Pochwal się swoim komputerem

Interesujesz się fotografią, muzyką, sportem bądź Masz inne ciekawe hobby? Porozmawiaj o nim w tym dziale!
Suriel

Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 11 kwie 2014, 17:47

Pochwal się swoim komputerem

Post30 cze 2014, 14:18

MKMethosPL pisze:zdawało mi się że dawałem tu komentarz NOT BAD xD

" core 2 q czyli quad od quadro czyli 4 rdzeniowy ? NOT BAD"

chyba mi internet nawala :D


Zgadza się pracuje na 4 rdzeniach.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

W opisie jest mały błąd wszystkie dyski są na SATA.

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Posty: 2858
Rejestracja: 24 sty 2009, 17:34
Lokalizacja: Racibórz
Kontaktowanie:

Pochwal się swoim komputerem

Post21 sie 2014, 22:39

Laptop:

Kod: Zaznacz cały

[greh@greh-laptop ~]$ inxi -b
System:    Host: greh-laptop Kernel: 3.16.1-1-ARCH x86_64 (64 bit) Desktop: Cinnamon 2.2.14  Distro: Antergos
Machine:   Mobo: eMachines model: eME642G v: V1.04 Bios: eMachines v: V1.04 date: 08/10/2010
CPU:       Dual core AMD Athlon II P340 (-MCP-) clocked at 2200 MHz
Graphics:  Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Park [Mobility Radeon HD 5430/5450/5470]
           Display Server: X.Org 1.16.0 drivers: ati,radeon (unloaded: fbdev,vesa) Resolution: 1366x768@60.00hz
           GLX Renderer: Gallium 0.4 on AMD CEDAR GLX Version: 3.0 Mesa 10.2.5
Network:   Card-1: Broadcom NetLink BCM57780 Gigabit Ethernet PCIe driver: tg3
           Card-2: Qualcomm Atheros AR9287 Wireless Network Adapter (PCI-Express) driver: ath9k
Drives:    HDD Total Size: 320.1GB (3.7% used)
Info:      Processes: 161 Uptime: 2:33 Memory: 1654.7/3953.1MB Client: Shell (bash) inxi: 2.1.29
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

Awatar użytkownika
sir_lucjan

Użytkownik
Posty: 0
Rejestracja: 25 cze 2014, 22:05
Lokalizacja: Frankfurt am Main

Pochwal się swoim komputerem

Post27 sie 2014, 14:22

Zmiana sprzętu:

Kod: Zaznacz cały

[lucjan@archlinux ~]$ inxi -xF
System:    Host: archlinux Kernel: 3.16.1-4-lucjan x86_64 (64 bit gcc: 4.9.1) Desktop: KDE 4.14.0 (Qt 4.8.6)
           Distro: Arch Linux
Machine:   System: Dell product: Inspiron 3542
           Mobo: Dell model: 09V1VC v: A03 Bios: Dell v: A03 date: 05/27/2014
CPU:       Dual core Intel Core i5-4210U (-HT-MCP-) cache: 3072 KB
           flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 6784
           Clock Speeds: 1: 1737 MHz 2: 1700 MHz 3: 1587 MHz 4: 1700 MHz
Graphics:  Card: Intel Haswell-ULT Integrated Graphics Controller bus-ID: 00:02.0
           Display Server: X.Org 1.16.0 driver: intel Resolution: 1366x768@60.00hz
           GLX Renderer: Mesa DRI Intel Haswell Mobile
           GLX Version: 3.0 Mesa 10.4.0-devel (git-83503f9) Direct Rendering: Yes
Audio:     Card-1 Intel 8 Series HD Audio Controller driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0
           Card-2 Intel Haswell-ULT HD Audio Controller driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:03.0
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k3.16.1-4-lucjan
Network:   Card-1: Qualcomm Atheros QCA9565 / AR9565 Wireless Network Adapter driver: ath9k bus-ID: 06:00.0
           IF: wlp6s0 state: up mac: 64:5a:04:8c:09:18
           Card-2: Realtek RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller
           driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: e000 bus-ID: 07:00.0
           IF: enp7s0 state: down mac: b8:2a:72:bc:39:c4
           Card-3: Atheros usb-ID: 003-005
           IF: null-if-id state: N/A speed: N/A duplex: N/A mac: N/A
Drives:    HDD Total Size: 1000.2GB (2.3% used) ID-1: /dev/sda model: WDC_WD10JPVX size: 1000.2GB
Partition: ID-1: / size: 20G used: 3.7G (20%) fs: ext4 dev: /dev/sda5
           ID-2: /home size: 882G used: 2.6G (1%) fs: ext4 dev: /dev/sda7
           ID-3: swap-1 size: 17.09GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda6
Sensors:   System Temperatures: cpu: 54.0C mobo: N/A
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 119 Uptime: 45 min Memory: 872.7/7896.0MB Init: systemd Gcc sys: 4.9.1
           Client: Shell (bash 4.3.241) inxi: 2.2.1

