Nowy Notebook ASUS brak tekstur w starych grach

Masz problem z grą komputerową, szukasz patcha lub wymagań, pisz tutaj
Awatar użytkownika
sapphire14

Użytkownik

Post27 lis 2012, 23:49

Witam

Nie dawno kupiłem sobie notebooka ASUS Eee PC 1011 CX i mam z nim problem w grach.
Rozumiem, że notebooki nie są do gier i są słabe, ale bez przesady....
Problem polega na tym, że w grach takich jak np. Gothic 2, NFS Most Wanted czy Resident evil 4 .. chrzanią się tekstury ....
i podejrzem , że przy starszych grach będzie to samo.
Normalnie notebok spełnia wymagania tych gier.
Próbowałem już wszystkiego... wgrywać sterowniki ze strony intela... instalować nowsze directxy itp. i niestety muszę się poddać .... bo już mi ręcę normalnie opadają :( nie wiem co mu jest.
Było tak od początku, od zakupu.Nie to, że ja coś schrzaniłem czy coś... ale czuje , że czegoś mu brakuje .
Nadal borykam się z problem odtwarzania filmów avi na WMP bo nie ma głosu mimo iż są wgrane kodeki, i były wgrywane różne.Albo jak odtwarzam jakiś teledysk w formacie mp4 na windows media classic to mi np. obraz wyprzedza dźwięk i się wszystko pie*doli ....
CPU : Intel Atom N2600 2x 1.6Ghz
Grafika : Intel GMA 3600 (zintegrowana oczywiście) 250mb shader model 3.0
Ram : 1GB DDRII 1066mhz
Wstawiam screen z gry gothic 2... nie ma sensu wstawiać most wanted i residenta bo to wygląda podobnie.Oraz screeny ze strony Can You Run IT, na których widać co nieco.
Proszę o jak najszybszą pomoc ... licze nas was, bo jak nie wy, to nikt mi nie pomoże. Z góry dziękuje
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pzdr
Molesta Jeden Joint z Czterech Torebek

Awatar użytkownika
sapphire14

Użytkownik

Post28 lis 2012, 01:04

Ale ja mam to zainstalowane to co mam nadpisać wszystko ? Nic się nie stanie ?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post28 lis 2012, 01:09

sapphire14 pisze:to co mam nadpisać wszystko ? Nic się nie stanie ?

Wszystko, nic się nie stanie.

Awatar użytkownika
sapphire14

Użytkownik

Post28 lis 2012, 12:41

Zacząłem instalować sterowniki do chipsetu, się instalowało .... wyskoczył komunikat, że coś tam system nie spełnia minimlanych wymagań i , że instlacja zostanie przerwana.
Potem spróbowałem zainstalować do grafiki... instalowało się .... wyskoczył blue screen i komp się zrestartował.
nie działa ten sposób . ;( co mam zrobić ?

-- 28 lis 2012, 03:24 --

Przy drugim podejściu instalacji, chipset również nie zdąrzył się wypakować ten sam błąd co wcześniej. Ale tym razem grafika się zainstalowała prawidłowo.... directx też.... ale problem nie ustępuje jest nadal to samo.
To ma jakiś związek z tym, że mi filmów nie odpala na WMP bo nie ma głosu, albo jest słaba jakość, albo dźwięk wyprzedza obraz..... może kodeki czy coś ??? Instalowałem K-lite Codec Pack 9.5 zawsze mi to chodziło na innych komputerch. Instalowałem też inne kodeki ale problem jest nadal.Na allplayerze na przykład filmy w formacie avi działają bez problemu natomiast w mp4 nie zawsze. Na The KMPlayer natomiast jest okropna jakość i tnie jak cholera ;/

-- 28 lis 2012, 13:41 --

a taki pomysł mi wpadł do głowy... żeby zainstalować jeszcze win XP ? Jak myślicie ? zda to egzamin ?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post28 lis 2012, 13:31

sapphire14 pisze:a taki pomysł mi wpadł do głowy... żeby zainstalować jeszcze win XP ? Jak myślicie ? zda to egzamin ?

Może pomóc.

