Błąd SMART dysku - prośba o pomoc :(

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
ZioloPCTV

Użytkownik

Post31 sie 2013, 21:21

Zapisz je w Dysku Google w chmurze gdyby co ;)

A może format pomoże? Jesteś w stanie formatnąć dysk?

Awatar użytkownika
Crux

Użytkownik
Kontaktowanie:

Post31 sie 2013, 22:00

Nie, chmurę to jednak sobie daruję, myślę, że wujek G wie o mnie wystarczająco dużo z przeglądarki i wyszukiwarki, dodatkowych danych pod analize mu nie będę podsuwał :D Co do formata - jeśli nie ma gwarancji, że to trwale rozwiąże problem to też szkoda zachodu raczej. Bez nowego dysku chyba się jednak nie obejdzie, prędzej czy później będę musiał w niego zainwestować. Także sprawdzę ile u mnie w mieście zawołają za wstawienie dysku (wewnętrznego) lub wyjęcie starego (żeby podpiąć zewn.) i chyba kupię jakiś bo jakie wyjście... Przemyślę to jeszcze.

W każdym razie dzięki wielkie za zainteresowanie tematem i za próbę pomocy :)

PS: zrobiłem jeszcze raz analizę Disc Doctorem, na dysku C znalazło błędy bo kazało zrestartować kompa dla ukończenia analizy, co uczyniłem - przy uruchomieniu włączył się chkdsk, przeanalizował wszystko i skończył. Czy to coś pomogło nie wiem. :drool:

Awatar użytkownika
ZioloPCTV

Użytkownik

Post31 sie 2013, 23:18

Być moze pomogło, może to był zwykły błąd systemu?? Jeżeli uciągniesz na tym dysku to będzie ok. W razie jakichkolwiek problemów pisz w tym samym temacie na pewno odpowiem ;) Pozdrawiam Zioło

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Post31 sie 2013, 23:27

Oj Panie ZioloPCTV , nie pisz jak się nie znasz, a już w momencie jak dysk zaraz ma szansę ducha wyzionąć.

Drogi Crux, dysk jest po poważnych przeżyciach związanych z bad sektorami. Niestety raport SMART mówi o wielu następnych. Jeśli się nie ustabilizują, a zapewne tak będzie to dojdzie w końcu do blokady tego dysku.

Pytanie do Pana ZioloPCTV , po co zewnętrzny? Skoro już kupować, a zaraz się szykuje wymiana dysku wewnętrznego to trzeba już kupować normalny dysk wewnętrzny o często lepszych parametrach pracy od zewnętrznego i go zamontować.

Awatar użytkownika
Crux

Użytkownik
Kontaktowanie:

Post31 sie 2013, 23:55

lewy dziękuję za odpowiedź. Czy mógłbyś w takim razie w wolnej chwili pomóc mi w wyborze możliwie jak najlepszego dysku wewnętrznego w cenie max. 100-120 zł. ? (niestety nie stać mnie na razie na więcej :cry: ) Pojemność nie ma znaczenia, 160GB starczy - ważne żeby posłużył mi jak najdłużej.

Druga sprawa, piszesz, że obecny dysk jest po poważnych przeżyciach związanych z bad sektorami. Z czego to wynika? Komputer ma 6 lat, od nowości nic w nim nie zmieniałem, użytkuje go normalnie, głównie do pracy. Nie znęcam się nad nim grami czy innymi pierdołami - co więc może być przyczyną, że dysk twardy jest w tak opłakanym stanie? Starość? Ile mniej więcej czasu powinien wytrzymać dobry dysk? Chciałbym wiedzieć na przyszłość jak się z nim obchodzić żeby ten nowy, który widocznie muszę kupić posłużył mi jak najdłużej.

Awatar użytkownika
bajbus

Ekspert

Post01 wrz 2013, 00:20

Np Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników tylko teraz pytanie czy dysk jest ATA czy SATA najlepiej by było jakbyś odkręcił bok obudowy i na dysku będzie napisane czy to ATA czy SATA

Ps. Co do wymiany dysku nie jest to w ogóle takie trudne ;)
Hotfix
Pozdrawiam,
Obrazek :)

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post01 wrz 2013, 00:25

Bad sektory powstają bo taka już natura dysków, niestety to nośniki magnetyczne z elementami mechanicznymi, a na dodatek bardzo delikatnymi. Lekka wada produkcyjna, kurz czy cokolwiek w środku doprowadza do powstawania bad sektorów. Na uszkodzenia mają też wpływ czynniki atmosferyczne czy też uderzenia.

