Czy mogę bezpiecznie usunąć te zdublowane pliki ?

Wszystko co dotyczy oprogramowania komputerowego
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post26 lut 2013, 13:59

Witam.
Wykonałem na swoim komputerze w programie Auslogics Duplicate File Finder szczegółowy i dogłębny skan w poszukiwaniu plików zdublowanych z opcją Szukaj wszystkich typów plików i pod względem rozmiaru opcją Pomiń pliki większe niż: 1 GB w dół aż do 0 B.
Opcje Ignoruj nazwy plików i Ignoruj daty plików też uwzględniłem.
Pliki te zapisałem w graficznych screenach do pokazania i analizy na forum.
Program tworzy też kopie bezpieczeństwa usuwanych duplikatów plików, która u mnie ustawiona jest na przenoszenie do Centrum pomocy i stamtąd przywrócenia w razie potrzeby.
Ale ponieważ nie miałem okazji tego robić chciałbym was prosić o poradę, które i czy wszystkie z tych zaznaczonych automatycznie przeze mnie w opcji Zaznacz wszystkie duplikaty w każdej grupie (bo są też inne opcje) w programie plików zdublowanych (niektóre wielokrotnie) mogę bezpiecznie usunąć, czy też może tylko niektóre bo pliki te mają najróżniejsze rozszerzenia i to o nie głównie chodzi, jak również o to jakie to są w ogóle pliki, czy rzeczywiście są całkowicie zbędne ?
Wreszcie chciałbym dowiedzieć się skąd w ogóle takie zdublowane pliki i w tak dużej liczbie się biorą ?

Jak sprawdziłem ogólny i łączny rozmiar tych plików wynosi prawie 700 MB dla dysków C:\ i D:\. Może to relatywnie niezbyt dużo - tak średnio, ale są to jednak pliki zdublowane, które zapewne są całkowicie zbędne w systemie.
Tak naprawdę jest to jeden, duży plik z obrazka ze skanu, ale ponieważ jest on na tyle duży, że nie mieściłby się na jednej stronie hosta, podzieliłem go na mniejsze części.
A oto te screeny: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Post26 lut 2013, 16:33

Nie zdziwiłbym się jak po usunięciu tych wszystkich niby duplikatów jakieś programy przestały by działać,albo co gorsza system by padł.Lub doprowadziło by to do jego niestabilności i przeróżnych błędów.Z tym programem trzeba ostrożnie i z głową.
Po pierwsze nie wszystko na raz,bo jak tu skontrolować i przejrzeć to wszystko co znalazł program jak tych duplikatów są setki.
Po drugie nie odważyłbym się zaznaczyć opcji "Szukaj wszystkich typów plików".Zwłaszcza na partycji systemowej.
Po trzecie po co usuwać te wszystkie duplikaty,skoro tam są to może niektóre są potrzebne.(radziłbym tutaj odznaczyć "C" ze skanowania).

Polecam ustawić skanowanie na opcje "Szukaj tylko tych typów plików" i pojedynczo robić skanowanie dla poszczególnych grup.Tyle ode mnie i dzięki za programik,właśnie wyczyściłem sobie nim duplikaty z grup: "Obrazy","Pliki dźwiękowe" i "Pliki wideo",partycje systemową odznaczyłem ze skanowania.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post26 lut 2013, 20:13

LupeR pisze:Nie zdziwiłbym się jak po usunięciu tych wszystkich niby duplikatów jakieś programy przestały by działać,albo co gorsza system by padł.

Cześć, ale dlaczego zaraz kreślisz takie katastroficzne scenariusze, że system się rozsypie, a jakieś programy przestałyby działać ? Program chyba należy uznać za bezpieczny, tworzy przecież kopie, poza tym ja jeszcze niczego nie usunąłem.
Ja muszę powiedzieć, że już w ten sposób usunąłem po analizie wstępnej takie duplikaty z C:\ i z D:\, były to te największe bo powyżej 1MB - takie kilkanaście, -dziesiąt, nawet takie pod GB były, ale było ich kilkanaście tylko.
Tutaj wiem na pewno, że były to całkowicie zbędne pliki, i rzeczywiście od tej pory nie miałem żadnych kłopotów z tego tytułu z systemem. Bo usuwamy pliki zdublowane, nie oryginały - rzecz jasna.
Gdybym wiedział może skąd te wszystkie duble się biorą, to bym już coś więcej wiedział. :o
Lub doprowadziło by to do jego niestabilności i przeróżnych błędów.Z tym programem trzeba ostrożnie i z głową.