Jeżeli podczas instalacji Windows XP będziesz miał problem z niewykrywaniem dysku twardego lub pokaże się BSOD zmień tryb pracy kontrolera SATA z AHCI na IDE w BIOS-ie.

Awatar użytkownika
sapphire14

Użytkownik

Post28 lis 2012, 15:34

Ok spróbuje.... Tylko, że na stronie asusa nie ma sterowników do tego notebooka na windows xp.... Skąd wezme sterowniki do chipsetu itp.?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post28 lis 2012, 15:49

Te które podałem wyżej są na wszystkie systemy, w dodatku 32- i 64-bitowe.

Awatar użytkownika
sapphire14

Użytkownik

Post28 lis 2012, 15:52

Oo fajnie. A nie wiesz czemu te sterowniki do chipsetu co podałeś nie chcą się zainstalować ? Wyskakuje , że nie spełnia minimalnych wymagań.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post28 lis 2012, 15:55

Awatar użytkownika
sapphire14

Użytkownik

Post28 lis 2012, 20:51

Ten działa ale nadal jest problem.

No pięknie.... wgrałem tego xpeka... chodzi 100 razy lepiej niż ta siódemka tylko, że nie ma wgl sterowników do intel gma 3600 na windows xp..... jak wgrywałem xpeka to mi się skasowała partycja recover i nie mogę teraz wrócić do 7 :(
Skąd ja wezme steorwniki do xp ? :(

-- 28 lis 2012, 21:51 --

Te co podałeś , co są niby na 7 i xp 32 i 64 bit to nie działają ;/

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post28 lis 2012, 21:24

sapphire14 pisze:Te co podałeś , co są niby na 7 i xp 32 i 64 bit to nie działają ;/

Próbowałeś uruchomić w trybie zgodności ?

Jeżeli nie pomoże zrób tak:
Pobierz i zainstaluj program 7-Zip => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Teraz kliknij prawym przyciskiem myszki na pobranym sterowniki do grafiki dla Win7 => 7-Zip => Wypakuj do "Win7\"
Teraz przejdź do Menadżera Urządzeń => prawoklik na karcie graficznej => Zaawansowana instalacja (ręczna) => wskaż rozpakowany wcześniej folder ze sterownikiem:
Win7 => Graphics

Awatar użytkownika
sapphire14

Użytkownik

Post28 lis 2012, 21:58

nie musisz do mnie pisać jak do amatora heh . Ale niestety tak też już próbowałem robić, i nic z tego
W menedżerze urządzeń pojawia się ta karta ale z żółtym wykrzyknikiem i nie działa...

-- 28 lis 2012, 22:45 --

a co do zgodności to to nic nie da, bo te sterowniki się instalują ale podczas instalacji wyskakują błędy.

1.Nie znaleziono punktu wejścia procedury QueryFullProcessImageNameA w bibliotece KERNEL32.dll
2.Nie znaleziono punktu wejścia procedury _ftol2_sse w bibliotece msvcrt.dll
3.Uruchomienie tej aplikacji nie powiodło się, ponieważ nie znaleziono dxgi.dll. Ponowne ainstalowanie aplikacji moze naprawic ten prolem.

-- 28 lis 2012, 22:58 --

Na XP chodzi notebooczek jak marzenie, nie spodziewałem się tego. Bez porównania do siódemki.
Jedyne czego teraz potrzebuje to porządnych sterowników do Intel GMA 3600 na Windows XP...... których nie ma :(

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post28 lis 2012, 22:16

Spróbuj może programem DriverMAX => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
sapphire14

Użytkownik

Post29 lis 2012, 03:11

Zrobiłem wszyściutko na nowo. Sformatowałem dysk. Wszystko elegancko się wgrało sterowniki do chipsetu... drivermax znalazl sterownik do kart graficznej... elegancko sie zainstalowalo, directx tak samo.

EFEKT KOŃCOWY : Obrazek

Gdzieś przeczytalem, że ten sterownik do karty dziala ale nie obsluguje 3d , 2d jakos tak, czyli z grami nic z tego ;/
Nie ma chyba na to rady...

• Reklama

Wróć do „Gry”