Bluescreen Windows Vista, 0x0000007B

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
pablo264

Użytkownik

Post14 cze 2010, 18:20

Mam problem przy uruchamianiu windowsa pojawia mi się bluescreen. Mam orgyginalnego windowsa z płytą, mam pytanie przede wszystkim jak sprawdzić co pisze na bluescreenie ponieważ jest on wyświetlany tylko przez ułamek sekundy. Próbowałem w wierszu poleceń komende chkdsk jednak pojawia mi się błąd "Nie można uruchomić programu chkdsk, ponieważ wolumin jest używany przez inny proces. Można uruchomić program chkdsk po uprzedniej dezinstalacji woluminu"
I pytanie czy chcem przeprowadzić dezinstalację.

-- 14 cze 2010, 18:20 --

Dobra teraz mój problem polega na tym żeby uruchomić chkdsk udało mi się zrobić zdjęcie z bluescreenem, wiem że jest to błąd 0x0000007B da się naprawić ten błąd bez uruchamiania Windowsa i czy da się uruchomić Windowsa bez przeinstalowywania lub utraty danych na dysku?

Awatar użytkownika
me@djohnsc

Administrator

BlueScreen Win Vista

Post14 cze 2010, 20:04

Można odczytać plik DMP -> Bluescreen (BSOD) - szukanie przyczyny powstawania. Czytanie plików DMP jeżeli nie potrafisz to wrzuć na jakiś hosting i go odczytamy.

Kod błędu, który napisałeś znajduje się na tej liście -> Błędy systemu Windows (kody BSOD) -> 0x0000007B

W ogóle nie da się wykonać polecenia chkdsk /f /r ? Zastosuj się do porad tutaj zawartych -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Spróbuj też odczytać i podać do analizy smart -> viewtopic.php?f=22&t=30

Winą może bić wirus. Zastosuj -> http://www.hotfix.pl/infusions/pro_down ... d-p324.htm

pablo264

Użytkownik

BlueScreen Win Vista

Post15 cze 2010, 08:32

Nie zainstaluje żadnego programu ani go nie użyje ponieważ nie mogę uruchomić windowsa bo podczas wczytywania wyskakuje bluescreen i resetuje się komputer i tak w kółko. Myślałem żeby jakoś z konsoli to naprawić. Tryb awaryjny też nie działa pojawia się ciąg lokalizacji plików systemowych i resetuje na jednym jeśli potrzeba to moge podać nazwę. Myślę że to coś z dyskiem bo płytą z windowsem patrzyłem to jedna partycja mi się sformatowała i myślałem żeby na nią zainstalować drugiego Windowsa żebym miał dostęp do programów i to naprawił ale pojawia się inny błąd że na tej partycji nie da się zainstalować Windowsa...

PS: chkdsk uruchomiłem ale były pod koniec jeszcze jakieś błędy zaraz wszystko podam.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

BlueScreen Win Vista

Post15 cze 2010, 09:08

Podczas uruchamiania wybierz "F8" i wskaż Ostatnią dobrą znaną konfigurację. Sprawdź czy system się uruchomi.

Niestety bez plików DMP to trzeba by w ciemno tutaj radzić, daj przynajmniej pliki znajdujące się w C:\Windows\Minidump
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

pablo264

Użytkownik

Post15 cze 2010, 09:45

Ale jak bez uruchamiania systemu ? PS: Wkurzyłem się i zrobiłem reinstal Windowsa niestety nie wiem jakim cudem to nic nie dało nie mam już pomysłów... Zauważyłem że jak instalowałem windowsa to jedna partycja była skasowana i nie przydzielona... nie dało się z niej zrobić nowej partycji ani zainstalować tu Windowsa do tego jak uruchamiam Tryb Awaryjny to resetuje mi się przy pliku crcdisc.sys

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post15 cze 2010, 09:53

Ale jak bez uruchamiania systemu ?

Pliki DMP możesz skopiować z uszkodzonego systemu przy pomocy bootowalnej płyty Linux Live CD lub używając WinPE.

crcdisc.sys

Przetestuj pamięć RAM Memtestem86+ => Instrukcja obsługi programu Memtest86+
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl

pablo264

Użytkownik

Post15 cze 2010, 09:57

Jak mogę użyć ten WinPE ? Musze go jakoś wypalić na płytę ? Można na pendrive ?