Dzięki rozumiem, ale czy nie przesadzasz aby z tą ostrożnością ? Przecież to są tylko i wyłącznie duplikaty tych plików.
Pytanie tylko rzeczywiście - co w istocie jest duplikatem, prawda ? Program to ocenia, ale czy rzeczywiście tak jest ?
Teraz to ja już sam nie wiem co tam jest w ogóle duplikatem, czy wszystkie te znalezione pliki, czy wszystkie oprócz jednego, czy jeszcze jakoś inaczej ?
Również w programie po skanie pod listą jest adnotacja, że: "Teraz mogę zaznaczyć jeden lub więcej duplikatów w każdej grupie zostawiając przynajmniej jeden (główny) plik w każdej grupie".
Więc rodzi się pytanie po prostu: co to jest ten w ogóle "główny plik" ? Czy to jest oryginał ? Jeśli tak to który to jest ?
Po pierwsze nie wszystko na raz,bo jak tu skontrolować i przejrzeć to wszystko co znalazł program jak tych duplikatów są setki.

Tych dubli są nie tylko setki, ale nawet tysiące rzekłbym. Ale ja sobie nie bardzo wyobrażam szukania tych dubli w każdym z folderów z osobna, to by się mijało z celem i to byłby swoisty "Pyrrusowy koszt".
Poza tym wiele plików ma te swoje duplikaty wielokrotne, to jeszcze jakoby daje do zrozumienia, że są to zbędne pliki i jednak do usunięcia.
Po drugie nie odważyłbym się zaznaczyć opcji "Szukaj wszystkich typów plików".Zwłaszcza na partycji systemowej.

A dlaczego to ? Konkrety ? W tej opcji są takie podopcje jak: Obrazy, Pliki dźwiękowe, Pliki video, Archiwa i Aplikacje wreszcie. Czy na tych screenach zauważyłeś coś co w żadnym wypadku nie powinno być usunięte ?
Np. coś, cokolwiek z katalogu %system root% lub innych katalogów czy programów lub pakietów systemowych ?
A nawet jeśli takie są, to zauważ, że oryginał zawsze pierwszy i jeden jest odznaczony, a tylko te duble, czasem wielokrotne są zaznaczone.
Specjalnie nawet w programie jeszcze raz zaznaczyłem na tylko katalog C:\WINDOWS wraz z pełnymi opcjami i okazało się, że nie znalazł tam zupełnie nic. ;)

Ale przyznam problemem mogą być raczej rozszerzenia tych plików i nie ukrywam sam mam z tym problem, jak to zakwalifikować ? Słyszałem lub czytałem bowiem gdzieś, że tutaj powinno się dokładnie wiedzieć co jest czym.
Tych rozszerzeń jest całe mnóstwo, o niektórych nawet nie słyszałem w ogóle, a co dopiero żeby wiedzieć czym są.
Ale to jest charakterystyczne dla wszelkiego rodzaju plików Temp, Adware i innych śmieci.

Tutaj też czytałem na jednej ze stron pobierania programu, że właśnie trzeba ręcznie decydować i dobierać pliki do zaznaczenia i usunięcia, żeby przypadkiem nie usunął także oryginałów plików.
Więc z tymi dublami to jest właśnie taki problem, że samemu trzeba wiedzieć dokładnie i decydować co się usuwa, a to jest żmudne i czasochłonne, automat z pewnością przyspieszyłby to, ale z drugiej strony automat może nie wiedzieć co robi ?? :?:
Po trzecie po co usuwać te wszystkie duplikaty,skoro tam są to może niektóre są potrzebne.(radziłbym tutaj odznaczyć "C" ze skanowania).

