Brak tapety i ikon

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
zielonykot

Użytkownik

Brak tapety i ikon

Post02 mar 2017, 21:47

Jakiś czas temu zniknęły mi tapety pulpitu (na każdym z trzech kont użytkowników). Problem jest też w folderach, początkowo brakuje widoku ikon/miniatur, ale po kilkukrotnym kliknięciu zmiany widoku niby jest okej.
Obrazek
(Na pulpicie ikony są, chociaż wydaje mi się, że wcześniej w folderach były miniaturki zdjęc, teraz wyglądają jak puste)
Jeśli chodzi o tapetę, to się nie pojawia, a w opcjach tła pulpitu wygląda to tak:
Obrazek
Zmiana tapety nic nie daje, można jedynie zmienić kolor tła. W menu podręcznym przy zdjęciach jest dostępna opcja ustawienia jako tła pulpitu, ale nie działa. Jednym z rozwiązań na jakie trafiłam gdzieś w sieci było odznaczenie opcji "usuń obrazy tła" w ułatwieniach dostępu, jednak u mnie była odznaczona (zaznaczenie i odznaczenie nic nie zmieniło). Przeskanowałam przy pomocy malwarebytes, cośtam znalazło, usunęło, ale jeśli chodzi o tapetę, to nadal bez zmian.
Niby taka pierdoła, ale to zaskakująco uciążliwe i niewygodne :| Czy ktoś wie w czym tu może być problem i jak można to naprawić?

edit: system to Windows Vista, jeśli to ma znaczenie.

Awatar użytkownika
me@djohnsc

Administrator

Brak tapety i ikon

Post02 mar 2017, 23:17

Próbowałeś wykonać czynności opisane w poradniku => Naprawa wyświetlania ikon/miniatur w Windows XP/Vista/7 ?

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Brak tapety i ikon

Post03 mar 2017, 10:31

Jeżeli nic nie pomoże to proszę przeczytać ten temat:
problemy/nieprawidlowe-wyswietlanie-ikon-w-windows-7-t24470.html

Poradnik:
Przy zaznaczonym Pokaż ukryte pliki i foldery --> dysk_systemowy\Users\nazwa_użytkownika\AppData\Local
--> usunąłem plik IconCache.

Nie restartowałem komputera ponieważ po restarcie plik IconCache powraca.

PPM (prawym przyciskiem myszki) --> Panel sterowania NVIDIA.
Zmieniłem w Głębia kolorów z Najwyższa (32-bitów) na Średnia (16-bitów) - zatwierdziłem.
Następnie zmieniłem ze Średnia (16-bitów) na Najwyższa (32-bitów) - zatwierdziłem.
Teraz już plik IconCache po ponownym uruchomieniu komputera nie powraca
i ikony prawidłowo się wyświetlają :)

Uwaga:
ten plik może być w Documents and Settings\nazwa użytkownika\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji.
Zależy od systemu.

Dodatkowo:

Start --> Panel sterowania --> System --> Zaawansowane --> Wydajność --> Ustawienia --> Efekty wizualne
- zaznacz tylko 5 pozycji - Zastosuj - OK.

kliknij aby powiększyć:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

zielonykot

Użytkownik

Brak tapety i ikon

Post03 mar 2017, 20:06

Dzięki za odpowiedź!
No więc zrobiłam wg instrukcji i:
- po usunięciu IconCache ikony rzeczywiście wróciły, ale i tak coś jakby jest z nimi nie tak, bo chyba powinny być też foldery? A tu są tylko zdjęcia. W każdym razie wygląda to tak:
Obrazek
(nazwy folderów są).
- po ponownym uruchomieniu plik IconCache wraca (mimo zmiany głębi kolorów, kilka razy zmieniałam i uruchamiałam ponownie, panel sterowania NVIDIA niezbyt chciał współpracować)
- po odznaczeniu wszystkiego prócz tych 5 pozycji znów zniknęły ikony, więc zostawiłam to jak było.
- tapety nadal nie ma (chwilowo w oknie z tłem pulpitu można było zobaczyć zdjęcia po tych zmianach, ale teraz już nie widać tam nic).

Wydaje mi się, że to ja coś tutaj spaprałam, ale zupełnie nie wiem co. Czy możliwe jest, że coś wyłączyłam/usunęłam i przez to to tak wygląda?

