Chrome i dziwne zachowanie

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
l33twannabe

Użytkownik

Post21 maja 2015, 00:42

Szukałem, próbowałem, poddaję się. Problem wygląda następująco ...

Wchodzę na Google.pl - wszystko jest ok:

Obrazek

Po wyszukaniu już nie jest ok (web, images itd. - po angielsku + dziwna forma wyświetlania wyników; dodatkowo, gdy klikam "more" lub "search tools", strona z wynikami się po prostu się przeładowuje):

Obrazek

Po wybraniu "Images" nagle wszystko wraca do normy:

Obrazek

W Firefoxie wszystko jest w najlepszym porządku:

Obrazek

Tutaj jeszcze porównanie stopek (najpierw Chrome, później Firefox):

Obrazek
Obrazek

----------

Komputer przeskanowany - raczej dbam o system i syfu nie ściągam/nie mam. Język w Chrome ustawiony jest na PL. Wyczyszczone wszystkie dane przeglądarki. Ghostery i uBlock wyłączone - to samo. Wyniki w Google na Chrome ładują się zdecydowanie dłużej niż na Firefoxie.

Czy ktoś spotkał się z czymś takim i wie, jak ten irytujący problem rozwiązać ? Pisałem też na oficjalnym forum Google'a, ale tamtejsze porady (włączenie direct write czy stworzenie nowego profilu) nic nie pomogły. Wielokrotnie odinstalowywałem i instalowałem Chrome'a, w tym wersję 64-bitową - problem nadal występuje.

Awatar użytkownika
Gedo

Ekspert

Post21 maja 2015, 02:52

To ustaw język usług google. Przełączałem języki, żeby robić screeny.
Z tego Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
na ten Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

A przy okazji, to wyłącz przyśpieszenie sprzętowe w zaawansowanych ustawieniach prawie na samym dole. To też ostatnio bywa przyczyną wielu błędów w tej przeglądarce.
Świadomość nikła, a naiwność zwykła.

l33twannabe

Użytkownik

Post21 maja 2015, 11:16

Wspomniałem, że język jest ustawiony na PL. Co więcej, tylko wyniki ze stronami pojawiają się w takiej formie. Po przełączeniu na "Images" czy "Videos", język zmienia się na z EN na PL, bez jakiejkolwiek innej ingerencji. Do tego dochodzi dziwny sposób wyświetlania linków - są podkreślone, oraz niedziałające funkcje "More" i "Search tools", które powodują jedynie przeładowanie strony. Stopka również wygląda całkowicie inaczej.

Coś jest tutaj zdecydowanie nie tak.

Awatar użytkownika
Gedo

Ekspert

Post21 maja 2015, 11:30

Co do chrome, w takim przypadku użyłbym total uninstall, albo revo i sprawdziłbym, czy nie ma do usunięcia nawet ukrytych i chronionych folderów ustawień przeglądarki Chrome. Wielokrotne przeinstalowanie nie pomagało, więc narzuca się samo, że jakiś błąd pozostaje, mimo zmian.
Ja bym spróbował innej przeglądarki, choćby slimjet opartej na chromium. Rozszerzenia te same, a funkcjonalność nie do porównania i do tego przeglądarka lżejsza.

l33twannabe

Użytkownik

Post21 maja 2015, 12:00

Niestety, na Chromium jest dokładnie to samo ...

EDIT: żeby było ciekawiej - po przejściu na 10 stronę z wynikami, nie mam możliwości wybrania strony 11 czy kolejnej, a wyników jest kilkaset milionów ...
Ostatnio zmieniony 21 maja 2015, 12:14 przez l33twannabe, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post21 maja 2015, 12:14

Z tego co widzę to masz zły adres strony Google. pl

Prawidłowy to:

Kod: Zaznacz cały

https://www.google.pl/

Oprócz tego możesz mieć problem z Javą lub Flash Player.

Wrzuć screeny/zrzuty ekranu z:
Programy i funkcje (wszystko)

Tworzenie screenu (zrzutu) ekranu. Wrzucanie obrazków na hosting.
PicPick - tworzymy zrzuty ekranu.