Co do rozpoznania typu dysku, to modelu hdt725032vla to będzie SATA, a zatem będzie podpięty takim kabelkiem

Obrazek
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
Crux

Użytkownik
Kontaktowanie:

Post01 wrz 2013, 10:51

@bajbus - dzięki za propozycję, ale 200 zł. to na teraz dla mnie za drogo :cry: proszę o jakieś tańsze opcje, do 120 zł, może być mniejsza pojemność, 160/250 nawet. No chyba, że obecny dysk pociągnie mi jeszcze chociaż z miesiąc to postaram się dozbierać na ten co podałeś jeśli jest tego wart. Co do montażu to jestem zupełnie zielony, bez wizyty u fachowca się chyba nie obejdzie, no może gdyby ktoś krok po kroku wytłumaczył co po kolei i jak trzeba robić...

@cosik-ktosik - miałem już otwierać obudowę i szukać jak radził bajbus, ale wierzę na słowo. Dziękuję za info.

Panowie jest jeszcze coś co powinienem wiedzieć będąc u progu wymiany dysku? bo nie bardzo wiem nawet o co pytać.
Ja sobie pomyślę w ogóle o tym, że jeszcze poza wymianą dysku trzeba będzie wgrać system od nowa (czego przy zakupie nie robiłem) i wszystko inne to mnie osłabienie bierze :doh:

Awatar użytkownika
bajbus

Ekspert

Post01 wrz 2013, 11:26

Crux Wymiana dysku nie jest taka trudna odkręcasz tylko bok obudowy patrzysz jak jest przykręcony i podłączony i wykręcasz go z miejsca gdzie jest zamontowany i w to samo miejsce wkładasz dysk zakupiony jeśli będziesz miał problemy w karzdej chwili będziesz mógł poprosić o pomoc a z zainstalowaniem windows'a też będziesz mógł sobie poradzić są poradniki jak zainstalować windows'a krok po kroku
Ps. Najtańszy jakie znalazłem Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Hotfix
Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
Crux

Użytkownik
Kontaktowanie:

Post01 wrz 2013, 11:48

Ok, dzięki wielkie, jak już będę miał coś działać to na pewno tutaj napiszę :)

bajbus pisze:Ps. Najtańszy jakie znalazłem Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Ten już cenowo bym jakoś podołał, tylko widzę, że tu jest napisane Interface: ATA 100, to będzie dobry? Bo @cosik-ktosik pisał, że ten co mam to SATA :think: więc żeby się nadało przy montażu.

Panowie, a zasilacz ma jakieś znaczenie przy wymianie dysku? bo tak czytałem na kilku forach. Z tego co widzę ja mam coś takiego (tak jest napisane na zasilaczu):

Creative, model MAG120290TH4
Input: 230V - 50 Hz, 200 mA
Output: 12V - 2,9A

I na prawym dolnym rogu: 12V

Awatar użytkownika
bajbus

Ekspert

Post01 wrz 2013, 11:59

Nie wiemy jaki masz dysk czy ATA czy SATA a cosik_ktosik dał tylko przykład kabla jak poznać po nim jaki masz dysk jeżeli kabel będziesz miał taki jak na foto to będzie oznaczało że dysk masz SATA a jeśli będzie inny niż na foto to będzie ATA
Hotfix
Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
Crux

Użytkownik
Kontaktowanie:

Post01 wrz 2013, 12:20

Zdjąłem boczną obudowę, wprawdzie nie widzę na dysku żeby było napisane jaki jest (lub nie wiem gdzie patrzeć, komputer na chodzie, więc nie tykam tego na razie), ale widzę, że:
Obrazek
(rysunek poglądowy)

U mnie jest tak samo jak na tym po prawej, tyle, że kabelek jest pomarańczowy, czyli taki jak podał @cosik-ktosik. Także sumując wychodzi na to, że mam dysk SATA :)

Awatar użytkownika
bajbus

Ekspert

Post01 wrz 2013, 12:49

Hotfix
Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
Crux

Użytkownik
Kontaktowanie:

Post01 wrz 2013, 13:10

ok, dzięki wielkie @bajbus, ten dysk wygląda całkiem ok i prawdopodobnie jego właśnie zamówię. Póki co skupie się na zgraniu wszystkich plików ze starego dysku żeby nic nie stracić, poczytam o wgrywaniu od nowa systemu, a później przyjdzie pora założyć nowy. Także temat cały czas aktualny, za każdą opinię, wskazówkę, itp serdecznie dziękuję.

Awatar użytkownika
bajbus

Ekspert

Post01 wrz 2013, 13:13

Jeśli będziesz miał jakieś problemy pisz śmiało ;)
Hotfix
Pozdrawiam,

• Reklama

Wróć do „Problemy”