Acer 5740G Płyty Recovery

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Patryk24

Użytkownik

Post11 mar 2010, 17:54

Witam!
1. Chciałbym się dowiedzieć czy opłaca się zakupić płyty RECOVERY od firmy Acer - koszt 180 zł?
Płyty są mi potrzebne do zainstalowania systemu w komputerze, swoich nie mam bo nie zdążyłem utworzyć ;/
2. Są może jakieś inne rozwiązania tej kwestii ?

3. Czy na tych płytach znajduję się system i wszystkie sterowniki?
4. Czy da się zainstalować system z tych płyt na sformatowanym (czystym zupełnie) dysku?

Proszę o pomoc:)
Pozdrawiam:)

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post11 mar 2010, 19:07

1. Chciałbym się dowiedzieć czy opłaca się zakupić płyty RECOVERY od firmy Acer - koszt 180 zł?

Nie opłaca się ale jak nie ma innego wyjścia no cóż.

2. Są może jakieś inne rozwiązania tej kwestii ?

Legalnych nie ma. Jeżeli usunąłeś ukrytą partycję Recovery to jedynie płyty mogłyby pomóc. Są oczywiście inne, mniej legalne rozwiązania.

3. Czy na tych płytach znajduję się system i wszystkie sterowniki?

Instalacja jest zautomatyzowana łącznie ze sterownikami. O ile dobrze pamiętam znajdują się one w katalogu głównym po instalacji systemu, lecz tak jak już wspomniałem nie ma potrzeby instalować ich, wszystko jest zautomatyzowane. Oczywiście piszę tutaj o płytach recovery tworzonych przez kreator e-recovery, płyty od producenta nie wiem w jakiej formie są dostarczane, zapewne podobnej.

4. Czy da się zainstalować system z tych płyt na sformatowanym (czystym zupełnie) dysku?

O ile pamiętam nie, musisz mieć partycje założone, w przeciwnym razie kreator zakończy pracę z błędem. Najlepiej jest utworzyć standardowo dwie partycje i wtedy instalować system z recovery, później drugą partycję można usunąć i wolną przestrzeń podzielić według uznania.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Patryk24

Użytkownik

Post11 mar 2010, 20:43

Cóż za fachowa pomoc:)
Serdecznie dziękuję:)
Czyli wystarczy zrobić tylko zwykłe 2 partycje i na jednej z nich zainstalować system?:)
Czym można prosić o te mniej legalne opcję na maila?

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post11 mar 2010, 20:55

Czym można prosić o te mniej legalne opcję na maila?

Nie można ;)

Tutaj jest podobny topik z forum, gdzie częściowo odpowiedziałem na pytanie => http://forum.hotfix.pl/problemy/acer-windows-7-t6197.html

Po prostu w świetle licencjonowania najważniejszy jest klucz produktu, który znajduje się na nalepce pod lapkiem, nośnik jest użyty tylko po to, aby umożliwić korzystanie z systemu ...i licencji. Nośnik można pożyczyć, lecz innej osobie nie wolno przekazywać oprogramowania osobom trzecim.
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl

Patryk24

Użytkownik

Post12 mar 2010, 14:59

a jaką mam pewność że WINDOWS pójdzie na tym key'u który jest na lapku?

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post12 mar 2010, 19:16

Jeżeli klucz jest legalny i nie został użyty na więcej niż jednej maszynie to musi pójść.

Jeżeli instalujesz dajmy na to Vistę, podczas procesu instalacyjnego wcale nie musisz wprowadzać klucza produktu, wybierasz tylko edycję systemu na który Masz legalny klucz. Klucz ten po zainstalowaniu systemu operacyjnego zmieniasz na ten z nalepki pod lapkiem, aktywacja dokona się automatyczne, jeżeli nie będzie można przeprowadzić aktywacji przez internet, należy aktywować produkt przez telefon.

• Reklama

Wróć do „Problemy”