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator
Posty: 2650
Rejestracja: 06 lis 2012, 01:48
Lokalizacja: K-g

Pochwal się swoim komputerem

Post03 wrz 2014, 21:25

Mój nowy nabytek :D
Acer Extensa 5220-101G12Mi

Procesor => Intel Celeron M 540 1.86GHz
Płyta => Columbia
RAM => 1GB Samsung DDR2 667MHz PC2-5300
Grafika => Intel GMA 3100
HDD => Seagate Momentus 120GB 5400.3 (ST9120822AS)
Napęd => Toshiba DVD-RW (TS-L632)
Waga => 2,88 kg
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Awatar użytkownika
Blizna

Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 30 paź 2014, 18:13

Pochwal się swoim komputerem

Post31 paź 2014, 08:43

Oto mój kombajn. Zabytek.
Proc. - Intel Pentium 4 2.00 ghz
Płyta gł. - nie pamiętam. Chyba Gigabyte (wiek 15 lat)
Ram - 1x 512, 1x 256 = 768 mb
Dysk - Samsung 80 gb
Karta graf. - (potęga!) nVidia Geforce 4 MX 440. 64 mb. (jak ja nie cierpię tej karty. Większosć gier EA na niej nie działa i wiele wiele innych)
Napęd- Toshiba DVD-RW
Zasilacz - (marki nie pamiętam) 300 V.
OS: Win XP SP3 32bit
Internet: nie mam
Możecie zacząć się śmiać

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator
Posty: 2650
Rejestracja: 06 lis 2012, 01:48
Lokalizacja: K-g

Pochwal się swoim komputerem

Post05 lis 2014, 15:38

Procesor => Intel Celeron G1610
Płyta => MSI B75MA-E33
RAM => 4 GB GoodRam 1333MHz CL9
Grafika => Sapphire Radeon HD 7770 GHz Edition
HDD => Seagate Barracuda 3.5'' 500GB (ST500DM002)
Napęd => brak
Zasilacz => Tacens RADIX V 450W(TAC450RV)
Obudowa => Zalman T4

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Awatar użytkownika
MKMethosPL

Stały bywalec
Posty: 1306
Rejestracja: 29 mar 2014, 17:16

Pochwal się swoim komputerem

Post09 lis 2014, 23:11

LupeR zazdroszczę ci XD ale Celeron ? to nie czasem jedno rdzeniowiec ?

aha to chyba jakiś wyjątek 2 rdzeniowy

ja na razie nie mam co się chwalić do bani zasilacz i mało ramu a procek to też słaby i mobo mam zamiar zmienić

co do procka zastanawiam się nad jakimś Quad core byle by moje chłodzenie ( podobne do twojego ) dało rade a nie jakiś quad co ma 3 ghz i potrzebuje wielkiego miedziaka do chłodzenia


ps. ten chyba by był dobry tylko znaleźć tu jakiegoś sprzedawce w okolicy co by to sprawne sprzedał za 20-40 zł

a nie za 80 - 160 zł w komputroniku

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
SPRZĘT:
OBUDOWA:SilentiumPC M40 PSU:Corsair CS750M MOBO:Asrock H61 PRO BTC RAM:8 GB DDr3 1333 Mhz(2x4 GB Model:PSD34G13332) GPU:MSI GTX 1050Ti Gaming X SSD:Adata 128Gb(SP920SS) HDD:256GB (WDC WD2500JS-60MHB5) MONITOR:Asus VW221D 22"@60 1680x1050 ->OC 1920x1080

