Zacinający się i przerywający dźwięk w Firefoxie

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
korektor

Użytkownik

Post11 sie 2013, 15:31

Witam,
ja mam podobny problem... Właśnie zainstalowałem Windows 7, najnowszego Firefoxa (23), najnowsze stery i najnowszą wersję Adobe Flasha i wszystko śmiga elegancko z tym wyjątkiem, że podczas oglądania filmów na YT, jeżeli otwieram nową kartę w przeglądarce, czasem jeśli przełączam między kartami, a przede wszystkim jeśli przewijam w dół strony (obojętnie czy scrollem myszy, suwakiem na stronie, czy klawiszami klawiatury), to mi się przycina dźwięk (teraz zauważyłem, że nawet otwierając okno menadżera zadań są jakieś mała zawahania).
Sprawia to wrażenie jakby brakowało pamięci albo procesor był zbyt obciążony i jest dość uciążliwe, bo się nie da niczego zrobić, jeśli chce się czegoś posłuchać... (najwięcej pamięci i procesora CPU zużywają naturalnie FF oraz Flash Player - chociaż nie wiem, czemu są aż 2 takie same procesy o nazwie Flash Player, tak ma być?)

Dzieje się tak w Firefoxie i Chromie (w tym ostatnim to już jest istna masakra), natomiast praktycznie nie ma tego problemu w Operze (chociaż oczywiście występuje, jeśli korzysta się z Opery, a okno z YT jest włączone na FF) - tak, wiem, że najłatwiej byłoby pójść na łatwiznę i przesiąść się na inną przeglądarkę, ale jednak wolałbym nadal korzystać z Firefoxa...

Próbowałem kilku prostych rozwiązań znalezionych na necie (bo sam się zupełnie na tym nie znam):
- zmiana w ustawieniach filmu opcji "włącz przyspieszenie sprzętowe"
- zmiana wartości dom.ipc.plugins.enabled z true na false
- włączenie html5
ale nic z tego nie podziałało.

Bardzo byłbym wdzięczny za pomoc.

Załączam:
- info o systemie/sprzęcie
Obrazek

- zrzut z menadżera zadań
Obrazek

- logi z OTL
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

- log z autoruns
Ostatnio zmieniony 11 sie 2013, 15:31 przez XMan, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: wydzieliłem z innego tematu

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post11 sie 2013, 15:44

1. Zainstaluj Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
2. Pamięć 1 GB - dołóż min. jeszcze drugie 1 GB.
3. Zainstalowane sterowniki do płyty głównej Chipset ?
4. Czekaj za odpowiedzią fachowców z tego działu.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post12 sie 2013, 11:06

"Avira AntiVir Desktop" = Avira Free Antivirus
"MozillaMaintenanceService" = Mozilla Maintenance Service

Odinstaluj.

Logi.

Uruchom OTL -> w oknie Własne opcje skanowania/skrypt wklej:

:OTL

IE - HKLM\..\SearchScopes,DefaultScope = {0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}
IE - HKLM\..\SearchScopes\{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}: "URL" = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{searchTerms}&FORM=IE8SRC
IE - HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
IE - HKCU\..\SearchScopes,DefaultScope = {0ECDF796-C2DC-4d79-A620-CCE0C0A66CC9}
IE - HKCU\..\SearchScopes\{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}: "URL" = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{searchTerms}&FORM=IE8SRC
IE - HKCU\..\SearchScopes\{0ECDF796-C2DC-4d79-A620-CCE0C0A66CC9}: "URL" = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{searchTerms}&babsrc=SP_ss&mntrId=0CA5001A4D795826&affID=121962&tsp=4971
IE - HKCU\..\SearchScopes\{6A1806CD-94D4-4689-BA73-E35EA1EA9990}: "URL" = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{searchTerms}&FORM=IE8SRC
FF - HKLM\Software\MozillaPlugins\@tools.google.com/Google Update;version=3: C:\Program Files\Google\Update\1.3.21.153\npGoogleUpdate3.dll (Google Inc.)
FF - HKLM\Software\MozillaPlugins\@tools.google.com/Google Update;version=9: C:\Program Files\Google\Update\1.3.21.153\npGoogleUpdate3.dll (Google Inc.)
[2013-08-11 12:45:44 | 000,006,500 | ---- | M] () -- C:\Users\mekong\AppData\Roaming\mozilla\firefox\profiles\kn00e02y.default\searchplugins\babylon.xml
[2013-08-11 12:46:12 | 000,001,304 | ---- | M] () -- C:\Users\mekong\AppData\Roaming\mozilla\firefox\profiles\kn00e02y.default\searchplugins\holasearch.xml
[2013-08-11 13:10:36 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\Program Files\Mozilla Maintenance Service
[2013-08-11 12:45:42 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\Users\mekong\AppData\Roaming\PerformerSoft
[2013-08-11 12:45:42 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\ProgramData\IBUpdaterService
[2013-08-11 12:45:40 | 000,017,920 | ---- | C] (PerformerSoft LLC) -- C:\Windows\System32\roboot.exe
[2013-08-11 11:22:16 | 000,000,000 | -H-D | C] -- C:\Program Files\Temp
[2013-08-11 11:19:49 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\Users\mekong\AppData\Roaming\Babylon
[2013-08-11 11:19:49 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\ProgramData\Babylon
[2013-08-10 23:58:25 | 000,000,000 | RH-D | C] -- C:\MSOCache
[2013-08-10 22:50:29 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\Users\mekong\AppData\Local\Temp