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Brak tapety i ikon

Post03 mar 2017, 21:21

Zobacz jeszcze teraz tak zielonakotka :)

Klik PPM (prawym przyciskiem myszki) na Pulpit --> Widok --> prawidłowe zaznaczenia:

Obrazek

Następnie --> Odśwież:

Obrazek
Obrazek

zielonykot

Użytkownik

Brak tapety i ikon

Post03 mar 2017, 21:27

No małe ikony się pojawiają zwyczajne, po prostu ikonka folderu, ale do tej pory miałam średnie. Tak więc nadal bez zmian.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Brak tapety i ikon

Post03 mar 2017, 21:35

Możliwe złośliwe oprogramowanie :(

Użyj --> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
najpierw kliknij na SZUKAJ, a dopiero po zakończeniu skanowania, gdy uaktywni się przycisk USUŃ, to kliknij na niego.
Będzie wymagane ponowne uruchomienie komputera...

Pokaż raport z niego C:\AdwCleaner\AdwCleaner[S].txt

Zainstaluj Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników,
(nie aktualizuj do wersji Premium)
zaktualizuj bazę wirusów, przeskanuj komputer, jeżeli coś wykaże to usuń zarażone pliki
i wrzuć z niego loga.

Dodatkowo po wykonaniu powyższych wrzuć logi z FRST --> bezpieczenstwo/korzystanie-z-frst-t28530.html
djarta pisze:6. Zatwierdzamy trzy razy OK. Wyświetlą się trzy notatniki: FRST.txt, Addition.txt i Shortcut.txt
Wszystkie trzy proszę wkleić.

Logi/raporty wklejasz na:
a na forum podajesz tylko linki do nich.

Logi sprawdzi uprawniony fachowiec z działu Bezpieczeństwo.
Obrazek

zielonykot

Użytkownik

Brak tapety i ikon

Post03 mar 2017, 23:05

Malwarebytes sobie odpuściłam, bo skanowałam tym ostatnio i jak mówiłam wyżej - wyrzuciło jakieś śmieci, ale na mój problem nie miało wpływu.

AdwCleaner: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
FRST: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
shortcut: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
addition: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Brak tapety i ikon

Post04 mar 2017, 08:46

Ach... Ech... Och...

Malwarebytes - wyrzuciło jakieś śmieci

Nie wiadomo jakie i czy zostały usunięte ?

AdwCleaner - wykryto ale nie usunięto.

:mrgreen:

Przenoszę temat z działu Problemy :arrow: Bezpieczeństwo.
Obrazek

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Brak tapety i ikon

Post04 mar 2017, 09:22

1. Otwórz notatnik systemowy i wklej do niego poniższą zawartość.
Zapisz notatnik jako "fixlist',umieść obok "FRST",uruchom "FRST" a w nim opcje "Fix", "Napraw".

CloseProcesses:
ShellIconOverlayIdentifiers: [ OverlayExcluded] -> {4433A54A-1AC8-432F-90FC-85F045CF383C} => -> Brak pliku
ShellIconOverlayIdentifiers: [ OverlayPending] -> {F17C0B1E-EF8E-4AD4-8E1B-7D7E8CB23225} => -> Brak pliku
ShellIconOverlayIdentifiers: [ OverlayProtected] -> {476D0EA3-80F9-48B5-B70B-05E677C9C148} => -> Brak pliku
SearchScopes: HKU\.DEFAULT -> DefaultScope {0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A} URL =
SearchScopes: HKU\S-1-5-21-4100255193-85970089-1516296512-1001 -> DefaultScope {60094293-A583-407B-8350-CF1ECD5E9E01} URL = hxxp://www.bing.com/search?q={searchTerms}&form=BIE9DF&pc=BIE9&src=IE-SearchBox
SearchScopes: HKU\S-1-5-21-4100255193-85970089-1516296512-1001 -> {60094293-A583-407B-8350-CF1ECD5E9E01} URL = hxxp://www.bing.com/search?q={searchTerms}&form=BIE9DF&pc=BIE9&src=IE-SearchBox
S3 ADIHdAudAddService; system32\drivers\ADIHdAud.sys [X]
S4 blbdrive; \SystemRoot\system32\drivers\blbdrive.sys [X]
S3 ewusbnet; system32\DRIVERS\ewusbnet.sys [X]
S3 ew_hwusbdev; system32\DRIVERS\ew_hwusbdev.sys [X]
S3 huawei_enumerator; system32\DRIVERS\ew_jubusenum.sys [X]
S3 hwdatacard; system32\DRIVERS\ewusbmdm.sys [X]
S3 hwusbdev; system32\DRIVERS\ewusbdev.sys [X]
S3 iMSPQMn; \??\C:\Users\Radziu\AppData\Local\Temp\iMSPQMn.sys [X] <==== UWAGA
S3 IpInIp; system32\DRIVERS\ipinip.sys [X]
S3 NwlnkFlt; system32\DRIVERS\nwlnkflt.sys [X]
S3 NwlnkFwd; system32\DRIVERS\nwlnkfwd.sys [X]
Shortcut: C:\Users\Agata\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Intеrnеt Ехрlоrеr.lnk -> C:\Users\Kamilaa\AppData\Roaming\HPReyos\ReyosStarter3.exe (Brak pliku) <===== Cyrillic
Shortcut: C:\Users\Agata\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Accessories\System Tools\Intеrnеt Ехрlоrеr (Nо Аdd-оns).lnk -> C:\Users\Kamilaa\AppData\Roaming\HPReyos\ReyosStarter3.exe (Brak pliku) <===== Cyrillic
Shortcut: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Gооglе Сhrоmе.lnk -> C:\Users\Kamilaa\AppData\Roaming\HPReyos\ReyosStarter3.exe (Brak pliku) <===== Cyrillic
Shortcut: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Моzillа Firеfох.lnk -> C:\Users\Kamilaa\AppData\Roaming\HPReyos\ReyosStarter3.exe (Brak pliku) <===== Cyrillic
Shortcut: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Ореrа.lnk -> C:\Users\Kamilaa\AppData\Roaming\HPReyos\ReyosStarter3.exe (Brak pliku) <===== Cyrillic
AlternateDataStreams: C:\ProgramData\TEMP:A1EDB939 [121]
AlternateDataStreams: C:\Users\Radziu\Desktop\5d4d87f62c0441e0742cea11f2e85843.mp4:TOC.WMV [130]
AlternateDataStreams: C:\Users\Radziu\Desktop\851bdc249138d85b2ab85975f7586fe9.mp4:TOC.WMV [130]
AlternateDataStreams: C:\Users\Radziu\Downloads\Cash Cash - Overtime.mp3:TOC.WMV [130]
AlternateDataStreams: C:\Users\Radziu\Downloads\DuckSense Intro - 20.mp4:TOC.WMV [130]
EmptyTemp:

UWAGA: Ten skrypt został napisany specjalnie dla tego użytkownika, do stosowania na danym urządzeniu. 
Zastosowanie na innym komputerze może spowodować uszkodzenie systemu operacyjnego
.

2. Pobierz Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników uruchom go najpierw i kliknij na SZUKAJ, a dopiero po zakończeniu skanowania, gdy uaktywni się przycisk USUŃ, to kliknij na niego. Pokaż raport z niego C:\AdwCleaner\AdwCleaner[s].txt

3. Pełny skan Malwarebytes: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Wszystkie zagrożenia które wykryje - do usunięcia / kwarantanna i pokaż raport końcowy.

4. Po czyszczeniu i restarcie kompa otrzymasz raport z czyszczenia "fixlog","Napraw" pokaż go na forum.
Dostarcz logi z FRST (NOWE, nie zapomnij zahaczykować Addition.txt i Shourt.txt)

I jeszcze bym prosił jeśli chcesz logi z programu AutoRuns:
oprogramowanie/optymalizacja-autostartu-z-wykorzystaniem-narzedzia-autoruns-t1340.html

Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.

zielonykot

Użytkownik

Brak tapety i ikon

Post06 mar 2017, 16:13

XMan pisze:Ach... Ech... Och...

Malwarebytes - wyrzuciło jakieś śmieci

Nie wiadomo jakie i czy zostały usunięte ?

AdwCleaner - wykryto ale nie usunięto.

:mrgreen:

Ach, ech, och, było wiadomo jakie, przejrzałam je, nie pamiętam co to było, ale zostało usunięte. Teraz Malwarebytes nie wykrywa nic.

@robiwielki To chyba wszystko, ale nie wiem po czym miało się pojawić "fixlog". Po skanowaniu i usuwaniu przez Malwarebytes? Bo jak mówiłam niczego nie znalazło.
Logi:

FRST: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Addition: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Shortcut: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Malwarebytes: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
AdwCleaner: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (To to? U mnie zapisuje się jako AdwCleaner[S0], a do tego już w sumie zwątpiłam której wersji mam użyć. No ale jest coś takiego)
Autoruns: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Brak tapety i ikon

Post06 mar 2017, 17:49

Oki, sprawdzę i dam znać.

-- 06 mar 2017, 17:49 --

Jeszcze to:

CloseProcesses:
ShellIconOverlayIdentifiers: [ OverlayExcluded] -> {4433A54A-1AC8-432F-90FC-85F045CF383C} => -> Brak pliku
ShellIconOverlayIdentifiers: [ OverlayPending] -> {F17C0B1E-EF8E-4AD4-8E1B-7D7E8CB23225} => -> Brak pliku
ShellIconOverlayIdentifiers: [ OverlayProtected] -> {476D0EA3-80F9-48B5-B70B-05E677C9C148} => -> Brak pliku
SearchScopes: HKLM -> DefaultScope - brak wartości
EmptyTemp:

Zakładka Logon
(żółte wyłączyć)
Odznacz:
--> CCleaner Monitoring CCleaner
--> GoogleChromeAutoLaunch_B73D95434AC65ADBC739582EAC9AA375

wszystko --> HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Active Setup\Installed Components
wszystko --> HKLM\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Active Setup\Installed Components

.
.