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator
Posty: 2650
Rejestracja: 06 lis 2012, 01:48
Lokalizacja: K-g

Pochwal się swoim komputerem

Post16 lut 2015, 13:47

Mały upgrade :)

Procesor => Intel Core i5-3350P
Chłodzenie => SilentiumPC Spartan PRO HE924 v2
Płyta => MSI B75MA-E33
RAM => 4 GB GoodRam 1333MHz CL9
Grafika => Sapphire Radeon HD 7770 GHz Edition
HDD => Seagate Barracuda 3.5'' 500GB (ST500DM002)
Napęd => brak
Zasilacz => Tacens RADIX V 450W(TAC450RV)
Obudowa => Zalman T4

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Awatar użytkownika
MKMethosPL

Stały bywalec
Posty: 1306
Rejestracja: 29 mar 2014, 17:16

Pochwal się swoim komputerem

Post15 mar 2015, 18:46

i ten uśmiech z kurzu na PSU ;D

moja specyfikacja się wiele nie zmieniła ( jest w opisie ) po prostu mam nową obudowę z wyświetlaczem ^.^ pokazuje temp cpu / hdd / i ROOM choć od temperatury to ja mam termometr wiec room to temp . ogólna wewnątrz kompa xD
SPRZĘT:
OBUDOWA:SilentiumPC M40 PSU:Corsair CS750M MOBO:Asrock H61 PRO BTC RAM:8 GB DDr3 1333 Mhz(2x4 GB Model:PSD34G13332) GPU:MSI GTX 1050Ti Gaming X SSD:Adata 128Gb(SP920SS) HDD:256GB (WDC WD2500JS-60MHB5) MONITOR:Asus VW221D 22"@60 1680x1050 ->OC 1920x1080

Awatar użytkownika
stukot

VIP+
Posty: 13532
Rejestracja: 15 lut 2009, 21:01
Lokalizacja: Szczecin

Pochwal się swoim komputerem

Post29 gru 2015, 20:48

W zasadzie nie mam się czym chwalić, ale dzięki poradom cosika_ktosika w sprawie sprzętu, zrobiłam upgrade mojego blaszaka. A dzięki djarcie mam funkcjonalną i ładnie wyglądającą obudowę.

Procesor => Intel Core i3 4160 @ 3.60GHz.
Płyta => MSI H81M-P33 (MS-7817) (SOCKET 0).
RAM => 2x GoodRam DDR3 PLAY 4096MB PC1600 BLACK CL9.
Grafika => NVIDIA GeForce GT 630.
HDD => WD-WCC4M1529315 (2 TB) oraz stary: WDC WD2500KS-00MJB0 (250 GB).
Napęd => LG- nagrywarka Blu-ray 3D BD-R 16x, 16x DVD+/-, SATA, czarna, bulk.
Zasilacz => Chieftec 350.
Obudowa => Zalman Z3 PLUS biała.
Głośniki => jakieś Genius.
Monitor => LG Flatron M2280DF.
Klawiatura => firmy Tracer Lucid TRK-212.
Mysz optyczna => Trust MI-2500X- ma swoje lata, ale dobrze działa.
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator
Posty: 2650
Rejestracja: 06 lis 2012, 01:48
Lokalizacja: K-g

Pochwal się swoim komputerem

Post30 gru 2015, 16:06

stukot daj focie swojej maszynki (z otwartą ścianką boczną, jak możesz) :)


Mała zmiana konfiguracji:
Procesor => Intel Core i5-3350P
Chłodzenie => SilentiumPC Spartan PRO HE924 v2
Płyta => MSI B75MA-E33
RAM => Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9
Grafika => Gigabyte GTX960 4 GB (GV-N960OC-4GD)
HDD => Seagate Barracuda 3.5'' 500GB (ST500DM002)
Napęd => brak
Zasilacz => Tacens RADIX V 450W(TAC450RV)
Obudowa => Zalman T4
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Awatar użytkownika
MKMethosPL