:Servies
gupdate
gupdatem

:Files
C:\Program Files\Google\Update
C:\Windows\tasks\*.*

:Reg
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\SharedAccess\Parameters\FirewallPolicy\FirewallRules]

:Commands
[clearallrestorepoints]
[emptytemp]

Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Następnie podaj log z Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (z opcji Delete) + nowe logi z OTL.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

korektor

Użytkownik

Post12 sie 2013, 20:59

Odinstalowałem Avirę i Mozilla Maintenance, ale dopiero na końcu skapnąłem się, że miałem chyba po tym etapie zrobić logi (?)...
W każdym razie wykonałem skrypt, log:

Log z opcji "usuń" ADWCleaner:

z OTL wyskoczył mi tylko jeden log, nie pojawił się w ogóle log do EXTRAS:

@XMan:
nie zainstalowałem service packa, bo.... nie mam 5gb wolnego na dysku :/ teraz widzę, że za małą partycję chyba zrobiłem (15gb na Win7 już chyba nie wystarcza, choć na XP przez 6 lat było aż nadto miejsca)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post12 sie 2013, 21:27

nie zainstalowałem service packa, bo.... nie mam 5gb wolnego na dysku :/ teraz widzę, że za małą partycję chyba zrobiłem (15gb na Win7 już chyba nie wystarcza, choć na XP przez 6 lat było aż nadto miejsca)

Rozszerz partycję Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

ADWCleaner.

Naciśnij w Nim przycisk Odinstaluj.

Logi.

Uruchom OTL -> w oknie Własne opcje skanowania/skrypt wklej:

:OTL

IE - HKCU\..\SearchScopes\{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}: "URL" = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{searchTerms}&FORM=IE8SRC
IE - HKCU\..\SearchScopes\{6A1806CD-94D4-4689-BA73-E35EA1EA9990}: "URL" = Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników{searchTerms}&FORM=IE8SRC
FF - prefs.js..browser.startup.homepage: "http://poczta.o2.pl/|http://wspolnotapolska.org.pl/|https://pl-pl.facebook.com/"
[2013-08-12 20:35:46 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\Users\mekong\AppData\Local\Temp

:Services
gupdate
gupdatem

:Commands
[clearallrestorepoints]
[emptytemp]

Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania. Następnie podaj log z Autoruns.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

korektor

Użytkownik

Post12 sie 2013, 22:34

Faktycznie, nie przyszło mi to na myśl... ale lepiej jest to zrobić narzędziami Windowsa czy np. Partition Magiciem?

ADWCleaner odinstalowany.
Log z OTL:

Log z OTL po wklejeniu skryptu:

Log z autoruns:

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post13 sie 2013, 20:18

kominekl pisze:
"Avira AntiVir Desktop" = Avira Free Antivirus

Odinstaluj.

Kominekl, dlaczego korektorowi kazałeś odinstalować darmową Avirę? Wiem, że jej nie lubisz, sądzisz że jest nieskuteczna, ale może korektor ją lubił.