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post15 cze 2010, 10:11

Może być pendrive, równie dobrze płyta CD\DVD, wszystko zależy od tego czym dysponujesz.

Na portalu Hotfix.pl jest pełno poradników dotyczących tego typu zagadnień, przeczytaj:
=> Opis WinPE
=> Tworzenie dysku odzyskiwania systemu Windows Vista
=> Tworzenie bootowalnego pendrive z WinPE

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post15 cze 2010, 10:19

crcdisc.sys

- możesz jeszcze sprawdzić poradnik Resetowanie BIOS-u płyty głównej komputera.
Trzeci sposób -> Reset poprzez wczytanie fabrycznych (domyślnych) ustawień BIOS-u z poziomu BIOS-u.

Nie będziesz mógł to :
Pierwszy sposób -> Reset poprzez wyciągnięcie baterii z płyty głównej.

Ustawienie kolejności bootowania w BIOS-ie, zmiana i wybór urządzenia bootującego.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

pablo264

Użytkownik

Post15 cze 2010, 10:29

Wkońcu jakieś konkretne odpowiedzi. Ale mam jeszcze inne pytanie skąd mogę ściągnąć Windows Automated Installation Kit oprócz ze strony microsoft.com bo siedze teraz u kolegi na kompie z pirackim XP a potrzebna autoryzacja Windowsa żeby ściągnąć. U siebie bym ściągną ale nie moge go uruchomić :P głupia sytuacja :P

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post15 cze 2010, 10:45

Po co ci WAIK??? W sieci Masz gotowe obrazy WinPE, w tym poradniku jest link do obrazów => KLIK (ostatni punkt).

pablo264

Użytkownik

Post15 cze 2010, 19:37

rokko pisze:
crcdisc.sys

Przetestuj pamięć RAM Memtestem86+ => Instrukcja obsługi programu Memtest86+

Wykonałem ale z tego co mi wiadomo to sam nie powinien się resetować podczas testowania.

-- 15 cze 2010, 19:37 --

Tworzenie bootowalnego pendrive z WinPE
Skorzystałem z tej instrukcji i chyba nie działa... powinno wyskoczyć np. naciśnięcie dowolnego klawisza spowoduje uruchomienie bootowalnego USB czy coś takiego jak w przypadku płyty ? Bo nic nie wyskakuje uruchamia się windows normalnie i BlueScreen... mam już tego dość

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post15 cze 2010, 23:30

A ustawiłeś w biosie bootowanie z pendrive (USB)?
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

pablo264

Użytkownik

Post16 cze 2010, 20:57

Sprawdzałem każde po kolei botowania

-- 16 cze 2010, 14:17 --

me@djohnsc pisze:Winą może bić wirus. Zastosuj -> http://www.hotfix.pl/infusions/pro_down ... d-p324.htm

Przeglądam cały temat od początku i chyba najważniejsze przegapiłem czyli dr web livecd... a nawet antywirus ostatnio był wyłączony bo licencja mi się skończyła... to chyba moja ostatnia deska ratunku...

-- 16 cze 2010, 16:09 --

Albo nie umiem botować pendrive albo się nie da. Spróbuje jeszcze z płytą.

-- 16 cze 2010, 16:29 --

Yeah pierwsza moja uciecha... pisze ten post z mojego komputera za pomoca dr web livecd az sie zdziwilem ze jest nawet internet. Teraz czekam az sie zeskanuje.

-- 16 cze 2010, 20:55 --

Dobra czekam na dalsze propozycje co moge zrobic w wierszu polecen nie dziala chkdsk, reinstal windowsa nic nie daje, tryb awaryjny nie dziala, memtest i dr web livecd nic nie wykrywa, przywracanie systemu nie skutkuje, zmienialem ustawienia w biosie na standardowe i nawet odkurzalem komputer :P pozostaje tylko serwis ? Oj cos mi sie wydaje ze tak, takich problemow jak ja to chyba nikt nie ma i wydaje mi sie ze na moje problemy to juz programow chyba nie ma...

• Reklama

Wróć do „Problemy”