Kodeki - jaki zestaw wybrać?

Wszystko co dotyczy oprogramowania komputerowego
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post21 lip 2012, 12:43

No to ja dobrze o tym wiem, że po zaznaczeniu opcji ukrytych plików i folderów a ponadto odznaczenie opcji Ukryj chronione pliki systemu. Mimo to ja bezpośrednio w napędzie dysków DVD czyli u mnie F:\ nie widzę tam pliku bazy danych thumbs.db. Nie wiem jaki folder ty masz na myśli - zakładam, że na dysku twardym np. D:\, a może to właśnie o plik bazy na tym dysku i folderze chodzi ?
Z tego co wiem usuwanie pliku thumbs.db stosuje się do każdego z folderów oddzielnie, ale nie wiem czy tak jest. Mnie natomiast chodzi o widok miniatur na F:\ czyli w napędzie DVD.
Jak już mówiłem - sprawdziłem to analogicznie tylko, że na innym koncie i tam wszystko jest jak powinno. A więc jaki stąd wniosek ?

cosik_ktosik pisze:A to co pisałem ja mam w Windows7 pod opcją właściwości dla danego folderu-> Dostosowywanie

Ja mam XP, a więc gdzie i o jakie właściwości tam chodzi ?

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Poza tym jest jeszcze coś na co wpadłem ostatnio: mianowicie jak wypalam pliki z dysku twardego programem nagrywającym, przy opcji widoku miniatur oczywiście to na liście plików znajduje się również plik thumbs.db. Czy ten plik również z pozostałymi powinienem wypalić na DVD, bo dotąd tego nie robiłem myśląc, że nie ma potrzeby.
I analogicznie jak to jest z w przypadku plików na dysku twardym jeśli wystąpi problem widoku podglądu miniatur - usuwać thumbs.db a po jego odbudowaniu powinna być widoczna poprawa. Tylko nie wiem czy na DVD skoro wcześniej go tam zapisałem teraz usunąłem, ten plik będzie mógł się ponownie odbudować.
Gdybym może wiedział dlaczego w ogóle co pewien czas trzeba usuwać plik db. celem odnowienia go to może to naprowadziłoby mnie na właściwe rozwiązanie. No właśnie dlaczego ?

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post21 lip 2012, 14:55

Czy ten plik również z pozostałymi powinienem wypalić na DVD, bo dotąd tego nie robiłem myśląc, że nie ma potrzeby.

Nie wypalasz, nie ma potrzeby.
Odnośnie Thumbs.db

Przeczyść komputer CCleanerem.

Narzędzia-->Opcje folderów-->Widok--> zaznacz Nie buforuj miniatur - Zastosuj - OK.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Jest jeszcze taki mały program xp-AntiSpy który nie pozwala na przechowywanie miniatur thumbs.dp.
Pisałem o nim w innym temacie tylko chyba nie zainstalowałeś lub nie zaznaczyłeś ;)
sieci-komputerowe/jak-wylaczyc-komunikat-ostrzezenie-o-zabezpieczeniach-t19566.html
Tweaks --> Nie przechowuj miniatur obrazków (thumbs.db)
Jeżeli zainstalujesz i zaznaczysz to po tym użyj CCleanera aby usunął poprzednie/stare thumbs.dp.
Nie zapomnij aby wcześniej zapisać punkt przywracania systemu
- podczas instalacji ten program również to wykonuje, wystarczy kliknąć i wyrazić zgodę aby zapisał.
Po "najechaniu" myszką na każdą opcję masz na dole podpowiedź co robisz, co zmieniasz...
Jaki masz program do nagrywania płyt CD/DVD :?:
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post21 lip 2012, 17:07

XMan pisze:Nie wypalasz, nie ma potrzeby.

Ale skąd pewność, że nie ma potrzeby. Uzasadnij to. :roll:

Przepraszam, ale opcję Nie buforuj miniatur już w tym wątku omawialiśmy. Sam zobacz. Napisałem, że jej zaznaczenie nic u mnie nie daje a wręcz przeciwnie jeszcze więcej klatek miniatur zdaje się być niepoprawnych i to także na hdd.

Co do CC to te tzw. opcje bezpieczne są tak bezpieczne że aż nad wyraz - pousuwały mi coś czego nie chciałem usuwać ale to już jest pewnie na inny temat.

