Brak miniatur plików video avi windows 7

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
sivarybnik

Użytkownik

Post22 lut 2011, 01:36

witam. Kupiłam lapka niedawno a na dysku D utworzyłam folder z filmami gdy go otworzyłam były miniaturki filmu ( była widoczna klatka filmu ) w innych folderach gdzie miałam filmiki z aparatu fot również były miniatury- widoczne klatki. Po wejściu do folderu od razu wiadomo było jaki to film bez czytania tytułu. Po paru tygodniach miniatury-klatki filmu znikneły pojawiły się miniatury w postaci klatek w środku z grafiką baloników na niebieskim tle z nazwą AVI :@ w opcjach folderów jest odznaczone "zawsze pokazuj ikony nigdy miniatury" ( jak na moje oko to jest ikona ale nie z podglądem fimu) nie wiem w czym problem czy może mam jakis program, który to zmienił? czy może to gdzies w ustawieniach na kompie trzeba zmienić? a może w WMP? a może w all player? naprawdę nie wiem. Na internecie szukałam odp na to pytanie dużo osób ma ten problem jednak odpowiedzi i rozwiązania nie znalazłam. Jeśli ktoś wie jak to zrobić to czekam na odpowiedz. Aha jak by tego było mało to w bibliotece mam "przykładowe wideo" i jest tam miniaturka- klatka filmu (filmik o rozsz wmv) wkleiłam więc swój film z dysku D w te samo miejsce o tym samym rozszerzeniu no niech ktos wytłumaczy dlaczego filmik przykładowy z komputera ma podgląd w ikonie a mój film nie? :roll:

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post22 lut 2011, 01:47

Witam.

Będąc w danym folderze kliknij na wolnym polu prawym przyciskiem myszy i wybierz Właściwości. W zakładce Dostosuj wybierz Film.

-- Wt, 22 lut 2011, 01:46 --

Aha i zaznacz niżej aby zastosowało do wszystkich podfolderów.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
Janusz_1956

Użytkownik

Post22 lut 2011, 10:54

Przepraszam, że się podczepiam ale mam podobny problem. Na XP miałem tak ustawione, że wchodząc do folderu gdzie miałem fotki od razu na miniaturkach widziałem jakie to zdjęcie a na siódemce nie mogę tej opcji znaleźć. Co mam ustawić żebym nie musiał otwierać fotki żeby ją zobaczyć.
Janusz

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post22 lut 2011, 11:26

Trzeba ponownie skojarzyć typ pliku z programem do otwierania

Start -> Programy domyślne -> Skojarz typ pliku lub protokół z określonym programem

Następnie np typ pliku
wideo .avi oraz audio .mp3 skojarzyć trzeba z Windows Media Player (jako domyślny po instalacji) lub odtworzyć pełną ścieżkę do wybranej przez siebie aplikacji

To co jest jeszcze domyślnie otwierane przez WMP to
asf, mpeg, mpg, mts, wma, wmv, m3u, mov, ...

lub:

Zobacz może w ten sposób. W opcjach folderów Organizuj - Pokaż ukryte pliki foldery i dyski.
Wejdź do C:\Users\Nazwa usera\AppData\Local i Usuń IconCache.db.
Restart kompa.
W folderze C:\Users\Nazwa Użytkownika\AppData\Local\Microsoft\Windows\Explorer
Usuń wszystkie znajdujące się tam pliki o rozszerzeniu *.db (np. thumbcache_1024.db; thumbcache_256.db; thumbcache_32.db; thumbcache_96.db; thumbcache_idx.db; thumbcache_sr.db.
I restart kompa.

Obrazek

źródło: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ;)
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

sivarybnik

Użytkownik

Post22 lut 2011, 23:15

chwila moment :) cosik_ktosik miales racje- miałam zaznaczone w "dostosowywanie" - optymalizuj ten folder dla i było dla obrazy lecz zmieniając na video i zaznaczając ze rówiez wszystkie podpliki niestety nic się nie zmieniło:(

-- 22 lut 2011, 23:15 --

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

nadal tak wygląda mój folder a miał być podgląd filmów w ikonach

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post22 lut 2011, 23:20

Ta kwestia odnośnie miniatur filmów była już poruszana na forum. Jaki format tych filmów jest? Zobacz te tematy:

http://forum.hotfix.pl/problemy/explorer-problem-z-miniaturami-mp4-sys-windows-7-t8484.html
http://forum.hotfix.pl/problemy/podglad-miniatur-w-windows-7-64-bit-t7676.html
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

sivarybnik

Użytkownik

Post23 lut 2011, 00:02

wiesz greh już czytałam to w innych tematach tak robiłam juz i nic nie pomogło poza tym plików o rozszerzeniu .db nie da sie usuną bo są uzywane przez explorer czy cos takiego to niewazne ale tez próbowałam jak ktos inny proponował żądaniem- dałam zakoncz proces explorer.exe w menadzer zadań i poleceniem dałam del *db lecz niestety wszystkie pliki db zostały (te ktore mogłam ręcznie usunełam lecz widocznie jest ich wiecej pochowanych bo dalej bez zmian) nie wiem co mam robic lapek nowy 3 miesiace go mam nie bede przeciez robic formata a jeszcze nie majac pewnosci czy to tez cos da?????? ojjj kiepska sprawa ma ktos jeszcze jakies pomysły??????

-- 22 lut 2011, 23:29 --

no niestety własnie zastosowałam sie do tych wskazówek i nadal lipa nawet w rejestrze kombinowałam jak ktos zalecił dane sie zgadzały i podglądu fimu nadal nie ma mogę sobie zmienic z balonika na nutkę lub na literkę "A" z all playera i to tyle w tych ikonach :| :(

-- 22 lut 2011, 23:40 --

może ktoś jest z górnego ślaska???? przywioze lapka hehe bo juz nie mam siły......

-- 22 lut 2011, 23:59 --

oj rokko widzę ze to ty pomagałes w rozwiązaniu kłopotu poprzez żądanie usunięcia plików .db niestety mi nie pomogło.... masz może inne wskazówki? czytałam na innych tematach robiłam jak było pisane lecz nic nie pomogło jedynie czego nie robiłam to K-Lite kodeki jakies nie wiem do czego i z kad to? akurat to tej rzeczy jednej nie robiłam bo nie mam pojecia o co chodzi....
aha i unreal comander program mam ale nie wiem do czego słuzy i jak go obsługiwać

-- 23 lut 2011, 00:02 --

ahhh RATUNKUUUUUUU!!!!!!! masakra z tym...!

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post23 lut 2011, 00:46

jedynie czego nie robiłam to K-Lite kodeki jakies nie wiem do czego i z kad to?

Zainstaluj kodeki K-Lite, później otwórz Quick Codec Config, zaznacz Thumbnail settings for Windows Explorer odznacz wszystkie pozostałe opcje. Na kolejnym ekranie wybierz odpowiednie miniaturki kliknij Next, następnie Finish.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

sivarybnik

Użytkownik

Post23 lut 2011, 13:29

OOOO JAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!! :D :D :D to było właśnie to :) dzieki pomogłes to te Kodeki K-Lite wielkie thx :jupi: jak będę mieć jakis problem z kompem to już wiem do kogo sie zgłosic :) mistrzuniu :P

• Reklama

Wróć do „Problemy”