To samo, czyli podaj konkrety - co takiego jest tam potrzebne ? Przecież program zaznacza te duble jako niepotrzebne właśnie.
Czy masz wiedzę jakoby pliki i katalogi systemu w jakiś sposób nie wiem "zbierały' sobie - nazwijmy to te duble z zewnątrz lub co gorsza same sobie te duplikaty dotwarzały ?
Mnie się wydaje, że to całkiem możliwe, ale raczej tylko dla plików i katalogów innych niż te najważniejsze, systemowe, te systemowe natomiast chyba nie.

Polecam ustawić skanowanie na opcje "Szukaj tylko tych typów plików" i pojedynczo robić skanowanie dla poszczególnych grup.Tyle ode mnie i dzięki za programik,właśnie wyczyściłem sobie nim duplikaty z grup: "Obrazy","Pliki dźwiękowe" i "Pliki wideo",partycje systemową odznaczyłem ze skanowania.

No, ale te z partycji rozszerzonej, czyli u mnie D:\ to chyba raczej na pewno mogę, czy nawet muszę usunąć bez żadnych obaw o jakąś niestabilność systemu ?
Zresztą znaczna większość tych zdublowanych plików, głównie multimediów i gier znajduje się u mnie właśnie na D:\ :think: :clever:

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Post26 lut 2013, 22:14

manitu pisze:Cześć, ale dlaczego zaraz kreślisz takie katastroficzne scenariusze, że system się rozsypie

manitu pisze:ale czy nie przesadzasz aby z tą ostrożnością ? Przecież to są tylko i wyłącznie duplikaty tych plików.

manitu pisze:Poza tym wiele plików ma te swoje duplikaty wielokrotne, to jeszcze jakoby daje do zrozumienia, że są to zbędne pliki i jednak do usunięcia.

System czy jakiś program tworzy czasami duplikaty dla własnego bezpieczeństwa i stąd tyle ich pewnie jest.
manitu pisze:Pytanie tylko rzeczywiście - co w istocie jest duplikatem, prawda ? Program to ocenia, ale czy rzeczywiście tak jest ?

Dla programu duplikat to duplikat.A system czy programy mogą tworzyć te duplikaty dla własnych potrzeb.np.program "X" stworzy bibliotekę która jest mu potrzebna do działania,a inny program "Y" stworzy własną w której są takie same biblioteki jak w programie "X".Program Auslogics Duplicate File Finder uzna jedną z nich za duplikat i program z którego został ten niby duplikat usunięty może przestać działać.
manitu pisze:Tych dubli są nie tylko setki, ale nawet tysiące rzekłbym. Ale ja sobie nie bardzo wyobrażam szukania tych dubli w każdym z folderów z osobna, to by się mijało z celem i to byłby swoisty "Pyrrusowy koszt".

Chodziło mi o to że jak program coś zaznacza to Ty powinieneś spojrzeć na ścieżkę dostępu(tylko spojrzeć,nie przechodzić do folderu) i podjąć decyzje czy taki plik można usunąć czy zostawić.Mowa tu o ścieżkach prowadzących do folderów systemowych lub do folderów z jakimś programem.
manitu pisze:To samo, czyli podaj konkrety - co takiego jest tam potrzebne ? Przecież program zaznacza te duble jako niepotrzebne właśnie.
Czy masz wiedzę jakoby pliki i katalogi systemu w jakiś sposób nie wiem "zbierały' sobie - nazwijmy to te duble z zewnątrz lub co gorsza same sobie te duplikaty dotwarzały ?

Jak wyżej.Proszę o to przykład => C:\WINDOWS\system32\dllcache W tym folderze są same duplikaty,kopie zapasowe plików systemowych w tym sterowników.W razie uszkodzenia systemu już go nie naprawisz.
manitu pisze:No, ale te z partycji rozszerzonej, czyli u mnie D:\ to chyba raczej na pewno mogę, czy nawet muszę usunąć bez żadnych obaw o jakąś niestabilność systemu ?
Zresztą znaczna większość tych zdublowanych plików, głównie multimediów i gier znajduje się u mnie właśnie na D:\

Twoja decyzja.Ja usuwam tylko pliki które znam i wiem że są mi nie potrzebne.Oczywiście jest tworzona kopia bezpieczeństwa.Ale to nie zwalnia ze zdrowego rozsądku i ostrożności.W końcu mamy do czynienia ze skomplikowanym i problemowym środowiskiem o nazwie Windows po którym można się wszystkiego spodziewać ;)

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post27 lut 2013, 17:03

LupeR pisze:System czy jakiś program tworzy czasami duplikaty dla własnego bezpieczeństwa i stąd tyle ich pewnie jest.