Screeny wrzucasz na zewnętrzny serwer a na forum podajesz tylko link do nich lub miniaturkę.
Przykładowo na:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
lub: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

Awatar użytkownika
Gedo

Ekspert

Post21 maja 2015, 12:15

W chrome w ustawieniach zmień czcionkę.

Zacznijmy od początku - korzystasz z avasta, czy innego av? Korzystasz z tweakow typu tuneup?
System oryginalny pl, spolszczany, jakiś modyfikowany? Czy masz jakieś zainstalowane toolbary?

l33twannabe

Użytkownik

Post21 maja 2015, 12:34

Gedo pisze:W chrome w ustawieniach zmień czcionkę.

Zacznijmy od początku - korzystasz z avasta, czy innego av? Korzystasz z tweakow typu tuneup?
System oryginalny pl, spolszczany, jakiś modyfikowany? Czy masz jakieś zainstalowane toolbary?

Tak, korzystam z Avasta 2015. Żadnych tweaków. System oryginalny, angielski, niemodyfikowany, zainstalowany nieco ponad tydzień temu. Żadnych toolbarów i innych śmieci.

XMan pisze:Z tego co widzę to masz zły adres strony Google. pl

Prawidłowy to:

Czy mogę zapytać, gdzie to widzisz ? Na każdym ze screenów jest https.

XMan pisze:
Oprócz tego możesz mieć problem z Javą lub Flash Player.

Java i FlashPlayer zainstalowane, ale czy w przypadku Chrome ma to znaczenie ? Znalazłem takie info:

We have detected you are using Google Chrome and might be unable to use the Java plugin from this browser. Starting with Version 42 (released April 2015), Chrome has disabled the standard way in which browsers support plugins. More info

oraz

Adobe Flash Player is directly integrated with Google Chrome and enabled by default. Available updates for Adobe Flash Player are automatically included in Chrome system updates.

XMan pisze:Wrzuć screeny/zrzuty ekranu z:
Programy i funkcje (wszystko)

Wszystkie aplikacje:

Obrazek
Obrazek

-----

Edytowałem wcześniejszy post, ale może umknąć, więc dodaję też tutaj: żeby było ciekawiej - po przejściu na 10 stronę z wynikami, nie mam możliwości wybrania strony 11 czy kolejnej, a wyników jest kilkaset milionów ...

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post21 maja 2015, 12:49

Co z tego że jest https jak oprócz:

masz dodatkowo na stronie:

?ion=08gws_rol=ssl

Dodatkowe pytanie, korzystasz z serwera proxy czy bez ?
Obrazek

Awatar użytkownika
Gedo

Ekspert

Post21 maja 2015, 12:59

Avast, malwarebytes - spotykany konflikt. Do tego essentials. W takim przypadku avast może generować błędy. Widzę też ciężkie płatne produkty adobe. Skończyły się triale?
Private internet access - też może powodować problem.
Jeszcze jest sprawdzenie w podglądzie zdarzeń zakładka system, zakładka aplikacje. We właściwościach błędów zaznaczonych na czerwono może być wiele przydatnych informacji, co generuje błędy.

l33twannabe

Użytkownik

Post21 maja 2015, 13:07

XMan pisze:

Co z tego że jest https jak oprócz:

masz dodatkowo na stronie:

?ion=08gws_rol=ssl

Dodatkowe pytanie, korzystasz z serwera proxy czy bez ?

Ten dodatek generowany jest automatycznie, od razu po wejściu na stronę Google'a - zarówno w Chrome, jak i w Firefoxie.

Nie korzystam z proxy, ale używam VPN'a. Z wyłączonym sytuacja jest dokładnie taka sama.

Gedo pisze:Avast, malwarebytes - spotykany konflikt. Do tego essentials. W takim przypadku avast może generować błędy. Widzę też ciężkie płatne produkty adobe. Skończyły się triale?
Jeszcze jest sprawdzenie w podglądzie zdarzeń zakładka system, zakładka aplikacje. We właściwościach błędów zaznaczonych na czerwono może być wiele przydatnych informacji, co generuje błędy.

Malwarebytes nie monitoruje systemu. Używam go dwa razy w miesiącu do skanowania PC i tylko tyle. Essentials to nie antywirus Microsoftu, tylko zestaw aplikacji (zainstalowany jest tylko klient poczty - Live Mail). Produkty Adobe na razie testuję w nowszych wersjach jako trial. Mam na płytce i wcześniej używałem CS6, ale nie wydaje mi się, żeby miało to jakikolwiek związek. W podglądzie zdarzeń, w zakładce aplikacji, nie ma nic na czerwono z ostatniego tygodnia.

Problem z Chrome'm staje się na tyle irytujący, że rozważam postawienie systemu na nowo i monitorowanie sytuacji przy instalowaniu każdej aplikacji. Dziwne tylko, że w FF wszystko jest w porządku, natomiast w Chrome już nie. Ba, odpaliłem nawet IE i tam również ten problem występuje. Cuda na kiju.

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Post21 maja 2015, 13:21

Witam, wklej proszę logi z FRST -> bezpieczenstwo/korzystanie-z-frst-t28530.html
Wstaw logi na Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników a tu podaj tylko linki.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post21 maja 2015, 14:07

Obrazek

l33twannabe

Użytkownik

Post21 maja 2015, 16:02

Wklejam logi:

FRST -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Shortcut -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Addition -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Teraz ciekawa rzecz. Zacząłem odinstalowywać aplikacje i sprawdzać, czy coś się zmieni. W pewnym momencie, po uruchomieniu Chrome'a, wyniki wyszukiwania wyglądały tak, jak powinny, ale język się nie zgadzał. Zmieniłem na Polski i wróciłem do punktu wyjścia. Ponowna zmiana na Angielski nic nie dała. Co więcej, aktualnie system ładuje się dłużej. Po wyświetleniu loga Windows, gdy za moment ma nastąpić przejście na pulpit, monitor gaśnie na 5-6 sekund. Dopiero po tym czasie pokazuje się pulpit. Zdecydowanie coś jest nie tak.

EDIT: Nie wiem, czy ma to jakiś związek, ale - jak już wcześniej wspominałem - Google pokazuje tylko 10 stron wyników. Być może jest to związane z "Google Custom Search" (Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników). Rozumiem, że takie coś można wrzucić do siebie na stronę i wtedy właśnie występuje to ograniczenie do 10 stron wyników. Nie ma to jednak żadnego sensu w przypadku strony Google'a, tym bardziej że w FF wszystko działa tak, jak należy.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2015, 15:55 przez XMan, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: wrzucone logi, przenoszę temat z działu Oprogramowanie --> Bezpieczeństwo

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post21 maja 2015, 16:39

1. Otwórz notatnik i wklej:
CloseProcesses:
S3 vmci; \SystemRoot\system32\DRIVERS\vmci.sys [X]
S3 VMnetAdapter; system32\DRIVERS\vmnetadapter.sys [X]
R2 isupdate.exe; C:\Program Files (x86)\InstallShield\isupdate.exe [41984 2015-04-27] (InstallShield®) [File not signed]
FF Extension: No Name - C:\Program Files (x86)\Mozilla Firefox\browser\extensions\{972ce4c6-7e08-4474-a285-3208198ce6fd} [Not Found]
HKLM\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings: [ProxySettingsPerUser] 0 <======= ATTENTION (Policy restriction on ProxySettings)
ProxyEnable: [HKLM] => ProxyEnable ProxyEnable is set
ProxyEnable: [HKLM-x32] => ProxyEnable is set
ProxyServer: [HKLM] => http=127.0.0.1:8080;https=127.0.0.1:8080
ProxyServer: [HKLM-x32] => http=127.0.0.1:8080;https=127.0.0.1:8080
HKU\S-1-5-21-1684695489-3339566651-1961397107-1000\...\Run: [AdobeBridge] => [X]
Task: {030993E0-47C2-4D99-8374-6EF316F14D33} - System32\Tasks\Nero\Nero Info => C:\Program Files (x86)\Common Files\Nero\Nero Info\NeroInfo.exe [2015-03-04] (Nero AG)
Task: {2FB8A632-B4C8-42AD-90B0-3201E631B294} - System32\Tasks\SamsungMagician => C:\Program Files (x86)\Samsung\Samsung Magician\Samsung Magician.exe [2015-04-10] (Samsung Electronics.)
Task: {709A2F4B-4670-446E-A2D6-5B417E83173B} - System32\Tasks\avast! Emergency Update => C:\Program Files\AVAST Software\Avast\AvastEmUpdate.exe [2015-05-13] (Avast Software s.r.o.)
Task: {7E690085-8029-4AE9-BFA6-5AE2E9C29BED} - System32\Tasks\InstallShield Update Task => Wscript.exe //nologo //E:jscript //B "C:\Program Files (x86)\InstallShield\isupdate.ini"
Task: {8E72B2CC-0817-46EF-8CF6-D51A386AE4E5} - System32\Tasks\Microsoft\Windows\Setup\gwx\launchtrayprocess => C:\Windows\system32\GWX\GWX.exe [2015-05-07] (Microsoft Corporation)
Task: {9512CDD6-B7C7-4981-B072-880334A497B7} - System32\Tasks\Microsoft\Windows\Setup\gwx\refreshgwxconfig => C:\Windows\system32\GWX\GWXConfigManager.exe [2015-05-07] (Microsoft Corporation)
Task: {E2C07532-92D8-4785-93EA-AB32DBB8AED8} - System32\Tasks\Adobe Acrobat Update Task => C:\Program Files (x86)\Common Files\Adobe\ARM\1.0\AdobeARM.exe [2014-12-19] (Adobe Systems Incorporated)
Task: C:\Windows\Tasks\InstallShield Update Task.job => Wscript.exe M/nologo /E:jscript /B C:\Program Files (x86)\InstallShield\isupdate.ini
Emptytemp:

Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix.

2. Użyj >Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
najpierw kliknij na SZUKAJ, a dopiero po zakończeniu skanowania, gdy uaktywni się przycisk USUŃ, to kliknij na niego.
Pokaż raport z niego C:\AdwCleaner\AdwCleaner[S].txt

3. Uruchom Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Wciśnij dowolny klawisz i czekaj, aż skończy się operacja. (UWAGA: podczas pobierania, programy mogą wskazywać, że to jest zagrożenie, proszę to zignorować). Pokaż raport.

4. Wyczyść Google Chrome:
  • Zresetuj synchronizację (o ile włączona): Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
  • Ustawienia > karta Rozszerzenia > odinstaluj wszystko co tam jeszcze podejrzanego widzisz.
  • Ustawienia > karta Ustawienia > Pokaż ustawienia zaawansowane > zjedź na sam spód i uruchom opcję Zresetuj ustawienia przeglądarki. Zakładki i hasła nie zostaną naruszone.
  • Ustawienia > karta Ustawienia > sekcja Wyszukiwanie > klik w Zarządzanie wyszukiwarkami > skasuj z listy niedomyślne śmieci (o ile będą).
  • Zresetuj cache wtyczek. W pasku adresów wpisz chrome://plugins i ENTER. Na liście wtyczek wybierz dowolną i kliknij Wyłącz. Następnie wtyczkę ponownie Włącz.

5. Otwórz Notatnik i wklej w nim:
reg delete HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Network /v Config /f
ipconfig /flushdns
netsh winsock reset all
netsh int 6to4 reset all
netsh int ipv4 reset all
netsh int ipv6 reset all
netsh int httpstunnel reset all
netsh int isatap reset all
netsh int portproxy reset all
netsh int tcp reset all
netsh int teredo reset all
netsh advfirewall reset
netsh int ip reset c:\resetlog.txt
pause

Z menu Notatnika > Plik > Zapisz jako > Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki > Zapisz jako FIX.BAT
Uruchom jako Administrator > restart systemu.

• Reklama

Wróć do „Problemy”