obserwowałem cały czas. Pasek się przesuwał... jak usłyszałem piknięcie, system się już restartował.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post13 lip 2013, 23:00

voland pisze:W trakcie naprawy komputer sam się zrestartował. Nie siedziałem i nie obserwowałem cały czas. Pasek się przesuwał... jak usłyszałem piknięcie, system się już restartował.

O jezu... . to nie była Konsola Odzyskiwania. W niej nie występuję pasek. To była instalacja. Sprawdź może czy masz punkt przywracania (w co wątpię).
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

voland

Użytkownik

Post13 lip 2013, 23:15

kominekl pisze:
voland pisze:W trakcie naprawy komputer sam się zrestartował. Nie siedziałem i nie obserwowałem cały czas. Pasek się przesuwał... jak usłyszałem piknięcie, system się już restartował.

O jezu... . to nie była Konsola Odzyskiwania. W niej nie występuję pasek. To była instalacja. Sprawdź może czy masz punkt przywracania (w co wątpię).

W tym kroku insta­la­tor prze­ko­piuje pliki sys­te­mowe (pod­mieni je). Okienko wygląda tak jak pod­czas nor­mal­nej insta­la­cji systemu:

Pod tym opisem jest owy pasek. Wyszedłem, jak było ok. 80% stanu. Potem usłyszałem dźwięk restartu komputera.
Restart i pojawił się to co pod tym opisem:
Po pod­mie­nie­niu pli­ków ujrzymy stan­dar­dowe okienko, jak pod­czas instalacji:
Tak, jak piszesz. Ostatni punkt do pobranie Download Menedżera - próbowałem pobrać SP 3. Mam obraz, ale nic dalej z tym nie mogę zrobić.
Chyba wiem w czym zrobiłem błąd. Tam nie jest napisane, by że należy wcisnąć F3 należało.
:|
Nie wszystko dla laika jest tak oczywiste i jasne.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post13 lip 2013, 23:29

voland pisze:
kominekl pisze:

W tym kroku insta­la­tor prze­ko­piuje pliki sys­te­mowe (pod­mieni je). Okienko wygląda tak jak pod­czas nor­mal­nej insta­la­cji systemu:

Pod tym opisem jest owy pasek. Wyszedłem, jak było ok. 80% stanu. Potem usłyszałem dźwięk restartu komputera.
Restart i pojawił się to co pod tym opisem:
Po pod­mie­nie­niu pli­ków ujrzymy stan­dar­dowe okienko, jak pod­czas instalacji:
Tak, jak piszesz. Ostatni punkt do pobranie Download Menedżera - próbowałem pobrać SP 3. Mam obraz, ale nic dalej z tym nie mogę zrobić.
Chyba wiem w czym zrobiłem błąd. Tam nie jest napisane, by że należy wcisnąć F3 należało.
:|
Nie wszystko dla laika jest tak oczywiste i jasne.

A no ;) . Sprawdź ten punkt ;) .

voland

Użytkownik

Post13 lip 2013, 23:41

To znaczy, w jaki sposób go sprawdzić? Przywrócić z niego? On powstał po tej "naprawie". Wybacz, ale jestem cały głupi... Serio. :?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post14 lip 2013, 00:27

voland pisze:To znaczy, w jaki sposób go sprawdzić? Przywrócić z niego? On powstał po tej "naprawie". Wybacz, ale jestem cały głupi... Serio. :?

A jakiegoś punktu przywracania sprzed naprawy nie ma? :)

voland

Użytkownik

Post14 lip 2013, 22:21

kominekl pisze:
voland pisze:To znaczy, w jaki sposób go sprawdzić? Przywrócić z niego? On powstał po tej "naprawie". Wybacz, ale jestem cały głupi... Serio. :?

A jakiegoś punktu przywracania sprzed naprawy nie ma? :)

Nie. Ten widnieje jako pierwszy.

-- 14 lip 2013, 22:21 --

To co można zrobić obecnie? Danych nie utraciłem, więc nie ma problemu z tym akurat. Pewne rzeczy nie działają, bo źle to zrobiłem. Co teraz?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post15 lip 2013, 12:17

To co można zrobić obecnie? Danych nie utraciłem, więc nie ma problemu z tym akurat. Pewne rzeczy nie działają, bo źle to zrobiłem. Co teraz?

