się kłócicie o minimalną ilość ramu w windows 7 do stabilnej pracy ale każdy jest inny jednemu starczy 2 GB do surfowania po necie a innym potrzeba 3-4 albo nawet 8 GB do pracy ( GRY typu battlefield 4 Assasin Creed III i inne wymagające gry,aplikacje) a czasem dla kogoś minimum to 16 GB bo pracuje na grafice komputerowej ( filmy obrazki w full HD 1080p i wyżej ) ale to nie ma znaczenia bo ram zależy tylko od tego co robisz jak kolega rForce1 korzysta tylko z internetu to tyle mu wystarczy. po za tym windows 7 dobrze zoptymalizowany nie zużywa całego 1 GB RAM'u ja mając windows AREO w stanie idle mam ok 800 MB zużycia a kolega wyrzej w ogule nie stosuje AREO bo mu sie nie podoba więc na dobrą sprawę w stanie idle kolega ma 1,3 GB wolne ( bo ja mam jeszcze ESET'a który nie jest w stanie idle )
więc obaj nie macie racji bo ilość GB ram'u zależy tylko od użytkownika i wykonywanych czynności choć częściowo prawdą jest że 2 GB ram to jest norma dla większości ludzi przeglądający internet.
ja akurat gram w gry i moje minimum to 4 GB i jednocześnie maximum

bo płyta nie pozwala aktualnie mam 3 GB

jeżeli chcecie się tak mądrzyć to powiedzcie tym durnym informatykom jak na windows 7 można wrzucić tylko 1 GB ramu i wstawić takie komputery do bilbioteki szkolnej ja się pytam ( 2x 512mb) oszczędność na maxa
co do zużywania ramu radzę nie zbierać aktywnych procesów bo biorą RAM a co do RAM'u i przeglądarki to polecam Operę

najszybsza ( przetestowane : Opera, Google Chrome, Mozilla Firefox, IE, [ od najszybszej do najwolniejszej ])