Zakładka Explorer
(żółte wyłączyć)
Odznacz:
-->

.
.
Zakładka Internet Explorer
(żółte wyłączyć)
(jeśli nie używasz tej przeglądarki to wyłącz wszystko)
Odznacz:
-->

.
.
Zakładka Scheduled Tasks
(żółte wyłączyć)
Odznacz:
--> \AdobeAAMUpdater-1.0-Komputerdomowy-Kamilaa
-->

.
.
Zakładka Services
(żółte wyłączyć)
Odznacz:
--> Disc Soft Lite Bus Service
--> ProtexisLicensing
.
.
Zakładka Drivers
(żółte wyłączyć)
Odznacz:
-->

.
.
Zakładka Sidebar Gadgets
(żółte wyłączyć)
Odznacz:
-->

.
.
Zakładka WMI
(żółte wyłączyć)
Odznacz:
-->

.
Te żółte to nawet usunąć poprzez "Delete" Ctrl+D

Wykonaj restart systemu.
W razie jak by coś miało chodzić a nie chodzi to włącz to z powrotem.

:)

I jak wszytko w porządku to w takim razie usuniemy jeszcze narzędzia, "FRST" i usuń ręcznie z dysku i jego kwarantannę z: C://FRST

Uruchom" AdwCleaner " w nim opcja" Odinstaluj", usunie ona program wraz z kwarantanną.

Jeszcze użyj programu Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników na koniec.
Ostatnio zmieniony 08 mar 2017, 16:53 przez LupeR, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zmiana linku do TFC bez ryzyka pobrania szkodnika ;)
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.

zielonykot

Użytkownik

Brak tapety i ikon

Post07 mar 2017, 13:29

Dzięki wielkie!
Tylko, że miniatury w folderach i tło pulpitu nadal się nie wczytują. Da się z tym coś zrobić, czy raczej nie?
Ostatnio zmieniony 26 mar 2017, 18:52 przez XMan, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: przeniosłem temat z działu Bezpieczeństwo --> Problemy

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Brak tapety i ikon

Post07 mar 2017, 17:14

To co zostało do tej pory wykonane należy zaliczyć na zdrowie komputera :)
Wydaje mi się że masz uszkodzony rejestr.
Zaczniemy od najłatwiejszego sposobu a jeżeli nie naprawi to sprawdzimy inne...

Sprawdź dysk na obecność błędów.

kliknij aby powiększyć:

PPM (prawym przyciskiem myszki) na dysk C --> Właściwości --> Narzędzia
--> Sprawdzanie błędów --> Sprawdź
zaznacz wszystko tak jak na screenie --> Rozpocznij --> Tak.
Powinno być ponowne uruchomienie komputera.
Trwa b. długo, nie przerywaj.
Obrazek

zielonykot

Użytkownik

Brak tapety i ikon

Post25 mar 2017, 22:01

Skanowanie nic nie dało jeśli chodzi o ten problem.
Ale. Spaprałam coś więcej, komputer po włączeniu nie uruchamia programów. Po przeskanowaniu chkdsk ponownie było z tym w porządku przez kilka dni, ale w pewnym momencie wyskoczył mi BSOD, coś o za małej ilości RAM o ile dobrze pamiętam i problem pojawił się z powrotem. Przeskanowałam go znów - bez zmian. Po raz kolejny - wczoraj działało. Dziś znów nie działa. Mogę włączyć przeglądarkę, ale wszystkie inne programy albo nie uruchamiają się w ogóle, albo zacinają się nie uruchamiając się do końca. Przy przenoszeniu i usuwaniu plików pojawia się okienko z paskiem postępu, ale on też nie działa. Szukałam rozwiązań w sieci, ale nic mi to nie dało, mam tylko nadzieję że nie narobiłam jeszcze większego syfu.
1. Czy jeśli to uszkodzenie rejestru, to czy jest możliwość naprawienia tego samodzielnie, jeśli jestem zupełnie zielona w temacie?
2. Czy jeśli mam już dość, to czy zainstalowanie na tym potworze siódemki może być rozwiązaniem tego i wszystkich innych problemów?
3. Czy powinnam założyć do tego kolejny temat, czy to nie ma sensu?

• Reklama

Wróć do „Problemy”