Zacinający się i przerywający dźwięk w Firefoxie

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post15 sie 2013, 18:04

Ale nie widzę nigdzie opcji, żeby wygenerować log.
Co teraz?

U góry Logi --> na dole Otwórz --> wybierz ostatni --> Zapisz.

kliknij aby powiększyć:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Na screenie nie widać logów ponieważ wcześniej usunąłem.
Zresztą teraz te pliki, które niby usunąłem po skanowaniu, znalazłem teraz w kwarantannie i je usunąłem ostatecznie.

OK - dobrze zrobiłeś.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

korektor

Użytkownik

Post15 sie 2013, 19:59

U góry Logi --> na dole Otwórz --> wybierz ostatni --> Zapisz.

Widziałem go już wcześniej, ale przy porównaniu na pierwszy rzut oka wydał mi się tym samym, co już wkleiłem, my bad:

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post15 sie 2013, 21:27

Widziałem go już wcześniej, ale przy porównaniu na pierwszy rzut oka wydał mi się tym samym, co już wkleiłem, my bad:

Powiedz mi teraz, jak wygląda sytuacja.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

korektor

Użytkownik

Post16 sie 2013, 10:47

Jeśli chodzi o dźwięk, to jest o wiele lepiej, aczkolwiek problem nie zniknął całkowicie, tzn.: przedtem ścinał się praktycznie cały czas (przy przewijaniu strony choćby o milimetr, przy zmianie kart etc.), obecnie ścina się o wiele rzadziej (np. przy nachalnym rozwijaniu strony otwartego facebooka albo przy szybkim przechodzeniu między kartami; natomiast zawsze ścina się przy jakiejkolwiek akcji z menadźerem zadań, nawet przy zmianie wielkości okna menadżera) - tak że, o ile rozwijam przykładowego facebooka w rozsądnym tempie, to problemu nie ma i da się korzystać - dlatego podejrzewam, że może to być kwestia za słabego procesora/zbyt małej pamięci, bo jak widać na załączonym obrazku Firefox pochłania bardzo dużo zasobów:
Obrazek

Ponadto zacząłem ponownie rozważać kwestię sterowników, bo o ile przy próbie aktualizacji wyskakuje monit, że "Windows ustalił, że oprogramowanie sterownika dla tego urządzenia jest aktualne", to jednak ściągnąłem ręcznie chyba coś nowszego:
Obrazek
Instalować?

Tyle na temat dźwięku, natomiast zaczęły mi się dziać inne rzeczy:
- czasem strasznie Firefox zamuli, tak że się wszystko zwiesza i po dłuższej chwili zostawienia go w spokoju wyskakuje zapytanie czy przerwać skrypt, który nie odpowiada
- czasem wtyczki ulegają awarii albo przestają działać:
Obrazek

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post16 sie 2013, 11:34

Pisałem:
2. Pamięć 1 GB - dołóż min. jeszcze drugie 1 GB.

Na tak małej pamięci może się dziać wszystko o czym piszesz.
Ja mam na Windows XP SP3 oraz Windows 7 SP1 32 bit - 3 GB.
Kiedy miałem 1 GB to nawet były problemy z samym Windows XP.

Zainstalowałeś SP1 ?
Jak teraz u Ciebie wyglądają dyski, możesz wrzucić screena ?

Masz zainstalowany Shockwave Flash Player ?
Jeżeli tak to usuń, przeczyść komputer CCleanerem.
Po pierwsze niepotrzebny a po drugie obciąża przeglądarkę oraz internet.
Wystarczają same wtyczki Adobe Flash Player.
Wrzuć screeny z Programy i funkcje.

Mam dokładnie tą samą kartę graficzną, ten sam system tylko inne/nowsze sterowniki:
Od momentu instalacji nie mam z nimi problemu.

Obrazek
Obrazek

korektor

Użytkownik

Post16 sie 2013, 13:41

Ja miałem do tej pory XP SP2 i działało wszystko bez zarzutu, ale wiem, że pora na rozszerzenie pamięci chyba właśnie nadeszła...

Tak, zainstalowałem SP1.