Stały bywalec
Posty: 1306
Rejestracja: 29 mar 2014, 17:16

Pochwal się swoim komputerem

Post30 gru 2015, 20:29

pewnie wiecie już o mojej zmianie konfiguracji najnowszy nie jest ale mnie się podoba tylko jeszcze SSD

zdjęcia po małym czyszczeniu ( przede wszystkim przód bo to tam najwięcej się kurzy ) i wymianie przedniego wentylatora na trochę lepszy ( wydajniejszy ) i wmontowaniu SAMSUNGA HD160JJ właśnie zauważyłem że ma NCQ :D jest to korzystny element dla mnie :P

specyfikacja:

Procesor => Intel core i5-2300 2.8 Ghz 6MB 4 rdzeniowy
Cooler => Arctic cooling Freezer Xtreme
Płyta => Asrock h61 PRO BTC
Ram => 2x 4 GB ddr3 1066 Mhz CL7 Patriot Memory
Grafika => Shapphire Radeon HD 4870 512 Mb 750 Mhz 900 Mhz ( Vram )
HDD => SYSTEMOWY: ( na razie ) WDC WD800JD-60JRA0 80GB i zmieniam na SAMSUNG HD160JJ 160GB Dysk na dane WDC WD2500JS-60MHB5 250GB
Napęd => HL-DT-ST DVD+-RW GSA-H31L lecz nie wiem czy działa poprawnie mimo "To urządzenie działa poprawnie" gdyż stacji dysków używam raz na ruski rok a ostatnio nie szło z niego zainstalować Windowsa :(
Zasilacz => Corsair CS750M
Obudowa => Qoltec GlareStripe 5692B
Monitor => Asus Vw221D 22" 1680x1050
Klawiatura => Logitech Y-RQ57 ( bez myszki , bo powinna być w zestawie )
Mysz => Natec Genesis G33 mam gdzieś lepszą ale lewy klawisz zepsuty klika podwójnie problem hardware'owy
głośniki => stereo 1W 4 ohm TomMade SP2100A grają jak 15 watówki (bez subwoofera w zestawie bo to komplet 2.1 ale subek pierdział ) + subwoofer na wzmacniaczu Topline MHC 7000 z jakiegoś kina domowego SEG digital dvh425 subwoofer 60W 8 Ohm


zdjęcia:
Obrazek




Obrazek
SPRZĘT:
OBUDOWA:SilentiumPC M40 PSU:Corsair CS750M MOBO:Asrock H61 PRO BTC RAM:8 GB DDr3 1333 Mhz(2x4 GB Model:PSD34G13332) GPU:MSI GTX 1050Ti Gaming X SSD:Adata 128Gb(SP920SS) HDD:256GB (WDC WD2500JS-60MHB5) MONITOR:Asus VW221D 22"@60 1680x1050 ->OC 1920x1080

Awatar użytkownika
stukot

VIP+
Posty: 13532
Rejestracja: 15 lut 2009, 21:01
Lokalizacja: Szczecin

Pochwal się swoim komputerem

Post31 gru 2015, 11:13

LupeR, oto dwa zdjęcia:

Z boczną pokrywą: Obrazek

I bez niej:

Obrazek

Bardzo się boję tego co czeka mnie za około dwa miesiące, czyli próby zdjęcia przedniej i górnej części obudowy, by wyczyścić filtry przeciw-kurzowe. :shock:

Czy łatwo jest zepsuć taką obudowę, czyli Zalman Z3 Plus? :mrgreen:
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Posty: 5807
Rejestracja: 26 gru 2008, 17:15
Lokalizacja: Białystok
Kontaktowanie:

Pochwal się swoim komputerem

Post31 gru 2015, 13:08

A to obudowe da się zepsuć?
>>>>CHCESZ MI SIĘ ODWDZIĘCZYĆ? Pisz na GG: 10549195, albo PW :) <<<<

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator
Posty: 2650
Rejestracja: 06 lis 2012, 01:48
Lokalizacja: K-g

Pochwal się swoim komputerem

Post31 gru 2015, 16:16

:D

stukot pisze:próby zdjęcia przedniej i górnej części obudowy, by wyczyścić filtry przeciw-kurzowe

Nie będzie tak źle => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK



  • Reklama

Wróć do „Hobby”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość