BSOD spowodowany przez ntkrpamp.exe

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post22 sty 2013, 19:09

dexterous pisze:w takim razie puszcze dzisiaj na noc test. ile powinien potrwać test? chciałbym w jedną nocke sprawdzić obydwie kostki

Dwie godziny na każdą kość powinny wystarczyć.

Jeżeli masz dwie kości, które pracują w Dual-Channel na próbę możesz również przetestować obydwie w trybie Single-Channel, czyli wsadź obydwie do kanałów o różnych kolorach.

Był tutaj na forum kiedyś przypadek, że dwie kości odmawiały posłuszeństwa w trybie Dual (a był to komplet przeznaczony do pracy w Dual-u) - wywalało BSOD-y i błędy w Memtest, a po podłączeniu ich do różnych kanałów na płycie komputer działał jak nowy, a Memtest nie wykazywał błędów.
Myślę, że od przetestowania tej konfiguracji powinieneś zacząć.

dexterous

Użytkownik

Post23 sty 2013, 09:46

więc tak:

na pojedynczych kostkach nie było żadnych błędów.

Kości od początku miałem w trybie Single-Channel bo właśnie były one włożone do do kanałów o różnych kolorach. Na razie komputer pracuje dobrze ale jeszcze będę testował Memtestem dla Single i Dual Channel

tylko czy jest możliwość, że jeśli komputer od początku pracował w Single-Channel to żeby nagle się na to obraził?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post23 sty 2013, 10:28

dexterous pisze:Kości od początku miałem w trybie Single-Channel bo właśnie były one włożone do do kanałów o różnych kolorach.

Próbowałeś w kanałach o tym samym kolorze (Dual-Channel) ?

Jaką w ogóle posiadasz płytę główną ?
Może jest jakaś aktualizacja BIOS-u.

dexterous

Użytkownik

Post23 sty 2013, 11:00

seba86mu pisze:Próbowałeś w kanałach o tym samym kolorze (Dual-Channel) ?

na razie nie, puszcze jeszcze dzisiaj raz testa na singlu a poźniej na dualu

seba86mu pisze:Jaką w ogóle posiadasz płytę główną ?

Gigabyte MA770-UD3

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post23 sty 2013, 11:43

Napisz o rezultatach.
Teoretycznie w Dualu powinno być ok.

dexterous pisze:Gigabyte MA770-UD3

Można pomyśleć o aktualizacji BIOS-u jeżeli nie posiadasz najnowszego, ale w tym wypadku potrzebna byłaby konkretna rewizja płyty, bo są trzy: 1.0, 2.0, 2.1.

dexterous

Użytkownik

Post23 sty 2013, 19:04

Dzisiaj po teście na singlu było zero błędów. Tak samo odkąd przeczyściłem zasilacz i ogólnie płytę główną jeszcze nie dostałem bluescreena więc może udało się problem rozwiązać a może to tylko zbieg okoliczności. Poczekamy zobaczymy

• Reklama

Wróć do „Problemy”