BSOD po odblokowaniu 4 rdzenia AMD Athlon II x3 450
-
Witam! Mam pewien nietypowy/dziwny problem. Wczoraj wieczorem przeczytałem, że mój procek ma 4 rdzeń, okazało się to prawdą, odblokowałem go, typ procesora zmienił się na x4 B50(Tego nie jestem pewien), lecz chciałem zainstalować Ubuntu, zainstalowałem wszystko fajnie, lecz poleciał format mojego SSD z Windowsem ... Przywróciłem sobie te 3 rdzenie, zainstalowałem od nowa 7-demkę i znów chciałem dodać ten 1 rdzeń lecz po odblokowaniu leci BSOD (Advaced Clock Calibration = All Cores 2%) :/ Nie jestem w stanie przeczytać co w nim jest bo jest zbyt szybki, właśnie ustawiłem, żebym miał dump tego BSOD'a, muszę wyłączyć ten 4 rdzeń żeby dostać się do kompa (Advaced Clock Calibration = Disabled). Dodam tylko, że moja płyta główna to AsRock 770 Extreme 3. Mam jeszcze dziwny problem teraz długo trwa ładowanie przed systemem. Wcześniej nie było czegoś takiego, że mrugał -- tylko od razu wyskakiwał Boot Screen Windowsa teraz jest -- :/
- seba86mu
Jak odblokowałeś 4 rdzeń ? Poprzez funkcję Core Unlocker w BIOS-ie płyty ?
BIOS zaktualizowany masz do najnowszej wersji ?
BIOS zaktualizowany masz do najnowszej wersji ?
-
Advaced Clock Calibration = All Cores w ten sposób. Gdy instalowałem sobie sterowniki do płyty głównej to był tam Bios update, pobrałem go i uruchomiłem (aplikacja windows'a), lecz wydaje mi się, że się nie zupdatował, a może to przez to?
- seba86mu
W BIOS-ie w sekcji: Advanced => CPU Configuration => w pozycji Cool 'n' Quiet zmień nas Disabled.
Przed wyjściem z BIOS-u zapisz zmianę ustawień.
Sprawdź czy pomogło.
Sprawdź czy pomogło.
-
Mam tak zrobione :/ Wersję właśnie sprawdziłem 1.90 najnowsza :/
- seba86mu
Jeżeli nie pomogło w Advanced Clock Calibration ustaw na Auto .
Podaj od razu jakie masz opcje w pozycji CPU Active Core Control.
Podaj od razu jakie masz opcje w pozycji CPU Active Core Control.
-
Ok, w CPU Active Core Control mam Disabled, zaraz resetnę kompa i sprawdzę jakie mam opcje po aktywacji CPU Active Core Control, btw pozostaje problem tego -- mrugającego, w BOOT device mój SSD jest ustawiony na SATA, a nie tak jak kiedyś na IDE (IDE:SSD), gdy załadowałem domyślne ustawienia AHCI (AHCI:SSD) to system nie wstał (BSOD), a po załadowaniu domyślnych IDE to nadal jest SATA:SSD.
--
Po ustawieniu Active Clock Calibration jest leciutko większy progres bo pojawia się czerwona kropka przy Boot Screen, lecz ponownie BSOD :/ Kurcze, dziwne wcześniej wszystko śmigało, a teraz nie :/ Może to przez ten update biosu :/
--
Po ustawieniu Active Clock Calibration jest leciutko większy progres bo pojawia się czerwona kropka przy Boot Screen, lecz ponownie BSOD :/ Kurcze, dziwne wcześniej wszystko śmigało, a teraz nie :/ Może to przez ten update biosu :/

- seba86mu
MateuszHP pisze:w CPU Active Core Control mam Disabled
Włącz (Enabled lub Auto).
-
Dałem Enable, komp się włączył, lecz gdy chciałem dać Advaced Clock Calibration = AUTO to on się zawiesza po tej czerwonej kropce :/ Zauwazylem, ze to moze byc blad sterownikow (?) Póki nie zmieni się nazwa procesora na AMD Althon II x4 B50 to wszystko jest dobrze :/ Najdziwniejsze jest to, ze zanim zainstalowałem te Ubuntu to ładnie wszystko śmigało tylko po zmienieniu Advaced Clock Calibration = All Cores ...
Ostatnio zmieniony 21 gru 2012, 14:53 przez MateuszHP, łącznie zmieniany 1 raz.
- seba86mu
Możliwe, że 4 rdzeń jest uszkodzony.
Zresztą producent blokował rdzenie głównie właśnie z tego względu, że czwarty miał w wielu przypadkach problem ze stabilną pracą.
Wtyczka dodatkowego zasilania procesora 4-PIN lub 8-PIN podłączona do gniazda obok procesora ?
Popróbuj jeszcze z opcją L3 Cache Allocation w CPU Configuration.
Zresztą producent blokował rdzenie głównie właśnie z tego względu, że czwarty miał w wielu przypadkach problem ze stabilną pracą.
Wtyczka dodatkowego zasilania procesora 4-PIN lub 8-PIN podłączona do gniazda obok procesora ?
Popróbuj jeszcze z opcją L3 Cache Allocation w CPU Configuration.
-
No ok, 4 rdzeń uszkodzony rozumiem, ale to czemu wcześniej działało?
- seba86mu
MateuszHP pisze:ale to czemu wcześniej działało?
Testowałeś pod obciążeniem przez 30 minut ?
To, że działał w spoczynku nie oznacza, że był stabilny.
Nie oznacza to również, że nie masz racji, bo to są tylko moje przypuszczenia.
-
30 min to mało, cały czas włączony przez ok 1godz i nic, internet wypalanie jakaś tam gierka no wszystko dobrze :/ Dam sobie z tym spokój. Teraz mam pytanie, podkręciłem go w Optymalized Settings do 10% (3,52 GHZ) wszystko śmiga, lecz czy to tak może być? Chłodzenie zwykłe, temp trzyma się w 39.2 na moim panelu, a w ASRock OC Tuner 49 na CPU, uważasz, ze, wszystko jest dobrze?
- seba86mu
MateuszHP pisze:podkręciłem go w Optymalized Settings do 10% (3,52 GHZ)
Jeżeli masz porządne chłodzenie (nie BOX-owe), to możesz podkręcić go znacznie bardziej.
Podkręcaj najlepiej poprzez stopniowe zwiększanie taktowania szyny FSB płyty.
Wszystko napisane masz w tym temacie => sprzet-komputerowy/podkrecanie-procesora-phenom-ii-x4-b50-plyta-m4a78lt-m-le-t20674.html
-
Ok dzięki
A mógłbyś powiedzieć czy można podkręcić inne części karta graf/ram tak samo łatwo jak procek ? I czy jest tu na forum coś takiego jak Podziękuj czy Browar, bo jestem Ci mega wdzięczny 
Do tego mrugającego - założę inny temat.

Do tego mrugającego - założę inny temat.
-
- Reklama