Kodeki - jaki zestaw wybrać?

Wszystko co dotyczy oprogramowania komputerowego
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post26 kwie 2012, 22:00

Witam, moje pytanie dotyczy kodeków. Mam już zainstalowany zestaw K-Lite Codec Pack oraz Real Alternative i
chciałbym ściągnąć K-Lite w wersji full lub mega. Czy powinienem go wcześniej usunąć czy tylko zaktualizować np.
pobierając na stronie producenta w Internecie ? Wiąże się to z tym, że nie chce mi wyświetlać 1-szej klatki(podglądu)
miniatur AVI w stacji DVD. BTW odnośnie kodeków ogólnie to czy wystarczy mieć 1 pełny zestaw, czy 2 lub więcej
różnych zestawów, bo podobno im mniej tym lepiej ? :) :o

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post26 kwie 2012, 23:28

Usuń wszystkie i wybierz K-Lite Full, pamiętam że w wersji Mega był jakiś problem z rejestrem i potem filmikami bez dźwięku.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post27 kwie 2012, 11:38

Odinstaluj wszystkie kodeki a następnie przeczyść komputer np. programem CCleaner.
U góry po lewej "Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner
później "Rejestr" Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.
CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów i sterowników.

kliknij aby powiększyć :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zainstaluj tylko Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Mam zainstalowane i brak problemów.
Zamiast p/w kodeków możesz zainstalować Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników + Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post29 kwie 2012, 16:18

Wielkie dzięki XMan, zrobiłem wszystko co powiedziałeś, zainstalowałem K-Lite Codec Pack v. Full i Real Alternative i wszystko działa i wróciło do normy. Mam jeszcze jedno pytanie : czy mogę teraz spoko zainstalować odtwarzacz KMPlayer, który posiada własne kodeki, czy też nie. Jeszcze raz dzięki za pomoc. :) :D ;)

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post29 kwie 2012, 17:30

Tak, możesz zainstalować KMPlayer - miałem i wszystko było OK.
Po instalacji użyj CCleanera.
Temat:
oprogramowanie/jak-zrobic-zrzut-ekranu-za-pomoca-the-kmplayer-t9500.html?hilit=KMPlayer
Podobny/nowszy następca w/w odtwarzacze to PotPlayer:
http://www.hotfix.pl/potplayer-recenzja ... a--r39.htm
Obrazek

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post07 lip 2012, 11:33

Niestety problem powrócił. Z tym, że teraz wszystko tzn. ikony miniatur można powiedzieć wyświetla się, a tylko niektóre z nich - niepoprawnie. Od czasu kiedy zainstalowałem K-Lite Codec Pack Full wszystko było dobrze. Niedawno zauważyłem, że w klatce podglądu ikon niektórych miniatur znów tkwi jakiś błąd. Wygląda to jakby ikony te były wykrzywione. pochylone albo mają jakieś takie kolorowe paski, zygzaki. Same pliki video działają. Dla sprawdzenia pobrałem z sieci jeden z tych źle wyświetlonych plików w widoku miniatur na hdd i tam wyświetla się poprawnie. Nie rozumiem co się znów mogło stać - wszystko było przecież dobrze ? Co mogę zrobić czy może odinstalować całą paczkę kodeków K-Lite i na nowo pobrać ?
Problem dotyczy plików video na dyskach przenośnych DVD-RW bo na dysku twardym też posiadam podobne pliki,
ale tam problemu nie ma. Więc mam tych dysków DWD-RW kilka a jako, że są to dyski RW to można najwyżej skasować zawartość i na nowo ją zapisać ale to wymaga sporo zachodu, bo trzeba przecież skopiować to, później usunąć z dysku i na nowo zapisać i tak dla ładnych paru dysków. A i to nie jest wcale pewne czy problem zniknie. A zatem może jest jakiś szybszy i lepszy sposó na rozwiązanie tego ?

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post07 lip 2012, 14:39

Jeżeli masz teraz problem z ikonami to zobacz:

Start -> Panel sterowania -> System -> Zaawansowane -> Wydajność -> Ustawienia -> Efekty wizualne - zaznacz tylko
6 pozycji - Zastosuj - OK :

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Naprawa wyświetlania ikon/miniatur w Windows XP/Vista/7
Obrazek

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post07 lip 2012, 19:45

Pierwszy sposób w Panelu sterowania sprawdzałem - niestety nie działa.

Pozostałe sposoby opisane w poradniku a dotyczące wyświetlania miniatur też wypróbowałem i również bez oczekiwanych przeze mnie rezultatów. Z tym, że jeśli chodzi o naprawę wyświetlania miniatur dla Win XP/2003, ja mam 2002 - co być może ma tu jakieś znaczenie - pomimo zaznaczenia w Mój komputer >> menu Narzędzia >> Opcje folderów >> Widok >> Ukryte pliki i foldery >> Pokaż ukryte pliki i foldery , a także nawet odznaczenia w tej samej lokalizacji >> Ukryj chronione pliki systemu - nie widzę tam w ogóle pliku Thumbs.db, który można by usunąć przywracając tym samym poprawny widok ikon miniatur. Na dysku twardym plik ten jest, natomiast w napędzie dysków DVD - nie. Bowiem te błędy występują obecnie tylko w folderze na dysku DVD. Stąd niemożność wykonania tej czynności. Nie wiem dlaczego tak się dzieje.

Z kolei w programie Tweak Ui, który posiadam w sekcji Repair >> gdy zaznaczam zgodnie z poradnikiem Rebuild icons >> Repair now to ten proces działa ale to chyba dla ikon a nie jak u mnie dla miniatur. Zresztą dla miniatur to nie działa. Zaś gdy zaznaczam tam Repair my videos icon >> Repair now to zdaje się, że po prostu nic się nie dzieje bo też opcja Apply jest wyszarzona (nieaktywna), natomiast OK - tak. Cały proces zdaje się nie działać.

Czyli problem pozostaje nierozwiązany, jakie jeszcze są sposoby na przywrócenie prawidłowego widoku ikon miniatur video ?

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post08 lip 2012, 13:18

Odnośnie Thumbs.db

Przeczyść komputer CCleanerem.

Narzędzia-->Opcje folderów-->Widok--> zaznacz Nie buforuj miniatur - Zastosuj - OK.

Dokończ ten temat:
bezpieczenstwo/jak-usunac-program-mks-vir-2k7-demo-logi-t19527.html
Obrazek

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post08 lip 2012, 14:45

Pomimo użycia i przeczyszczenia programem CCleaner (w pełni - tu chyba wreszcie przekonałem się, że pełne zaznaczenie jest bezpieczne) i dodatkowo Eusing Free Registry Cleaner, który ponadto wykrył jeszcze błędne wpisy w rejestrze, a także późniejsze zaznaczenie w Mój komputer > menu Narzędzia > Opcje folderów > Widok > Nie buforuj miniatur > Zastosuj i OK nic to nie dało, nadal niektóre miniatury są zniekształcone.

Ale tak myślę ponieważ ja napisałem, że w folderze na dysku DVD czyli u mnie F:\ nie ma pliku thumbs.db. A może trzeba usunąć ten plik z folderu na dysku twardym czyli u mnie D:\ ponieważ tam się on znajduje. Być może to stamtąd należy usunąć ten plik, a on się odbuduje - co o tym myślisz ? To by też odpowiadało temu co napisano w poradniku, który podałeś.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post08 lip 2012, 14:52

Na razie proponuję dokończenie tego tematu:
bezpieczenstwo/jak-usunac-program-mks-vir-2k7-demo-logi-t19527.html