Programy być może tak, nawet na pewno tak, czy system nie wiem raczej nie ? A na pewno ten program nie jest ustawiony na wykrywanie tych systemowych, bo ja ich tam nie widzę.
manitu pisze:Dla programu duplikat to duplikat.A system czy programy mogą tworzyć te duplikaty dla własnych potrzeb.np.program "X" stworzy bibliotekę która jest mu potrzebna do działania,a inny program "Y" stworzy własną w której są takie same biblioteki jak w programie "X"

W zasadzie masz rację i zgadzam się. Nie rozumiem tylko jakie to programy jakoby "tworzą te duplikaty dla własnych potrzeb" ? Pierwsze słyszę, może daj jakieś konkrety ?
Przecież korzystać powinny z oryginałów, po co jeszcze duplikaty i to na dodatek wielokrotne ?
A że x i y korzystają z tych samych, to się często zdarza i to jest możliwe, ale tu chodzi o oryginały, a nie chyba duplikaty ?
Chodziło mi o to że jak program coś zaznacza to Ty powinieneś spojrzeć na ścieżkę dostępu(tylko spojrzeć,nie przechodzić do folderu) i podjąć decyzje czy taki plik można usunąć czy zostawić.Mowa tu o ścieżkach prowadzących do folderów systemowych lub do folderów z jakimś programem.

I tu właśnie jest cały problem: po pierwsze tych plików jest bardzo dużo, a po drugie skąd mam wiedzieć na pewno który usunąć, który zostawić i jak odróżnić oryginał od dubla, często pojęcia nie mam co to są za pliki ?
Ja pokazałem wszystkie te duble, by pokazać które z nich mogę usunąć i tylko to, a nie żeby zaraz wszystko naraz jednym tchem całkowicie kasować. :shock:
Jak wyżej.Proszę o to przykład => C:\WINDOWS\system32\dllcache W tym folderze są same duplikaty,kopie zapasowe plików systemowych w tym sterowników.W razie uszkodzenia systemu już go nie naprawisz.

He, dzięki oczywiście za przezorność, ale skąd wziąłeś ten katalog ? Przecież na screenach tego nie ma w ogóle chyba, ja sam też specjalnie sprawdziłem jeszcze raz zaznaczając C:WINDOWS, a więc też z \dllcache\, i wyszło że tam nie ma tych dubli ?
Twoja decyzja.Ja usuwam tylko pliki które znam i wiem że są mi nie potrzebne.Oczywiście jest tworzona kopia bezpieczeństwa.Ale to nie zwalnia ze zdrowego rozsądku i ostrożności.W końcu mamy do czynienia ze skomplikowanym i problemowym środowiskiem o nazwie Windows po którym można się wszystkiego spodziewać ;)

No jasne rozumiem i dzięki Ci za te pokrzepiające rady, z pewnością wiele mi one pomogą, i pomyśleć, że ja w pewnej chwili wcześniej już miałem za jednym zamachem skosić wszystkie te całe duble.
Tu się też zgadzam, że system to skomplikowana maszyneria, ale to sam sobie trochę zaprzeczasz kiedy mówisz system, a akurat na D:\ u mnie np. nie ma nic systemowego i tu uważam, że przesadzasz. Przecież mówimy o czymś co ja sam instaluję, przykładowo gry (patrz screeny), a więc nawet gdybym się pomylił przy tym usuwaniu, ba więcej zapomniałbym o kopii bezpieczeństwa w programie, to i tak nie oznacza to nic groźnego dla systemu prawda ?