Mówisz wiele o programie xp-Antispy, ale chciałbym zrozumieć zasadę o co w ogóle chodzi ? Czy chodzi o usunięcie thumbs.db celem odbudowania na nowo, czy chodzi o wyłączenie buforowania miniatur w ogóle - tego nie rozumiem, co by to miało dać ?
Usuwać pliki thumbs.db wystarczy zwyczajnie myszką, nie potrzeba CC.
Punkt przywracania systemu niedawno utworzyłem, wiec nie ma potrzeby jeszcze jednego. Punkty p. s. zajmują miejsce na dysku twardym a usunąć je nie jest tak prosto bo usuwa się wszystkie naraz.

Do nagrywania używam Nero Start.
Poza tym jest coś o czym już mówiłem mianowicie miałem potrzebę kiedyś zalogowania się na inne konto w systemie i przy tej okazji sprawdziłem jak tam będą wyglądać te miniatury. Załadowałem dysk DVD do napędu. Okazało się, że wszystkie wyświetlały się tam poprawnie.
Czy stąd płynie wniosek, że powinienem pousuwać wszystkie pliki thumbs.db w celu odnowienia ich. Ponieważ tamto konto jest całkowicie nowe, a więc pliki bazy danych odpowiadających za miniatury też są po prostu nowe i widok miniatur jest poprawny.
Tak przypuszczam bo u mnie długo wcześniej nie było tego problemu, aż tu nagle ni stąd ni z owąd się on pojawił.
Nie buforuj miniatur miałem zawsze wyłączoną i było dobrze.
Nieprzypadkowo zadałem pytanie po co w ogóle usuwa się te stare pliki thumbs.db - co one zawierają, że się je usuwa ?

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post21 lip 2012, 17:47

Ale skąd pewność, że nie ma potrzeby. Uzasadnij to.

Nieprzypadkowo zadałem pytanie po co w ogóle usuwa się te stare pliki thumbs.db - co one zawierają, że się je usuwa ?

Pliki thumbs.dp. tylko przyśpieszają włączenie miniatur i nic poza tym.
Jeżeli są problemy o których piszesz to można śmiało wyłączyć/usunąć.
Mówisz wiele o programie xp-Antispy, ale chciałbym zrozumieć zasadę o co w ogóle chodzi ? Czy chodzi o usunięcie thumbs.db celem odbudowania na nowo, czy chodzi o wyłączenie buforowania miniatur w ogóle - tego nie rozumiem, co by to miało dać ?

Po zainstalowaniu p/w programu "chodzi o wyłączenie przyśpieszania miniatur w ogóle" i żeby nie było na dyskach
thumbs.dp. :)
Nie będziesz już mieć thumbs.db który jest niepotrzebny i powoduje u Ciebie problemy.
Również mam to wyłączone za pomocą xp-AntiSpy ;)
Do nagrywania używam Nero Start.

Sprawdzałeś za pomocą innego programu ?
http://www.hotfix.pl/infusions/pro_down ... y-pc32.htm
Np. Ashampoo Burning Studio Free
lub innych ?
Obrazek

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post21 lip 2012, 20:51

Również mam to wyłączone za pomocą xp-AntiSpy

Czy tak jak ja miałeś analogiczną sytuację z podglądem miniatur i rozwiązałeś to za pomocą programu xp-AntiSpy ? Jeśli tak to ja rozważę skorzystanie z tego programu.

W tym poradniku o którym kiedyś pisałeś m.in. napisano, że pliki thumbs.db usuwa się gdy występują problemy z wyświetlaniem pierwszej klatki miniatur. I po utworzeniu nowego pliku thumbs ma się wyświetlać już poprawnie. I to rzeczywiście działa, tyle że na dysku twardym, natomiast w folderze na dysku wymiennym czyli u mnie F:/ już nie.
Czyli to może jest ten sposób, o którym mówiłem z tym wypalaniem pliku thumbs.db?
Co zaszkodzi ponownie nagrać te same miniatury, ale już wraz z thumbs.db na ten sam dysk jako, ze jest to DVD RW ?

Sprawdzałeś za pomocą innego programu ?

Nie, innego programu w ogóle nie używałem. Ale myślę, że to tutaj nie wina programu. Programu Nero używam od dawna i nigdy mnie nie zawodził.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post23 lip 2012, 10:00

Czy tak jak ja miałeś analogiczną sytuację z podglądem miniatur i rozwiązałeś to za pomocą programu xp-AntiSpy ?