Screen z dyskami:
Obrazek

Pozbyłem się wtyczki Shockwave (raz, że ją wyłączyłem w dodatkach FF, ale wyczytałem też na necie Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, że lepiej na wszelki wypadek zmienić jeszcze nazwę pliku, więc to też zrobiłem)
Przeczyściłem CCleanerem.

Zainstalowałem te nowsze sterowniki.

Screen "Programy i funkcje":
Obrazek

Niestety, po tych wszystkich akcjach pojawił się problem taki, że przy włączeniu np. YT pojawia się monit o uaktualnienie Adobe Flash Playera (choć nic z nim nie robiłem).
Obrazek

Wtyczki w FF mam teraz takie:
Obrazek

Przy czym najciekawsze jest to, że np. ten film "Dorian i małpka" normalnie mi odtwarza, ale przy innych już jest problem:
Obrazek
Tak że teraz jestem zupełnie odcięty od YT, bo jeśli idąc za monitem, chcę zaktualizować Adobe Flash Playera, to owszem, wszystko przebiega pomyślnie i instalacja się udaje, ale na tym koniec - nic się nie zmienia. Dodam tylko, że w "Programach i funkcjach", jak widać na załączonym powyżej foto, Adobe Flash Player występuje, i to w wersji, jakiej wymaga YT.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post16 sie 2013, 14:47

1. Mało pamięci.
2. Źle podzielone dyski.
3. Problemy z nieprawidłowo zainstalowanym Flash Player.

1. Mało pamięci - koniecznie dołóż.

Sprawdź wyłączenie aero oraz zbędnych kompozycji wg. tego poradnika:

U mnie jest tak

kliknij aby powiększyć:

2. Masz dysk systemowy C - 25 GB to jest jeszcze za mało na tym systemie, powinno być min. 40 GB.
Duży dysk więc możesz to zrobić - co będzie później ?
Dlaczego masz aż 6 dysków ?
Podzieliłeś resztę dysków oddzielnie na filmy, muzykę, seriale itd.
Wystarczy jeden dodatkowy lub dwa a w nich foldery Filmy, Muzyka, Gry itp.

3. Pobierz narzędzie do odinstalowania Flash Player, odinstaluj:

4. Usuń wszystkie punkty przywracania systemu oprócz ostatniego.

5. Przeczyść komputer programem CCleaner.
U góry po lewej "Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później "Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów i sterowników.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Continue to the media

6. Przeczyść komputer programem Eusing Free Registry Cleaner.
(dokładniej czyści rejestr)
Wybierasz język / language / Polish.
Przewiń --> Skanuj rejestr --> Napraw rejestr.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

7. Zainstaluj ponownie:
oraz Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Pierwszy dla IE innych przeglądarek, drugi dla IE.

Sprawdź... sprawdź na innych przeglądarkach.

Sprawdź również tymczasowo wyłączenie aktualizacji automatycznych.
Od czasu do czasu włącz i zaktualizuj, później wyłącz.

W razie problemów na YT:

Kliknij prawym przyciskiem myszki na jakiś film z YT --> Ustawienia --> odznacz lub zaznacz opcję
"Włącz przyśpieszanie sprzętowe"

Obrazek

Nie pomoże to
przełącz YouTube na HTML5:

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post16 sie 2013, 19:25

- czasem strasznie Firefox zamuli, tak że się wszystko zwiesza i po dłuższej chwili zostawienia go w spokoju wyskakuje zapytanie czy przerwać skrypt, który nie odpowiada

Reinstaluj Go.

959,55 Mb Total Physical Memory | 359,00 Mb Available Physical Memory | 37,41% Memory free

System ma o wiele za mało pamięci.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

korektor

Użytkownik

Post16 sie 2013, 21:01

Ok, zrobię wszystko po kolei, ale dopiero za kilka dni.
System ma o wiele za mało pamięci.

Wiem, że muszę dokupić, ale na razie zróbmy co się da, bo problem odczuwałem tylko w FF.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post16 sie 2013, 21:11

Ok, zrobię wszystko po kolei, ale dopiero za kilka dni.

