ATA SATA jak podłączyć drugi dysk?laik jestem

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
Hannah

Użytkownik

Post22 lut 2013, 23:31

Witajcie :)
Mam takie zmartwienie. W komputerze jest płyta G41M-VS3 Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dysk systemowy stary ata; teraz chciałam podłączyć drugi dysk sata jako zapasowy; no i w sumie zrobiłam to, ale źle, ponieważ tego dysku w systemie nie widać; nie ma go w biosie; w tych sprawach jestem kompletnym laikiem, a właściwie laiczką; odróżniam ata od sata po kabelkach (taśmach); wiem, że te drugie ponoć szybciej chodzą, poza tym nic już nie wiem; proszę bardzo o pomoc; szukałam w google i tu na forum, ale nie znalazłam informacji i nie rozwiązałam swojego problemu

PS. Jak mogę ustawić powiadomienie o nowym wpisie (odpowiedzi w mojej sprawie) na e-maila?
Dziękuję i pozdrawiam Was bardzo serdecznie :)
Aneczka

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post22 lut 2013, 23:59

PS. Jak mogę ustawić powiadomienie o nowym wpisie (odpowiedzi w mojej sprawie) na e-maila?

Na dole link Obserwuj.

a co do tematu, skoro SATę odróżniasz, to tylko pytanie, czy dobrze też zasilanie siedzi? I czy czuć/słychać, że dysk się kręci?

Wejdź do biosu, tam przejdź do advanced->Storage, wchodząc na poszczególne kanały SATA sprawdź czy nie ma dysku, a w środku mają ustawione Auto.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
Hannah

Użytkownik

Post23 lut 2013, 01:19

a co do tematu, skoro SATę odróżniasz, to tylko pytanie, czy dobrze też zasilanie siedzi? I czy czuć/słychać, że dysk się kręci?

podłączyłam kabelki, dysk jest ciepły, więc zasilanie dochodzi; na słuch..hm...no nie mogę stwierdzić, czy to ten stary, czy ten sata
Wejdź do biosu, tam przejdź do advanced->Storage, wchodząc na poszczególne kanały SATA sprawdź czy nie ma dysku, a w środku mają ustawione Auto.

Nie ma, ale wszystko jest na auto. U mnie wygląda to tak:
SATAII_1 [ATAPI CDROM]
SATAII_2 [NOT DETECTED]
SATAII_3 [NOT DETECTED]
SATAII_4 [NOT DETECTED]
IDE1 MASTER [HARD DISK]
IDE1 SLAVE [NOT DETECTED]

Ciekawostką jest to, że po wyjściu z biosu pojawia się ekran
Please select boot device:
CD/DVD: PM-ATAPI
HDD: 3M - SAMSUNG....
Wcześniej tego ekranu nie bylo, tzn. przed włożeniem tego dysku sata;

Wiecie co? Ja coś na pewno źle podpięłam, tylko pytanie co? I jak to zmienić?

Aha, o zworkach wiem, ale nie mam pojęcia jak to poustawiać, czyli MASTER i SLAVE;
sądziłam, że po podpięciu tego dysku sata, pozmieniam sobie tylko w biosie i już, a tu taka lipa :(
No nic, może jutro ktoś mi pomoże; zalezy mi, ponieważ mam takie plany, żeby na tym sata wolną chwilą zainstalować system, a tamten stary ata będzie magazynem.

Pytanie: czy znowu muszę zasuwać do serwisu, bo czegoś nie umiem?
Aneczka

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post23 lut 2013, 12:09

Przejdź do BIOS-u do sekcji Advanced => Storage Configuration
W pozycji ATA/IDE Confoguration zmień na Compatibile
Teraz wybierz opcję [IDE 1, SATA 2, SATA 4].
W tym momencie porty SATA oznaczone na płycie SATA 1 oraz SATA 3 nie będą działały.
Dysk twardy SATA musisz podłączyć do SATA 2 lub SATA 4, a najlepiej do SATA 4, bo SATA 2 traktowany będzie jako Master. Oczywiście dysk podłączaj gdy komputer jest wyłączony.
Zresztą spróbuj w obydwu portach.

Przed wyjściem z BIOS-u zapisz zmianę ustawień: Exit => Save Changes and Exit

Awatar użytkownika
Hannah

Użytkownik

Post23 lut 2013, 17:08

Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Dziś rano mnie olśniło. Przypomniałam sobie walkę, którą stoczyłam z nową kartą sieciową, którą zakupiłam w Saturnie. Nie wdajac się zbytnio w szczegóły - w zależności od gniazda, do którego wsadziłam - miałam zupełnie inną kartę: na jednym gnieździe działała, na drugim nie. Porażka i tandeta okropna - dziś już nie działa w ogóle (ma 1 miesiąc - tyle wytrzymała)!
Ale do rzeczy. Wczoraj dysk podłączyłam pod SATAII, a dziś rano pod SATAIII. Weszłam od razu do biosu, no i dysk normalnie był widziany; komputer bez pytania uruchomił się; system na starym, a ten już widnieje w mój komputer.

