1. Aero wyłączone.
2. Partycje nie były ruszane kilka ładnych lat i były wynikiem kilku różnych czynników... ale w końcu zebrałem się, żeby zrobić jakieś większe porządki, w cholerę rzeczy wywaliłem, ilość partycji ograniczyłem do 4 (3 na pierwszym dysku, 1 na drugim). Trochę mi ta zabawa ze zmianą partycji i kopiowaniem danych zajęła, ale w końcu mam porządek. Przy czym wyszły przy okazji jakieś problemy:
- przy dosłownie ostatnim przemieszczaniu partycji, pojawił mi się samoczynnie między partycjami D: oraz E: obszar nieprzydzielony wielkości ok. 55mb, którego nie mogłem zlikwidować, dopóki nie uruchomiłem ponownie komputera (nie wiem, czy ma to jakieś znaczenie i wpływ na cokolwiek, ale wolę napisać)
- przy kopiowaniu danych z dysku drugiego na pierwszy wyskoczył mi na końcu komunikat, że nie może przenieść plików z 3 podkatalogów, ze względu na długość nazwy albo ścieżki (zapomniałem zrobić screena), co jest o tyle dziwne, że inne katalogi i pliki w tym folderze, o podobnie długich nazwach, przeniósł bezproblemowo... zrestartowałem kompa i przy próbie skopiowania tych danych do właściwego katalogu przestał wyskakiwać komunikat o długości, a zaczął o "błędzie 0x80070057" - obszedłem to w ten sposób, że utworzyłem obok nowy katalog, gdzie przekopiowałem dane z obu tamtych, żeby były w razem w komplecie, i teraz wszystko jest niby OK, ale niepokoi mnie to, że w przypadku tych 3 podkatalogów Windows (Total Commander też) potrafi pokazywać różną ilość plików i rozmiar, przykładowo:

oraz

A są to dla mnie rzeczy ważne i potrzebne, dlatego wolę dmuchać na zimne.
Dla pewności przeskanowałem Malwarebytes, ale nic nie znalazł.
3. Odinstalowałem Flasha programem oraz ręcznie pozostałości, wg instrukcji.
4, Usunąłem wszelkie punkty przywracania systemu poza ostatnim.
5. Przeczyściłem CCleanerem.
6. Przeczyściłem Eusing Free Registry Cleanerem.
6. Zainstalowałem ponownie Flasha (z obu linków).
Na Firefoxie dalej wyskakiwał komunikat o potrzebie zainstalowania najnowszego Flasha, więc zainstalowałem od nowa FF i problem zniknął. Ale pozostał problem z zacinającym się dźwiękiem.
8. Przełączenia na HTML5 oraz wyłączenia przyspieszenia sprzętowego próbowałem już wcześniej - teraz też nic to nie daje.