Nie miałem identycznej sytuacji może tylko dlatego że ten program używam od b. dawna.
wyłącza to co zbędne w tym ostrzeżenia, wyłącza pewne usługi itp. itd.
Obrazek

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post29 lip 2012, 14:39

Pobrałem program Ashampoo Burning Studio Free i przetestowałem nim pliki video.
Nagrałem ponownie te pliki tym programem na płytę DVD i to wraz z plikiem Thumbs.db, lecz niestety widzę, że nic się w tych niepoprawnie się wyświetlających miniaturach nie zmieniło.

Postanowiłem wrzucić tutaj kilka fotek tak do analizy dlatego, że być może przyczyną tych problemów jest po prostu albo słaba czy niska jakość tych filmów video (swoją drogą to dość dziwne, bo inne podobne pliki wyświetlają się prawidłowo), albo po prostu brak jakichś (ale jakich ?) elementów czy danych spełniających warunki wymagane przez te pliki.
Kodeki to raczej nie, są w wersji full, no więc co w takim razie ?
i Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post30 lip 2012, 10:51

Sprawdzałeś konwersję WMV na AVI
np. za pomocą programu Any Video Converter Free lub innym ?
Obrazek

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post30 lip 2012, 13:03

Te zniekształcenia w pierwszych klatkach podglądu miniatur występują u mnie zarówno w formatach .wmv jak i .avi.
Nie widzę więc konieczności konwersji do innego formatu. Chyba, że sposób ten jest rzeczywiście skuteczny dla tego lub jakiegoś konwertera o którym mówisz ?
Sam konwertuję te pliki programem aTube Catcher. W różnych formatach jak mówiłem. Poza tym posiadam programy do konwersji FormatFactory i Freemake Video Converter.

Mam jeszcze jedno zupełnie inne, ale związane być może z tym pytanie: czy uszkodzony tzw. root konta może być przyczyną tych zniekształceń w miniaturach ?
Bo mnie wydaje się to mało możliwe, bowiem występowałoby to we wszystkich plikach w widoku miniatur, a przecież występuje tylko w niektórych.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post30 lip 2012, 14:22

uszkodzony tzw. root konta

Poradnik:
Konsola odzyskiwania systemu Windows XP

Masz dużo problemów jak widzę przeglądając ostatnie Twoje tematy, tak więc na razie nie pytaj się o nic
tylko wykonaj to co pisze w p/w poradniku ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post31 lip 2012, 12:09

Tak naprawdę to nie wiadomo czy w ogóle jest jakieś uszkodzenie root-u konta .
Ja pytałem raczej teoretycznie czy jest możliwe, że uszkodzenie root-u konta Admina może być przyczyną tak relatywnie niewielkiego problemu z podglądem miniatur.
Skąd się ten pomysł wziął, chyba już o tym mówiłem w bieżącym temacie, ano po prostu ja wszedłem u siebie w posiadane drugie konto Admina na domyślnym Pulpicie. I z ciekawości postanowiłem sprawdzić jak tam będą wyglądać te miniatury.
Włożyłem dysk do napędu i widzę, ze miniatury te wyświetlają się tam dobrze. Ale nie wszystkie, te z rozszerzeniem .avi chociaż też tylko niektóre z nich - jednak nie. I dlatego pomyślałem o tym koncie root.
Zresztą ta instrukcja, którą podałeś i tak jest dla mnie nieosiągalna. To raczej zadanie dla eksperta.
Myślę, że raczej nieświadomie obarczyłeś mnie zadaniem, które przekracza moje możliwości i wiedzę. Jest to zadanie jak dla mnie na tyle jednak ryzykowne, że ja i tak sam nie podjął bym się go wykonać.

Także zostawmy to, a przejdźmy do wcześniej omawianych sposobów.

nowaksiazka

Użytkownik

Post08 sie 2012, 15:08

polecam zainstalować pakiet K-Lite Full , tam masz dosłownie wszystko czego potrzebujesz do odtworzenia każdego formatu

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post09 sie 2012, 13:31

Kodeki K-Lite w wersji Full posiadam. Przecież pisze o tym wyraźnie także w tym wątku.
Ale skoro mowa o kodekach K-Lite - to w procesie ich instalacji jest do wyboru wiele różnych opcji i dodatków dla tej paczki. Być może tutaj są jakieś mankamenty, których nie uwzględniłem, ponieważ nie znam się na tym zbyt dobrze.

• Reklama

Wróć do „Oprogramowanie”