Poza tym Avira na pewno nie spowodowała problemów z Firefox.
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post14 sie 2013, 12:32

stukot pisze:Kominekl, dlaczego korektorowi kazałeś odinstalować darmową Avirę? Wiem, że jej nie lubisz, sądzisz że jest nieskuteczna, ale może korektor ją lubił.

Nie chodzi o to, czy ją lubię, czy też nie. Jest słabym oprogramowaniem - o czym świadczą test profesjonalnych, niezależnych firm, typu BC. Na koniec tematu podam link do darmowego, naprawdę skutecznego programu (leje w wielu testach nawet i amatorskich firm produkty firmy Kaspersky).

Faktycznie, nie przyszło mi to na myśl... ale lepiej jest to zrobić narzędziami Windowsa czy np. Partition Magiciem?

Wystarczy narzędziami systemowymi.

Poza tym Avira na pewno nie spowodowała problemów z Firefox.

Oczywiście, że mogła spowodować te problemy (nieprawidłowy rozrost, być może nieprawidłowy wzrost silnika heurystyki, mnóstwo możliwości)

Autoruns.

W Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (jeśli czegoś nie znajdziesz, bądź nie będzie chciało pójść to spróbuj w trybie normalnym, jeśli nadal nie będzie chciało pójść to tylko odznacz), w Autoruns usuń następujące wpisy (co nie będzie dało się usunąć to po prostu odznacz):

HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run

Wszystko.

HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Active Setup\Installed Components

Wszystko.

HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Browser Helper Objects

Wszystko.

HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Extensions

Wszystko.

Task Scheduler

Wszystko.

HKLM\System\CurrentControlSet\Services

AdobeARMservice
Microsoft SharePoint Workspace Audit Service
ose
osppsvc
WinDefend
WMPNetworkSvc

Następnie podajesz nowe logi z OTL.

korektor

Użytkownik

Post14 sie 2013, 19:38

Narzędziami systemowymi Windowsa nie idzie rozszerzyć:
a gdzieś w necie wyczytałem, że np. Partition Magic jest niekompatybilny z Windowsem 7 i może zniszczyć dane, jak zatem mogę to zrobić?

Wpisy usunięte (tylko Task Scheduler musiałem usuwać w trybie normalnym).
Z OTL ciągle wychodzi mi tylko jeden log:

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post14 sie 2013, 22:53

a gdzieś w necie wyczytałem, że np. Partition Magic jest niekompatybilny z Windowsem 7 i może zniszczyć dane, jak zatem mogę to zrobić?

Polecam do tego "minitolik" - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Po wykonaniu tego zadania, podaj nowe logi z OTL (oba). Wychodzi Ci jeden log, ponieważ w sekcji Rejestr - Skan Dodatkowy nie zaznaczasz opcji Użyj Filtrowania.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post15 sie 2013, 11:17

OTL.

Naciśnij w Nim przycisk Sprzątanie.

Internet Explorer (Version = 8.0.7601.17514)

Zaktualizuj IE do Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (nawet, jeśli Go nie używasz).

Kroki Finalizujące.

Wykonaj pełne skanowanie Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (nie gódź się na wersję testową), jeśli coś znajdzie usuń i daj raport.
Przeczyść dysk i rejestr Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

korektor

Użytkownik

Post15 sie 2013, 13:18

Posprzątane w OTL.
IE zaktualizowany.
Malwarebytes znalazł 7 plików:
Przeczyszczone CCleanerem.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post15 sie 2013, 13:35

Wykonaj pełne skanowanie Malwarebytes`em Anti-Malware (nie gódź się na wersję testową), jeśli coś znajdzie usuń i daj raport.

Miałeś usunąć to co znajdzie a tymczasem Nie wykonano akcji :(
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

korektor

Użytkownik

Post15 sie 2013, 14:29

Wykonano. Tylko log zrobiłem po skanowaniu, a przed usunięciem. Potem zapytał, czy ma zrobić restart, żeby dokończyć usuwanie, więc potwierdziłem, myśląc, że po restarcie będzie się dało wygenerować log po usunięciu. A tu się tylko komputer uruchomił ponownie i tyle.
Zresztą teraz te pliki, które niby usunąłem po skanowaniu, znalazłem teraz w kwarantannie i je usunąłem ostatecznie.
Ale nie widzę nigdzie opcji, żeby wygenerować log.
Co teraz?

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”