Bluescreen Windows Vista, 0x0000007B

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post16 cze 2010, 21:19

Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

pablo264

Użytkownik

Post17 cze 2010, 10:23

Jest możliwość że Linux Ubuntu by mi działał ? I za jego pomocą wyeliminował bym problem ?

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post17 cze 2010, 10:52

Tak, jest taka możliwość.

I za jego pomocą wyeliminował bym problem ?

To zależy co Masz na myśli. Jeżeli błędy w systemie plików, możesz użyć narzędzi typu ntfsck (Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników) i przeskanować daną partycję NTFS. Jeżeli tylko o skanowanie ci chodzi lepszym rozwiązaniem będzie przeskanowanie partycji check diskiem z poziomu WinPE.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

pablo264

Użytkownik

Post17 cze 2010, 12:46

Narazie spróbuje odczytać plik dmp i troche poskanować dyski...Jeżeli mi się uda to dam logi z tych programów... działają na Linuxie ?

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post17 cze 2010, 13:02

Nie próbowałem uruchamiać Windbg pod Linuksem, lecz z tego co widzę powinien program chodzić pod emulatorem Wine bez większych problemów. Upewnij się tylko, że Masz najnowszą wersję Wine. Jak zainstalować w Ubuntu/Debianie najnowsze Wine.
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl

pablo264

Użytkownik

Post17 cze 2010, 18:35

Te forum wymiata narazie uruchomiłem Ubuntu, muszę się przyzwyczaić bo pierwszy raz z niego korzystam szczerze :P teraz muszę tylko sprawdzić te pliki dmp...

-- 17 cze 2010, 18:33 --

Pobawiłem się trochę linuxem itp. ale nie udało mi się zrobić na linuxie żadnego skanu z tych programów co były podane ani nie znalazłem plików dmp a program windbg nie działa bez Microsoft Framework więc Wine nie skutkuje...

-- 17 cze 2010, 18:35 --

Co proponujecie ?

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Instalacja Debugera Windows (WinDbg) pod Linuksem (Debian)

Post18 cze 2010, 01:36

Biblioteki .NET Framework też można zainstalować pod Wine, spróbuj przez Winetricks. Jest to skrypt powłoki, we wcześniejszym poradniku dot. MyPhoneExplorer jest link skąd pobrać ów skrypt. Zapisujesz poprzez PPM na odsyłaczu => Zapisz jako

Jak coś tutaj Masz link do strony skryptu => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Po uruchomieniu skryptu szukaj następujących pozycji, zaznacz wybrane i rozpocznij pobieranie i instalację.
dotnet11 MS .NET 1.1 (requires Windows license, but does not check for one)
dotnet20 MS .NET 2.0 (requires Windows license, but does not check for one)
dotnet20sp2 MS .NET 2.0 sp2 (requires Windows license, but does not check for one)
dotnet30 MS .NET 3.0 (requires Windows license, but does not check for one, might not work yet)

-- 18 cze 2010, 01:35 --

Sprawdziłem teraz na swoim Linuksie, do zainstalowania Debugera Windows pod Linuksem nie potrzeba bibliotek .NET Framework.

1) Zainstaluj najnowsze Wine
2) Pobierz WinDbg odpowiednie dla swej architektury
3) PPM na pobranym pliku MSI i z menu kontekstowego wskaż Otwórz za pomocą "Wine Windows Program Loader"
4) Rozpocznie się instalacja, postępuj zgodnie z zaleceniami kreatora.
5) Uruchom WinDbg poprzez menu systemowe i przeanalizuj dumpy.

Sprawdziłem u siebie i nie wymaga on dodatkowych zależności, piszą co niektórzy że dodatkowa paczka msi jest potrzebna, lecz akurat u mnie obyło się bez tego.

pablo264

Użytkownik

Post18 cze 2010, 10:19

Może już miałeś wgranego .NET Frameworka? Nie wiem ja już mam dość i ratuje ważne pliki a potem kompletny format dysku jak to nie pomoże to serwis...

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post18 cze 2010, 10:39

Nie, instalacje robiłem na czystym najnowszym Wine.

Podaj konkretnie jaki komunikat się pojawia podczas instalacji WinDbg pod Wine.

I jak coś zbierz wszystkie dumpy jakie Masz wrzuć na wikisend.com

pablo264

Użytkownik

Post18 cze 2010, 14:15

Dobra temat do zamknięcia nie miałem już pomysłów na naprawienia bez utraty danych więc co najważniejsze nawgrywałem za pomocą Linuxa na płyty i zrobiłem całkowity format twardego dysku. I dopiero to pomogło. Prawdopodobnie to było coś z jedną z partycji. Dzięki za wszelką pomoc.

-- 18 cze 2010, 14:14 --

Heh wgrałem sobie na pamiątke wygaszacz ekranu BlueScreen :D

• Reklama

Wróć do „Problemy”