Poczekamy więc.

korektor

Użytkownik

Post19 sie 2013, 23:16

1. Aero wyłączone.
2. Partycje nie były ruszane kilka ładnych lat i były wynikiem kilku różnych czynników... ale w końcu zebrałem się, żeby zrobić jakieś większe porządki, w cholerę rzeczy wywaliłem, ilość partycji ograniczyłem do 4 (3 na pierwszym dysku, 1 na drugim). Trochę mi ta zabawa ze zmianą partycji i kopiowaniem danych zajęła, ale w końcu mam porządek. Przy czym wyszły przy okazji jakieś problemy:
- przy dosłownie ostatnim przemieszczaniu partycji, pojawił mi się samoczynnie między partycjami D: oraz E: obszar nieprzydzielony wielkości ok. 55mb, którego nie mogłem zlikwidować, dopóki nie uruchomiłem ponownie komputera (nie wiem, czy ma to jakieś znaczenie i wpływ na cokolwiek, ale wolę napisać)
- przy kopiowaniu danych z dysku drugiego na pierwszy wyskoczył mi na końcu komunikat, że nie może przenieść plików z 3 podkatalogów, ze względu na długość nazwy albo ścieżki (zapomniałem zrobić screena), co jest o tyle dziwne, że inne katalogi i pliki w tym folderze, o podobnie długich nazwach, przeniósł bezproblemowo... zrestartowałem kompa i przy próbie skopiowania tych danych do właściwego katalogu przestał wyskakiwać komunikat o długości, a zaczął o "błędzie 0x80070057" - obszedłem to w ten sposób, że utworzyłem obok nowy katalog, gdzie przekopiowałem dane z obu tamtych, żeby były w razem w komplecie, i teraz wszystko jest niby OK, ale niepokoi mnie to, że w przypadku tych 3 podkatalogów Windows (Total Commander też) potrafi pokazywać różną ilość plików i rozmiar, przykładowo:
Obrazek
oraz
Obrazek
A są to dla mnie rzeczy ważne i potrzebne, dlatego wolę dmuchać na zimne.
Dla pewności przeskanowałem Malwarebytes, ale nic nie znalazł.

3. Odinstalowałem Flasha programem oraz ręcznie pozostałości, wg instrukcji.
4, Usunąłem wszelkie punkty przywracania systemu poza ostatnim.
5. Przeczyściłem CCleanerem.
6. Przeczyściłem Eusing Free Registry Cleanerem.
6. Zainstalowałem ponownie Flasha (z obu linków).

Na Firefoxie dalej wyskakiwał komunikat o potrzebie zainstalowania najnowszego Flasha, więc zainstalowałem od nowa FF i problem zniknął. Ale pozostał problem z zacinającym się dźwiękiem.

8. Przełączenia na HTML5 oraz wyłączenia przyspieszenia sprzętowego próbowałem już wcześniej - teraz też nic to nie daje.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post20 sie 2013, 11:36

Na Firefoxie dalej wyskakiwał komunikat o potrzebie zainstalowania najnowszego Flasha, więc zainstalowałem od nowa FF i problem zniknął. Ale pozostał problem z zacinającym się dźwiękiem.

No dobra. Wszystko OK, ale co z tym dołożeniem pamięci.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post20 sie 2013, 11:44

Ale pozostał problem z zacinającym się dźwiękiem.

Jak dołożysz pamięć to ten oraz inne problemy mogą zniknąć, tak więc na razie nie warto nic więcej robić.
Obrazek

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post20 sie 2013, 14:49

XMan pisze:
Ale pozostał problem z zacinającym się dźwiękiem.

Jak dołożysz pamięć to ten oraz inne problemy mogą zniknąć, tak więc na razie nie warto nic więcej robić.

Dokładnie. Wykonałeś wiele, ale nic z tego co nakazaliśmy ;)

korektor

Użytkownik

Post20 sie 2013, 19:31

Dokładnie. Wykonałeś wiele, ale nic z tego co nakazaliśmy.

Nic to za dużo powiedziane, zrobiłem właściwie wszystko za wyjątkiem dołożenia pamięci...
Jak tylko znajdę czas, żeby dokupić i zamontować, to napiszę, jakie przyniosło to efekty (czyli w okolicach przyszłego weekendu pewnie).
Przy tym nurtuje mnie jedno pytanie: czemu Opera nie zacina przy takiej samej pamięci?

Macie jakieś sugestie odnośnie tych katalogów, o których pisałem?

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”