Teraz tak: powiedz mi, czy dobrze zrobiłam? Bo Twoja porada wydaje mi się skomplikowana, ale jeżeli jest lepsza i tak mam zrobić - to zrobię to :)
Aneczka

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post23 lut 2013, 17:15

Hannah pisze:Teraz tak: powiedz mi, czy dobrze zrobiłam? Bo Twoja porada wydaje mi się skomplikowana, ale jeżeli jest lepsza i tak mam zrobić - to zrobię to

Jeżeli już jest wyszstko w porządku, dysk jest wykrywany, to nie musisz nic więcej robić.

Awatar użytkownika
Hannah

Użytkownik

Post23 lut 2013, 17:26

Tak, jest to nowy dysk, zakupiony na Allegro od działającej firmy, sprzedającej komputery i inne takie komputerowe rzeczy; dysk, który dziś sprawdziłam - śmieć!; robię dokumentację i po raz ostatni wyślę e-maila do Sprzedawcy; jeżeli nadal będzie milczał - w poniedziałek idę na Policję

Testy zrobiłam hd tune i crystal disk info; jeszcze czymś mam przetestować? to podajcie nazwy programów
Aneczka

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post23 lut 2013, 17:53

Nie bardzo rozumiem o co chodzi.
Nie wykrywało Ci dysk, z tego co rozumiem już wykrywa, więc w czym jest nadal problem ?

Awatar użytkownika
Hannah

Użytkownik

Post23 lut 2013, 17:59

Kupiłam nowy dysk, a dostałam stary - z 2005 roku; są na nim jakieś śmieci - 350 mb, Dysk był włączany 48928 razy. Testy niezależnych programów potwierdzają te dane i wiele innych o dysku.
To, że nie umiałam go podłaczyć to jedna sprawa - dziękuję bardzo - już załatwiona
A to, że zapłaciłam za nowy, a otrzymałam stary to druga, rozumiesz teraz? :)
Aneczka

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post23 lut 2013, 18:04

Hannah pisze:Kupiłam nowy dysk, a dostałam stary - z 2005 roku; są na nim jakieś śmieci - 350 mb, Dysk był włączany 48928 razy.

Skontaktuj się ze sprzedawcą (najlepiej zadzwoń) i odeślij dysk. Powinien zwrócić Ci pieniądze.
Możliwe, że pomylił Twoje zamówienie z jakimś innym, wtedy wyśle Ci dysk, który faktycznie zamówiłaś.
Sprawę da się załatwić.

Pokaż link do aukcji.

Awatar użytkownika
Hannah

Użytkownik

Post23 lut 2013, 18:24

Skontaktuj się ze sprzedawcą (najlepiej zadzwoń) i odeślij dysk. Powinien zwrócić Ci pieniądze.
Możliwe, że pomylił Twoje zamówienie z jakimś innym, wtedy wyśle Ci dysk, który faktycznie zamówiłaś.
Sprawę da się załatwić.

Nie sądzę; nie odzywa się; dysk miał być częścią nowego zestawu komputerowego, który zakupiłam na tej aukcji: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Na dysk czekałam ponad 3 tygodnie; sprzedawca dokładnie wiedział, co mi wysyła, ponieważ wielokrotnie żądałam tego dysku i gwarancji, której nie dostałam;

Komputer, który zakupiłam miał być nowy; przyjechał do mnie:
-połamana obudowa
-wyrwane chłodzenie procesora
-procesor używany, bo sprzedawca kupuje stare na aukcjach
- komputer nie nadaje się do pracy; do niczego zresztą się nie nadaje
- 15 minut po włączeniu temp. CPU wynosi 53 stopnie
- zużycie procesora 80% na podstawowe czynności biurowe; a gdzie reszta?

Ten śmieć kosztował mnie już dużo, dużo wiecej niż 560 zł;

w tej chwili na ile go wyceniasz? Ja na 200 - 250 zł

Zobacz, może innych ludzi oszukali dokładnie tak samo jak mnie?
Aneczka

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post23 lut 2013, 19:00

Jak czytam treść tej aukcji (jaki to renomowany i super wydajny sprzęt) to normalnie płakać mi się chce ze śmiechu.
Propaganda pełną parą.

Następnym razem zapytaj na forum przed dokonaniem zakupu.

