Witam wszystkich mam problem i to nie mały nie wiem co jest grane do tej pory, trwa to już z rok..
Bluescreeny windows 7 64 bity; to mój ostatni temat:
http://forum.hotfix.pl/problemy/ciagly-bluescreen-windows-7-pomocy-t18176.html
Czytałem dzisiaj fora i znalazłem program Furmark to testowania kart graficznych.. Po 2 minutowym teście wyskakuje coś takiego:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dodam, że temperatura wzrosła do 99 stopni co jest dla mnie nienormalne..
Od czerwca leciałem na windowsie xp tam nie było bsodów no może 2 - tam występowały resety
Dzisiaj reinstal na siódemkę i powrót bsodów
Proszę pomożcie !!!!
ciągłe bluescreeny !! Brak pomysłów...
-
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Podaj przyczyny przedstawione przez program Bluescreenview
Sprawdź proszę temperatury karty graficznej i podaj jej model to zmienimy sterowniki.
Sprawdź proszę temperatury karty graficznej i podaj jej model to zmienimy sterowniki.
-
Podaję temperatury:
Zrzut z programu bluescreenview:
Celowo dałem mój poprzedni temat, żeby nie było zbędnych pytań.. Moja karta to geforce gt 430 (1024MB) - jeżeli chodzi o sterowniki to z użytkownikiem seba86mu już tego próbowaliśmy.
Pozdrawiam.
Zrzut z programu bluescreenview:
Celowo dałem mój poprzedni temat, żeby nie było zbędnych pytań.. Moja karta to geforce gt 430 (1024MB) - jeżeli chodzi o sterowniki to z użytkownikiem seba86mu już tego próbowaliśmy.
Pozdrawiam.
- seba86mu
Wygląda mi to na jakiś błąd sprzętowy.
Przetestuj stabilność procesora obciążając go programem => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Test uruchamiasz zielonym przyciskiem On. Obserwuj temperaturę procesora w prawym oknie.
Jeżeli przekroczy ona 75'C przerwij test. Jeżeli nie testuj przez 30 minut.
Przetestuj stabilność układu graficznego programem => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Włącz najpierw narzędzie GPU Shark z poziomu okna programu FurMark.
W GPU Shark będziesz obserwował temperaturę układu graficznego.
Włącz benchmark w FurMark. Jeżeli temperatura układu graficznego przekroczy 80'C wyłącz test. Jeżeli nie, testuj przez 15 minut (test: Burn-In benchmark 1920x1080 15min).
Przetestuj pamięć RAM programem Memtest86+:
=> http://www.hotfix.pl/instrukcja-obslugi ... m-a204.htm
Jeżeli posiadasz więcej niż jedną kość pamięci na czas testu pozostaw jedną i wyjmij pozostałe.
Tak przetestuj każdą kość z osobna.
Przynajmniej jeden błąd oznacza, że kość nadaje się do utylizacji.
Pokaż odczyt SMART z programu => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników => zakładka Health
Odczyt SMART wklej do tamtego tematu, jako kolejny post => sprzet-komputerowy/analiza-smart-s-m-a-r-t-dysku-twardego-t30-3000.html#p111697
Przetestuj stabilność procesora obciążając go programem => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Test uruchamiasz zielonym przyciskiem On. Obserwuj temperaturę procesora w prawym oknie.
Jeżeli przekroczy ona 75'C przerwij test. Jeżeli nie testuj przez 30 minut.
Przetestuj stabilność układu graficznego programem => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Włącz najpierw narzędzie GPU Shark z poziomu okna programu FurMark.
W GPU Shark będziesz obserwował temperaturę układu graficznego.
Włącz benchmark w FurMark. Jeżeli temperatura układu graficznego przekroczy 80'C wyłącz test. Jeżeli nie, testuj przez 15 minut (test: Burn-In benchmark 1920x1080 15min).
Przetestuj pamięć RAM programem Memtest86+:
=> http://www.hotfix.pl/instrukcja-obslugi ... m-a204.htm
Jeżeli posiadasz więcej niż jedną kość pamięci na czas testu pozostaw jedną i wyjmij pozostałe.
Tak przetestuj każdą kość z osobna.
Przynajmniej jeden błąd oznacza, że kość nadaje się do utylizacji.
Pokaż odczyt SMART z programu => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników => zakładka Health
Odczyt SMART wklej do tamtego tematu, jako kolejny post => sprzet-komputerowy/analiza-smart-s-m-a-r-t-dysku-twardego-t30-3000.html#p111697
-
1. OCCT testowałem przez 30 minut-tylko raz pokazało 76'C, później już było poniżej 75 cały czas.
2. Test programem FurMark przekroczyło po 20 sekundach 80'C zresztą pisałem już na początku, że temp. dochodziła do 99'C i wyskakiwał błąd który podałem na początku.