Mamy wiele opcji, możemy to naprawiać, jeśli chcesz się bawić w to. Jeśli jednak danych żadnych nie tracisz to może w tej sytuacji przyda się format? Nie polecam Go zwykle, bo to żadne rozwiązanie, ale roboty tu dużo, więc jeśli brakuje Ci cierpliwości i chęci to takiego pierdzielenia się to może chcesz machnąć? Zdecyduj teraz.

voland

Użytkownik

Post16 lip 2013, 00:17

kominekl pisze:

Mamy wiele opcji, możemy to naprawiać, jeśli chcesz się bawić w to. Jeśli jednak danych żadnych nie tracisz to może w tej sytuacji przyda się format? Nie polecam Go zwykle, bo to żadne rozwiązanie, ale roboty tu dużo, więc jeśli brakuje Ci cierpliwości i chęci to takiego pierdzielenia się to może chcesz machnąć? Zdecyduj teraz.

Wydaje mi się, że z formatowaniem mogę mieć więcej problemów. Danych nie straciłem po tej ostatniej "próbie" naprawiania. Fizycznie nie mam co z nimi obecnie zrobić - wypalać/kopiować? Kupować zewnętrzny dysk? Przenosić na partycję i potem z powrotem?
Chyba jednak wolę doprowadzić system do stanu normalnego.
Format - nie. Kombinować dalej, tak. Cierpliwości, nie brak, to jedynie brak wiedzy co i z czym się je.
:)

W necie znalazłem instalkę SP3 - jest. Mam również IE8. Tyle udało mi się samemu zrobić.

Ostatnia sprawa o której powinienem napisać.
Kupiłem i zamontowałem DVD. I tu nie jestem pewny, czy dobrze to zrobiłem. Po włożeniu płyty do napędu, Win widzi i czyta jak należy, czyli na pierwszy rzut oka wydaje się być ok. Jednak w menedżerze widnieje żółty zapytajnik i nie mam pojęcia co to jest i czego dotyczy. Problem również z emulacją wirtualnych dysków.
Tak samo nie wiem, czy dobrze po tym wszystkim jest zainstalowany sterownik do karty dźwiękowej SoundMax Integr Digital HD Audio. W menedżerze jest, jednak nie widzę w tray`u oraz dźwięk wydaje się być zbyt cichy.
Tak czy owak, dziękuję za pomoc i czas jaki mi poświęcasz.
Czekam na dalsze kroki,
pozdrawiam.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post16 lip 2013, 21:09

Tak czy owak, dziękuję za pomoc i czas jaki mi poświęcasz.

OK. Teraz proszę w jednym poście opisz mi jakie obecnie są problemy - wszystkie, abyśmy mogli punktowo napisać Ci rozwiązania ;) .

voland

Użytkownik

Post18 lip 2013, 00:48

1. W menedżerze brak (zapytajnik) Urządzenie na High Definition Audio - karta SoundMax Realtek - płyta, Asus p5b.
2. Bardzo powolne otwieranie IE, potem długie wczytywanie, niemal nie mogę przewijać scrollem myślę, że to śmieci po usuwaniu MSN: Start -> Uruchom poczym wpisujemy:
RunDll32 advpack.dll,LaunchINFSection %windir%\INF\msmsgs.inf,BLC.Remove i klikamy na OK.
www_strefasoftu_net/porady/messenger - generalnie miałem wywalony/zablokowany poprzez Autopatcher`a.
3. Nie mogę utworzyć wirtualnego dysku. Dlatego nie mogłem ruszyć ISO z SP3. Znalazłem inną wersję, zainstalowałem.
4. Początkowo Outlook Express też źle działał (długo się odpalał, momentalnie miałem MSN w tray`u). Usunięcie MSN go uzdrowiło, działa normalnie.
5. W IE (IE 8) nadal fatalnie wygląda czcionka, jakaś... poszarpana, wychudzona, niewyraźna.
6. Ostatnia sprawa, to strzałki na ikonach na pulpicie. Nie wiem, ponownie ruszać Autopatchera, czy można to inaczej zrobić. Czytałem, że można wiele w kwestii usprawnienia XP, ale ja nie wiem jak - Autopatcher kilka lat temu zrobił i było ok - poza kwestiami wizualnymi oczywiście.