Polecam lekturę => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Ciebie głównie dotyczy punkt II (TOWAR NIEZGODNY Z UMOWĄ).

Awatar użytkownika
Hannah

Użytkownik

Post27 lut 2013, 10:25

Jak czytam treść tej aukcji (jaki to renomowany i super wydajny sprzęt) to normalnie płakać mi się chce ze śmiechu.

Zapytałam sprzedawcę, czy kiedy pisał tę aukcję był naćpany czy nawalony procentami?
Propaganda pełną parą.

A dla mnie oszustwo i to podwójne; i sprzedawca to potwierdzil; wiesz to nie tylko nieuczciwa konkurencja, to jest szwindel na dużą skalę; przynosi dochód, a pomysl na biznes jest prosty: to, co musi - jest nowe, ale najtańsze jak tylko się da;
to, co trudno sprawdzić - może być używane, bo klient to głupek, który na niczym się nie zna; nie moze pewnych rzeczy sprawdzić; a różnica jest duża: zauważ: używany procesor kosztuje zaledwie max. 15 zł
Zapytałam sprzedawcę, czy kiedy pisał tę aukcję był naćpany czy nawalony procentami?
nie uzyskałąm odpowiedzi na to, ale na inne pytanie owszem - o wiele ważniejsze;
Następnym razem zapytaj na forum przed dokonaniem zakupu.

zapytałam i użyskałam od Cibie odpowiedź :)
Polecam lekturę => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ... zytaj.html
Ciebie głównie dotyczy punkt II (TOWAR NIEZGODNY Z UMOWĄ).

Ja znam przepisy i właśnie dlatego, ze je znam, zamierzam iść na Policję;
Widzisz, z mojego punktu widzenia wygląda to tak: nowy komputer jest takim samym towarem jak nowa bluzka czy spodnie; odzyskanie kwoty 560 zł, czy 540 zł nie satysfakcjonuje mnie;
Nie zamierzam trząść się tak jak inni ludzie, którzy panicznie bali sie przekroczenia terminu 10 dni "Konsument w przypadku zawarcia umowy na odległość może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie 10 dni od wydania rzeczy (do rąk Konsumenta).
Termin liczony jest od objęcia w faktyczne władanie rzeczy, a nie wydania rzeczy przez Przedsiębiorcę kurierowi"
Rozmawiałam z tymi ludźmi - posłusznie i na własny koszt zwracali te komputery

Z punktu widzenia sprzedawcy - jest opcja wspaniała; ktoś oddaje i jeszcze zapłaci za wysyłkę; sprzedawca odda kasę no i po sprawie, a swój przestępczy proceder uprawia sobie dalej; rozumiesz?

Po co ja mam sie wykłócać ze sprzedawcą, ja na Policję pójdę - niech ich sprawdzą;

A pieniądze - wiesz ten komp. nie wytrzyma nawet roku - więc go odeślę, na reklamację i tak i tak; mam to w nosie;
On po prostu zepsuje się w trakcie gwarancji, bo ja już miałam takie doświadczenia i padnie zapewne plyta główna. Ale to ich sprawa, co z tym zrobią

-- 27 lut 2013, 10:25 --

Witajcie :)
Nie widzę opcji edytuj, więc piszę post pod postem, proszę ewentualnie to poprawić.

Wczoraj złożyłam na Policję zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa, czyli oszustwa przez tą firmę; wystawiłam negatyw i zawiadomiłam o sprawie Allegro. Sprzedawca twierdzi, że mam złych doradców komputerowych, a wyniki dwóch programów, którymi sprawdzałam przysłany mi dysk - kłamią.
W linkach obrazki z wynikami testów.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Ten drugi uwaga to mój stary ata

Co Wy na to? Jakie jest Wasze zdanie?
Aneczka

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post27 lut 2013, 19:25

Ten dysk nie wykazuje problemów
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
Hannah

Użytkownik

Post27 lut 2013, 20:34

Bardzo lubię Twoje wyważone odpowiedzi. Zresztą - to jest bardzo fajne forum, bardzo miła atmosfera, dlatego tu sobie przyszłam :) i innym osobom - również polecam to forum;

A wracając do tematu,
Ten dysk nie wykazuje problemów
to wiesz, ja kupiłam nowy komputer z nowymi podzespołami tudzież nowym dyskiem, a dostałam to, co widać wyżej. Jakie jest Twoje zdanie? To jest nowy dysk? Tak twierdził sprzedawca: najpierw, że mi wysłał nowy dysk, potem, że używany, ale programy kłamią, bo on nie ma dużego przebiegu, a teraz że programy kłamią, a ja mam złych doradców. Co Ty na to?
Aneczka

• Reklama

Wróć do „Problemy”