3. Test pamięci robiłem wielokrotnie i nic nie wykazywał, ale dla pewności zrobię jeszcze raz..
4. Odczyt z HD Tune zakładka health:
2. Test programem FurMark przekroczyło po 20 sekundach 80'C zresztą pisałem już na początku, że temp. dochodziła do 99'C i wyskakiwał błąd który podałem na początku.
3. Test pamięci robiłem wielokrotnie i nic nie wykazywał, ale dla pewności zrobię jeszcze raz..
4. Odczyt z HD Tune zakładka health:
- seba86mu
spikeeeer91 pisze:NVIDIA GeForce GT 430 (1024 MB)
Od jakiego producenta jest ta karta ?
spikeeeer91 pisze: FurMark przekroczyło po 20 sekundach 80'C zresztą pisałem już na początku, że temp. dochodziła do 99'C i wyskakiwał błąd który podałem na początku.
Sprawdzałeś czy wentylator / wentylatory na karcie pracują podczas obciążenia ?
Sprawdź czy chłodzenie karty nie jest obluzowane.
-
PNY Technologies GeForce GT 430 (1024)
1. Wentylator pracuje podczas obciążenia.
2. Chłodzenie karty nie jest obluzowane.
1. Wentylator pracuje podczas obciążenia.
2. Chłodzenie karty nie jest obluzowane.
- seba86mu
Karta grzeje się rzeczywiście do niedopuszczalnych temperatur.
Posiadasz dość specyficzną kartę, do której raczej nie dokupisz jakiegoś niereferencyjnego systemu chłodzenia wydajniejszego od tego obecnego. Chyba, że jakąś samoróbkę.
Jesteś w stanie spostrzec czy na rdzeniu karty jest tehrmopad (taśma termoprzewodząca - taki biały pasterek) czy pasta termoprzewodząca ?
Posiadasz dość specyficzną kartę, do której raczej nie dokupisz jakiegoś niereferencyjnego systemu chłodzenia wydajniejszego od tego obecnego. Chyba, że jakąś samoróbkę.
Jesteś w stanie spostrzec czy na rdzeniu karty jest tehrmopad (taśma termoprzewodząca - taki biały pasterek) czy pasta termoprzewodząca ?
-
kurczę mógłbłyś zaznaczyć na tym obrazku co wysłałem gdzie mam dokładnie spojrzeć ?..
- seba86mu
spikeeeer91 pisze:kurczę mógłbłyś zaznaczyć na tym obrazku co wysłałem gdzie mam dokładnie spojrzeć ?..
Pod tym aluminiowym radiatorkiem jest procesor GPU karty graficznej. Pomiędzy procesorem, a radiatorem powinna być pasta termoprzewodząca (jej możesz nie zauważyć) lub thermopad (biały plasterek o grubości 0,5mm - 1mm).
Jak możesz zrób zdjęcie prześwitu karty, tak aby było widać szczelinę pomiędzy radiatorem, a płytką PCB karty.
Do czego zmierzam - być może producent nie nałożył w ogóle pasty termoprzewodzącej na procesor lub niepotrzebnie zamiast pasty nałożył thermopad.
-
Była pasta bo na radiatorze był odcisk natomiast procesor graficzny był suchy, jadę do komputronika właśnie co lepiej nałożyć na ten procesor ?
- seba86mu
spikeeeer91 pisze:właśnie co lepiej nałożyć na ten procesor ?
Jeżeli radiator styka się bezpośrednio z procesorem graficznym, to tylko i wyłącznie pastę termoprzewodzącą.
Thermopad (taśmę termoprzewodzącą) stosuje się wyłącznie w sytuacji, gdy pomiędzy radiatorem, a procesorem jest szczelina (nie ma bezpośredniego styku między innymi ze względu na sposób montażu radiatora)
W Twoim przypadku wydaje mi się, że będziesz musiał mieć pastę, choć nie widzę, jak to wygląda.
Niech nałożą Ci jakąś lepsza pastę, a nie najtańszą silikonową za 6 zł.
-
Radiator sie styka z procesorem kupiłem paste za 11 zł już naloaylem i zobaczymy teraz jak będzie wyglądać test furmarkiem
- seba86mu
A wyczyściłeś pozostałości po starej paście z rdzenia i z radiatora jakimś środkiem na bazie alkoholu ?
-
Wyczyściłem ale taka gąbeczką specjalną na sucho, położyłem pastę i zrobiłem test FunMarkiem- 20-sto minutowy test nie wykazał błędu (tak jak wcześniej, po 20 sekundach 99'C) temperatura bardzo powoli wzrastała i maksymalnie doszła do 83'C.
-
- Reklama