Brak tapety i ikon

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Brak tapety i ikon

Post26 mar 2017, 09:02

1. Czy jeśli to uszkodzenie rejestru, to czy jest możliwość naprawienia tego samodzielnie, jeśli jestem zupełnie zielona w temacie?

Jest taka możliwość :)
1. Zamykasz wszystkie programy, przeglądarki, komunikatory itp. itd.
2. Zapisujesz/tworzysz Nowy punkt przywracania systemu.
3. Instalujesz narzędzie Windows Repair:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
4. Klikasz/wchodzisz u góry w zakładkę Repairs, klikasz na dole po prawej stronie Open Repairs:
5. Pokaże się:
Poczekaj i kliknij na Start Repairs.
6. Narzędzie zacznie naprawiać, będzie to trwać długo, może pół godziny albo i godzinę.
7. Po naprawie usuń to narzędzie w Programy i funkcje,
usuń ręcznie folder Tweaking.com w C:\Program Files.
8. Zrób test komputera czy wszystko jest OK, jeżeli będzie to usuń wszystkie punkty przywracania systemu,
zapisz/utwórz nowy.
2. Czy jeśli mam już dość, to czy zainstalowanie na tym potworze siódemki może być rozwiązaniem tego i wszystkich innych problemów?

Jeżeli masz płytkę i potrafisz to będzie najrozsądniejsze rozwiązanie z tego względu że kończy się wsparcie
na Vistę, na Windows 7 będzie jeszcze kilka lat ;)
Przed formatem/instalacją Windows 7 zapisz ważne dane.
3. Czy powinnam założyć do tego kolejny temat, czy to nie ma sensu?

Kontynuuj w tym temacie...
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

zielonykot

Użytkownik

Brak tapety i ikon

Post03 kwie 2017, 21:35

Windows Repair pomogło. Tylko że komputer strasznie zwolnił, zastanawiałam się co jest powodem i wygląda na to, że jest problem z RAM. Nie wyświetla się wartość w informacjach o komputerze/systemie, więc myślałam że coś mi zdechło:
Obrazek

ale po wejściu w "Komputer" można zobaczyć:
Obrazek

programy do grafiki co chwilę wywalają też, że jest za mało RAM. Wcześniej się to nie zdarzało. Narzędzie diagnostyczne pamięci nie wykazało mi żadnych problemów. Internety podpowiedziały, że za samo wyświetlanie informacji odpowiada Instrumentacja zarządzania Windows, ale nie mogę tego włączyć, wyskakuje "Błąd 1083: Program wykonywalny, w którym ta usługa (zgodnie z jej konfiguracją) ma być uruchomiona, nie implementuje usługi", chociaż z tego co zrozumiałam nie wygląda na to, że ma to wpływ na samo zużycie.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Brak tapety i ikon

Post03 kwie 2017, 21:59

Zoptymalizuj ponownie system i później sprawdź jak będzie:
1. zaznacz tylko 5 pozycji
2. wyłącz Windows Update
3. wyłącz zbędne usługi
4. itp. itd.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

zielonykot

Użytkownik

Brak tapety i ikon

Post10 kwie 2017, 22:07

Problem z programami wraca po kilku uruchomieniach komputera. Przy normalnym uruchomieniu działa tylko przeglądarka. W trybie awaryjnym z kolei działa wszystko bez problemów.
Używałam Windows Repair jeszcze dwukrotnie po dwa razy (bo w programie było że dzięki temu może zadziałać lepiej), po czym włączałam sprawdzanie dysku, bo to też doradzali. I nadal - chwilowo jest okej, później znów to samo.
Pytanie: czy mogą mieć na to jakiś wpływ profile użytkowników? Zauważyłam, że paprze się to po wyłączeniu komputera przez innego użytkownika niż przy pierwszym zalogowaniu, albo po zalogowaniu na konto inne niż dotąd po ponownym uruchomieniu. Przez ostatnie trzy dni siostra używała komputera bez problemów, ja włączyłam dziś inny profil i nie działa.

• Reklama

Wróć do „Problemy”