Poza tym, jak na chwilę obecną jest raczej ok. Trudno tak od ręki wszystko znaleźć. Robiłem OTL, nie wiem czy wklejać. Jeśli trzeba, to wkleję.

System się właśnie aktualizował.

Zastrzegam jednak sobie prawo do nanoszenia adnotacji, jak napisałem, nie wiem wszystkiego, za krótko, co chwilę coś się pojawia, jak inne znika.
;)

-- 18 lip 2013, 00:47 --

IE uruchamia się szybciej. Dzisiaj znowu pobrało aktualizacje. Nie mniej, czcionka nie wygląda dobrze, nadal jest z tym problem. Jednak pomimo, że odpala się normalnie, to wczytuje długo i zawiesza się co jakiś czas przy wczytywaniu stron, czy przewijaniu, albo odniesieniach na stronie. Z Chrome nie mam takich problemów, poza wyglądem czcionki.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post18 lip 2013, 12:09

1. W menedżerze brak (zapytajnik) Urządzenie na High Definition Audio - karta SoundMax Realtek - płyta, Asus p5b.

Włóż płytę ze sterownikami do napędu i Aktualizuj Sterownik.

IE uruchamia się szybciej. Dzisiaj znowu pobrało aktualizacje. Nie mniej, czcionka nie wygląda dobrze, nadal jest z tym problem. Jednak pomimo, że odpala się normalnie, to wczytuje długo i zawiesza się co jakiś czas przy wczytywaniu stron, czy przewijaniu, albo odniesieniach na stronie. Z Chrome nie mam takich problemów, poza wyglądem czcionki.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

3. Nie mogę utworzyć wirtualnego dysku. Dlatego nie mogłem ruszyć ISO z SP3. Znalazłem inną wersję, zainstalowałem.

W ogóle nie trzeba było tego robić. Plik .ISO należało wypalić na płytę.

6. Ostatnia sprawa, to strzałki na ikonach na pulpicie. Nie wiem, ponownie ruszać Autopatchera, czy można to inaczej zrobić. Czytałem, że można wiele w kwestii usprawnienia XP, ale ja nie wiem jak - Autopatcher kilka lat temu zrobił i było ok - poza kwestiami wizualnymi oczywiście.

Użyj Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

voland

Użytkownik

Post18 lip 2013, 18:50

1. Płytę od Realteka, czy płyty głównej? :)

2. IE - link prowadzi do opisu Windows 7. Tylko częściowo mogę to zrobić (zresetować). Back up nie bardzo. Brakuje mi: Kliknij przycisk Ulubione, kliknij strzałkę znajdującą się obok przycisku Dodaj do ulubionych, a następnie kliknij opcję Dodaj bieżące karty do ulubionych. Zresetowałem, ale tuż po tym, wszystko było z powrotem na swoim miejscu. Wyskoczyło okno o aktualizacji oraz informacja, że została zrobiona. Niestety to wiele nie zmieniło. Czyżby IE ta się teraz wieszał i tak wyglądał? Link do dwóch screenów z IE i GChrome dla porównania.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Tutaj widać tę postrzępioną i pomniejszoną czcionkę. GChrome wygląda dobrze, IE - fatalnie. Te screeny są w .jpg zrobione, a więc po kompresji i wyglądają nieco ładniej niż w rzeczywistości.

3. Nie wiedziałem jak to ugryźć, zwłaszcza, że nie miałem DVD działającego.

4. Wszystko pięknie - poza strzałeczkami. Nie chce przyjąć. Raz się wywalił - chciał wysłać raport, a potem po prostu nie przyjmował "tiknięcia". Jakoś dziwnie się zachowuje ten XP-AntySpy. Miałem go cały czas, a tutaj taka niespodzianka. Znaczy po dzisiejszej instalacji.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”