Ale przyznam, że to ja już w ostatecznej instancji nie wiem na czym, na kim mogę polegać podejmując decyzję o usuwaniu tych duplikatów plików i folderów ? Czy zdać się na automat i według tego się stosować, czy jednak ręcznie i żmudnie i pojedynczo, po kolei zdając się na własną najlepszą wiedzę o plikach i katalogach (nie zawsze przecież pełną) i tym sposobem się kierować. Wydaje mi się to może i bezpieczne owszem, ale bardzo mało wydajne.
Po to stworzono chyba takie programy, by jakoś ułatwić, przyspieszyć to, a przecież o ile mi wiadomo liczba tych duplikatów czasem może być jeszcze znacznie większa. :arrow: :pray:

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Post27 lut 2013, 22:00

Nie jestem jakimś super fachowcem w tej dziedzinie aby odpowiedzieć Ci na te wszystkie pytania.Napisałem wcześniej że nie wszystko można usunąć,a co można czego nie to od ciebie zależy.Jednak stanowczo twierdzę że trzeba uważać przy takich programach,o czym wspomniał cosik_ktosik w tym temacie => problemy/jak-usuwac-duplikaty-plikow-t18787.html ,bo to tylko narzędzie a Ty sam decydujesz w jaki sposób go użyjesz(nie sugeruj się tym że wszystko co zaznaczył ten program jest zbędne bo tak nie jest).
Czy jest sens w ogóle zabierać się za te duplikaty które nie zajmują dużo miejsca tak naprawdę,a ich usunięcie może zaszkodzić,nie mówię tu o plikach video,zdjęciach czy muzycznych bo te duplikaty(jak są jakieś) to można śmiało usuwać.
Jak nie wierzysz to zrób kopię i usuń to wszystko i się przekonamy,bo Ja bym się nie odważył,i nie wezmę odpowiedzialności za ewentualne problemy z działaniem systemu po usunięciu tych wszystkich duplikatów.Może niech jakiś ekspert się jeszcze wypowie w tej sprawie ;)

EDIT: Tu masz artykuł (Duplicate File Finder) => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Ostatnio zmieniony 28 lut 2013, 01:25 przez LupeR, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post28 lut 2013, 00:09

LupeR pisze:Jednak stanowczo twierdzę że trzeba uważać przy takich programach,o czym wspomniał cosik_ktosik w tym temacie => problemy/jak-usuwac-duplikaty-plikow-t18787.html

No właśnie uważam, że z tamtego tematu, jak również z tego niewiele wynika. Wciąż nie wiadomo czy usuwać i które pliki, czy nie. Bo to wszystko jest moim zdaniem za ogólne, tu trzeba się przyjrzeć dokładniej konkretom i jeszcze raz konkretom.
Wymienione programy posiadam, lecz cóż z tego skoro nie wiem które usuwać bezpiecznie.

Czy jest sens w ogóle zabierać się za te duplikaty które nie zajmują dużo miejsca tak naprawdę,a ich usunięcie może zaszkodzić,nie mówię tu o plikach video,zdjęciach czy muzycznych bo te duplikaty(jak są jakieś) to można śmiało usuwać.

Jest sens, bo duble są zbędne, a problem w czym innym, a poza tym pewnie że lepiej zapobiegać niż leczyć.
Gdybym wiedział skąd się te felerne duble biorą, pewnie bym jakoś przeciwdziałał temu. :lol:
Może niech jakiś ekspert się jeszcze wypowie w tej sprawie ;)

Na to bardzo liczę, a zatem szanowni eksperci odezwijcie się i poradźcie coś w tej sprawie ! :!:

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post04 mar 2013, 00:41

A ja powiem tak, lepiej nie usuwać niczego. Nie wierzę takim programom, bo nie potrafią analizować co do czego. W większości przypadków łatwo unieruchomić programy albo usunąć skróty czy inne pliki, które potem będą potrzebne. Ogólnie, unikam wszystkich tego typu programów jak ognia i może dobrze na tym wychodzę. Odkąd przestałem kombinować w systemie nie reinstaluję go już. Windows 7 mam od dnia jego wydania w PL, Vistę też miałem od początku do czasów Windows 7.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

• Reklama

Wróć do „Oprogramowanie”